Ştiri 30 aprilie 2011
Numită şi Duminica Sfântului Apostol Toma, această zi ne aduce aminte de minunea arătării de către Hristos a rănilor din mâinile şi coasta sa, precum şi de încredinţarea Apostolului cu privire la realitatea Învierii Domnului, prin expresia “Domnul meu şi Dumnezeul meu”.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala „Învierea Domnului“ din Caransebeş, cu prilejul serbării unuia dintre hramurile acestui lăcaş de cult.
Mâine, la mânăstirea Lainici din judeţul Gorj va fi proclamată canonizarea Sfântul Cuvios Irodion, un nou sfânt român.
Acesta a fost stareţ al Mănăstirii Lainici timp de 41 de ani şi unul dintre marii stareţi ai monahismului românesc.
Sfântul Calinic l-a numit pe cuviosul Irodion ‘Luceafărul de la Lainici’, deoarece a fost un mare luminător duhovnicesc şi rugător către Dumnezeu.
Cuviosul Irodion a trăit în a doua jumătate a secolului trecut, fiind socotit ultima verigă a lanţului neo-isihast românesc din secolul 19.
El va fi cinstit de Biserică de acum înainte în fiecare an pe data de 3 mai, ziua mutării sale la cele veşnice.
La eveniment va participa Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu o mare parte dintre membrii Sfântului Sinod.
Canonizarea Cuviosului Irodion a avut loc anul trecut, pe 29 octombrie, într-o şedinţă a Sfântului Sinod.
Specialiştii trag un semnal de alarmă cu privire la consecinţele globale ale defrişărilor masive.
Conform statisticilor, planeta va pierde aproximativ 230 de milioane de hectare de pădure pana in anul 2050, ceea ce va avea consecinţe drastice pentru climă, biodiversitate şi economia globală.
Ecologiştii spun că suprafaţa de pădure pierduta va fi de 27 de ori mai mare decât cea a Austriei şi că în prezent, în fiecare minut, se defrişează o suprafaţă echivalentă cu 35 de terenuri de fotbal.
Uniunea Europeană vrea un nou tip de etichete alimentare.
Potrivit unui raport al Parlamentului European, noile etichete ar trebui să fie mai lizibile şi să conţină informaţii suplimentare despre ingrediente, precum şi despre posibilele efecte negative pe care acestea le pot avea asupra sănătăţii consumatorilor.
Totodată, se are în vedere şi declararea originii produselor din carne, lactate, legume şi unele alimente procesate.
Astfel, europarlamentarii vor ca etichetele să nu mai inducă in eroare cumpărătorul.
Universitatea americană Harvard este cel mai mare proprietar de păduri din România.
Conform unor oficiali americani, celebra universitate deţine, prin intermediul unui fond de investiţii, aproximativ 35.000 de hectare de pădure şi 2.000 de hectare de teren agricol.
Achiziţiile au început în anul 2005, iar americanii spun că acestea ar putea continua în funcţie de dezvoltarea României.
Datele personale a peste 77 de milioane de utilizatori ai reţelei PlayStation au fost furate.
Oficialii Sony au confimat cu întârziere de o săptămână faptul că hackerii au furat datele tuturor utilizatorilor reţelei, inclusiv adresele de domiciliu şi de e-mail precum şi numerele cărţilor de credit.
Poliţia federală americană a deschis o anchetă, însă până în prezent nu se ştie mai nimic despre infractori.
Naveta spaţială Endeavour va pleca mâine în ultimul său zbor cosmic.
La bordul navetei se va afla unul dintre cele mai scumpe echipamente din istoria NASA, un detector de particule în valoare de 2 miliarde de dolari, care va căuta antimaterie si energie neagră.
La lansare va fi prezent, în premieră pentru NASA, şi preşedintele american Barack Obama, alături de 750.000 de persoane.
Naveta Endeavour este a cincea şi ultima navetă construită de NASA, în locul navetei Challanger, şi a fost lansată pentru prima dată în spaţiu în luna mai a anului 1992.
Agenţia Spaţială va opri anul acesta programul spaţial, după ce preşedintele Obama a decis ca, pe viitor, agenţia să se concentreze pe detectarea asteroizilor şi studierea planetei Marte.
Următoarele lansări cosmice de pe solul american vor avea loc peste cel puţin trei ani.