Știri 29 iulie 2016
Sfânta Liturghie va fi urmată de slujba de resfințire a lăcașului de cult, datorată finalizării procesului de reabilitare interioară a bisericii, început în perioada Postului Mare.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele sfinților Epictet și Astion, Mina, mucenici din Sinai și Rait, ce vor fi așezate spre închinare în altarul de vară al bisericii.
În prezent, parohia derulează două proiecte adresate comunității: o Școală de vară și construirea așezământului „Sf. Cuv. Arsenie”, din Techirghiol, casa pruncilor abandonați.
Astăzi este Ziua Imnului Naţional „Deşteaptă-te, române!”.
Poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureşanu şi melodia culeasă de Anton Pann stau la baza imnului naţional de astăzi, „Deşteaptă-te, române.
Imnul a fost intonat în timpul Războiului de independenţă, în timpul Primului Război Mondial şi la Marea Unire din 1918, precum şi în cel de-al Doilea Război Mondial.
Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, „Deşteaptă-te, române!” a fost ales imediat după Revoluţia din decembrie 1989 Imnul naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.
Imnul naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.
Rusia pregătește, pentru toamna acestui an, o a doua conferință privind protejarea creștinilor in lume.
Anunţul a fost făcut de către Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unui interviu pentru site-ul Societății Ortodoxe Imperiale Palestina.
Potrivit lui Lavrov, exodul creștinilor din regiunea în care s-a născut Creștinismul, “ar fi o lovitură enormă pentru întreaga istorie si pentru latura sa spirituală, nu doar in Țara Sfântă, ci în întregul Orient Mijlociu.
Creștinii de astăzi sunt expuşi la persecuții foarte grave în Orientul Mijlociu și mai ales în Siria și Irak, unde numărul creştinilor a scăzut dramatic, a mai spus ministrul rus.
Regulile de publicare a debitorilor care înregistreazã obligaţii fiscale restante se modifică.
Potrivit ANAF, vor fi excluse din lista debitorilor cu obligații fiscale restante persoanele fizice sau juridice ale căror datorii la buget sunt mai mici sau egale cu suma pe care trebuie să o primească la rândul lor de la buget, prin restituire sau rambursare.
Listele debitorilor publicate de ANAF vor avea o nouă coloană denumită „Observații”, care va conține precizări privind starea juridică a debitorilor, respectiv insolvență, faliment sau insolvabilitate.
Aceste modificări urmează să fie implemetate începând cu lista debitorilor care înregistrează obligatii fiscale restante aferente trimestrului II 2016.
Guvernul intenționează să modifice regulile în privința înmatriculării auto.
Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, acesta vrea să interconecteze bazele de date ale Poliţiei şi ale autorităţilor fiscale, iar în cazul în care un cumpărător de autovehicul nu plăteşte taxele cu privire la deţinere şi înmatriculare în 60 de zile, înmatricularea este suspendată.
Autorităţile fiscale vor transmite autorităţii competente situaţia vehiculelor pentru care proprietarii nu şi-au îndeplinit în termen obligaţiile prevăzute, respectiv dacă titularul certificatului de înmatriculare nu a plătit obligaţiile fiscale.
Elevii vor primi un pachet sau o masă caldă pe zi, în cuantum de 7 lei de persoană.
Așa prevede o propunere de Ordonanță publicată pe site-ul Ministerului Educației care modifică legea programului Cornul și laptele și care se va aplica începând cu anul şcolar 2016 – 2017.
Potrivit acesteia, dacă, din considerente medicale sau religioase, există elevi care nu pot consuma alimentele din pachetul acordat, ei vor beneficia totuşi de hrană adecvată, iar părinţii sunt cei care trebuie să solicite schimbarea.
Potrivit Ministerului Educaţiei, aproximativ 2.000 de elevi constănţeni vor beneficia de un pachet alimentar sau de o masă caldă.
Ministerul Tineretului şi Sportului va lansa începând cu noul an şcolar, un program pentru a stimula copiii să facă sport.
Anunțul a fost făcut de ministrul Elisabeta Lipă care a adăugat că programul va fi realizat după modelul Daciada de dinainte de 1989 și că va colabora cu Ministerul Educației.
La rândul său, Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a spus că ia în calcul ca elevii să poată avea acces, din toamnă, în curtea şcolii şi în afara cursurilor sau în weekend, pentru a desfășura activităţi sportive.
El a anunțat, totodată, că în toamnă va discuta cu parlamentarii şi pe marginea proiectului de lege care prevede includerea în programa de gimnaziu a trei ore de sport pe săptămână, în loc de două.
RMN-ul mamar este decontat de stat.
Noul contract-cadru intrat în vigoare luna aceasta prevede investigaţia RMN la sân gratuit, însă după ce au fost epuizate celelalte examinări, ecografii şi mamografii, care ar putea depista eventuale tumori, şi doar la solicitarea medicului specialist.
Anual, în România, 9.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar, iar potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o treime dintre acestea pierd, în fiecare an, lupta cu boala.
Specialiştii atrag atenția asupra faptului că depistarea bolii într-un stadiu incipient determină creșterea şanselor de supravieţuire, pe termen lung.
Producătorii de medicamente cer adoptarea măsurii care ar asigura accesul pacienților la medicamente mai ieftine.
Medicamentele esențiale ieftine sunt înlocuite cu variante mult mai scumpe, care să poată susține taxa clawback, iar pacienții se află în imposibilitatea de a-și asigura tratamentul de zi cu zi. În acest moment, producătorii de medicamente sunt cei care finanțează prin taxa clawback introducerea de noi medicamente inovatoare pe lista de compensate.
Mii de pacienți mor în fiecare an pentru că nu au acces la medicația necesară.