Știri 10 august 2016
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia duminică de la ora 17, slujba de priveghere la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanţa (zona Dacia), iar de la ora 19.00, Prohodul Maicii Domnului la biserica „Adormirea Maicii Domnului I” (zona Tomis mall).
Apoi, de la ora 22.30, Ierarhul nostru va oficia slujba punerii pietrei de temelie pentru un nou corp de chilii și va sfinți clopotnița la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din apropierea localității 23 August, slujbă urmată de Sfânta Liturghie.
Elevii vor avea manuale gratuite.
Ministerul Educaţiei a finalizat negocierile cu editurile care deţin manuale şcolare pentru clasele a XI-a şi a XII-a în portofoliile lor editoriale.
În urma aprobării de către ministrul Mircea Dumitru a procedurii de asigurare a manualelor gratuite, Ministerul Educaţiei achiziţionează necesarul total de circa 3.600.000 de manuale.
Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect privind asigurarea unor servicii de consiliere a persoanelor cu dizabilități și achiziționarea unor echipamente care să vină în ajutorul acestora.
Programul “Incluziune prin tehnologie asistivă” presupune dotarea direcțiilor generale de asistență socială județene cu echipamente de tehnologie asistivă.
Potrivit ministerului Muncii, aproximativ 2.000 de persoane vor putea beneficia de serviciile achiziționate.
Scopul final al programului este acela de a consolida abilitățile de viață independentă a persoanelor cu dizabilități, prin creșterea calității serviciilor de consiliere și deprinderea utilizării tehnologiei asistive.
Delia Popescu este noul ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat ieri decretul pentru numirea Deliei Popescu în funcţia de Ministru.
Aceasta a fost numită preşedinte al Agenţiei pentru Agenda Digitală a României în 2014, în timpul Guvernului Victor Ponta. A mai ocupat funcția de vicepreşedinte al Centrului Naţiaonal de Management pentru Societatea Informaţională.
Numărul absolvenților de liceu cu diplomă de Bacalaureat va scădea sub 100.000 din acest an.
Este vorba despre estimarea președintelui Consiliului Național al Rectorilor din România, Sorin Câmpeanu, care a declarat că 2016 este primul an când numărul acestora se va reduce sub acest prag.
Potrivit acestuia, universitățile particulare resimt mult mai acut scăderea numărului de studenți plătitori de taxe, în condițiile în care legea le împiedică să își lichideze activele dacă doresc să-și închidă afacerea.
Sorin Câmpeanu este de părere că în curând vom asista la o reducere drastică a numărului de grupe și specializări, la limita prevederilor legale.
Noi reguli pentru medici și pacienți au intrat în vigoare.
Săptămâna trecută, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa a finalizat activitatea de contractare.
Potrivit noului Contract Cadru, s-au schimbat grupele de vârstă, pentru examinarea şi înregistrarea parametrilor de dezvoltare pentru pacienţii minori.
Normele de aplicare prevăd şi majorări ale tarifelor pentru unele servicii medicale.
Astfel, pentru asistenţă medicală primară, valoarea minimă garantată a punctului „per capita” a crescut de la 4 la 4,3 lei, iar valoarea garantată a punctului pe serviciu a crescut de la 1,9 la 2 lei.
Numărul creştinilor crește în India, în ciuda persecuţiilor.
O emisiune recentă a unui post de radio misionar internațional a susținut că, în pofida intensificării persecuţiilor la adresa creştinilor din India, creștinii au o sete după adevărul Lui Dumnezeu.
Persecuția cea mai severă are loc în sate.
Creștinii mărturisesc că au încredere în Dumnezeu că îi va ajuta și îi va proteja.
Antrenamentele pe timp de caniculă sunt un pericol pentru sănătate.
Potrivit specialiștilor, după un efort intens, o persoană poate avea aceleaşi simptome ca la insolaţie, rezistenţa la căldură depinzând foarte mult de starea de sănătate şi de capacitatea de efort fizic.
Cele mai recente studii confirmă faptul că cele 5ºC peste nivelul de confort al fiecărui sportiv scad performanţa sportivă cu până la 3%, o valoare importantă în condiţiile în care multe competiţii importante se desfăşoară în perioade de caniculă.
Pentru a se putea adapta la noile condiţii ambientale, corpul uman are nevoie de cel puţin zece zile de antrenamente susţinute pentru a putea creşte capacitatea de transpiraţie.
Persoanele care citesc zilnic trăiesc mai mult.
Un studiu realizat pe un eşantion de peste 3.500 de persoane, dezvăluie că oamenii care citesc cărţi, cel puţin 30 de minute în fiecare zi, trăiesc mai mult decât cei care nu citesc deloc.
Cărţile promovează empatie, percepţie socială, inteligenţă emoţională – procese cognitive ce duc la o supravieţuire mai bună.
Potrivit specialiștilor, cititul romanelor oferă un beneficiu mai mare decât lecturarea ziarelor sau revistelor.
Acest efect se datorează faptului că o carte antrenează mai mult mintea omului, oferind beneficii cognitive, astfel crescând durata de viaţă.
Salariile medicilor sunt verificate de Consiliul Concurenței.
Astfel, medicii ar putea rămâne fără mărirea de 25% acordată anul trecut la salariu dacă modul de plată – prin Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate – se dovedește discriminatoriu. Consiliul Concurenţei investighează acest lucru.
Pentru creșterea salariilor medicilor din octombrie anul trecut, Guvernul și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au decis majorarea tarifelor pentru serviciile medicale decontate în sistemul public de sănătate.
Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu, investigația a fost declanșată la plângerea unor operatori privați, care spun că pentru aceeași prestație ei sunt plătiți mai puțin de Casa de Sănătate decât sunt plătiți furnizorii publici, spitalele de stat.