Știri 7 iunie 2018
Astfel, mâine, de la ora 11.00, la biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului, IPS Teodosie îi va premia pe câștigătorii celei de a doua etape a proiectului dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.
Proiectul a fost derulat, pe parcursul întregului an școlar 2017-2018, de către Arhiepiscopia Tomisului, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Asociația Națională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanța, și Asociația „Casa Mării Negre”.
Duminică, Biserica Ortodoxă Română se va afla în duminica a doua după Rusalii, numită și „a Sfinților Români”.
Astfel, mănăstirea Poarta Albă – Galeșu își va cinsti ocrotitorii.
Cu acest prilej, va avea loc procesiunea „Calea mărturisitorilor români” ce va porni de la Monumentul Memorial Poarta Albă și se va încheia la mănăstirea „Tuturor sfinților români” de la Poarta Albă – Galeșu.
La procesiune vor participa și membri ai Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, filiala Constanța.
Clerul și credincioșii se vor întâlni, la ora 7.30, la Monumentul Memorial Poarta Albă, unde IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia o slujbă de pomenire a celor ce au murit la Canal, apoi, la ora 7.45, vor pleca în procesiune spre mănăstire, cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion, unde, de la ora 9.00, va fi săvârșită Sfânta Liturghie.
Luni, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru va oficia duminică de la ora 23, Sf. Liturghie, la biserica „Sfântul Nectarie” din Constanța (zona Medeea), așezământ de cult ocrotit și de către Sf. Luca al Crimeei.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sf. Luca, aflate la acest lăcaș de cult, din anul 2014.
Simpozionul intitulat „Dobrogea la ceas aniversar, în anul revenirii la Patria-Mamă și al Centenarului Marii Uniri” se va desfășura sâmbătă la Constanța.
Evenimentul va avea loc de la orele 17.00, la biserica Sf. Nectarie din zona Medeea și este circumscris proiectului „Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor”.
Vor conferenția: IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, co-președintele Asociației „Dobrogea unită”, Tudor Cătălin Stănculescu, președintele Societății de Științe Istorice din România, filiala Constanța, prof. univ. dr. Stoica Lascu, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Constanța, Remus Macovei și președintele Asociației „Casa Mării Negre”, Dorin Popescu.
Totodată, parohia Sf. Nectarie a pregătit și 2.300 de pachete destinate persoanelor înscrise la cantina socială a parohiei, copiilor de la Centrul de plasament „Antonio”, vârstinicilor de la Centrul de îngrijire și asistență din Poarta Albă, dar și participanților la festivitățile dedicate serbării octrotitorului, Sf. Luca al Crimeei.
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a declarat că atunci când îi rănim pe oameni, rănim și planeta.
Sanctitatea Sa a ținut discursul principal marți, în deschiderea lucrărilor Simpozionului Ecologic Internațional din Atena.
El a atras atenția asupra relației dintre religie și știință și impactul pe care îl are asupra mediului natural.
Patriarhul a mai spus că distrugerea mediului natural poate fi evitată numai prin schimbarea radicală a perspectivei omului față de natură.
Potrivit patriarhului, deși omul deține atât de multe cunoștințe despre lumea de astăzi, nu am fost niciodată mai destructivi față de noi înșine și de natură.
Locuitorii din localitățile Limanu și 2 Mai sunt așteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează sâmbătă, o acţiune de donare de sânge.
Cei care vor să doneze o pot face la Școala Gimnazială nr. 2 din localitatea 2 Mai, între orele 08.30- 13.30.
Consumul excesiv de zahăr favorizează formarea tumorilor canceroase.
Mulți oameni depășesc cu mult doza zilnică recomandată de zahăr, de 25 de grame pe zi, întrucât acesta se regăsește în cantități mari într-o mulțime de alimente.
Un studiu arată că un consum ridicat de sucuri carbogazoase creşte riscul de cancer endometrial, în special în cazul femeilor care au trecut de vârsta de 55 de ani.
Potrivit medicilor, zahărul menţine un mediu acid în corp, favorizează apariţia inflamaţiilor şi hrăneşte celulele canceroase.
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa și Mormântul pictat Hypogeu vor fi reabilitate.
Două contracte de finanţare pentru revitalizarea culturii constănţene au fost semnate ieri de vicepremierul Paul Stănescu şi de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu.
În următoarea perioadă, urmează să fie semnat şi contractul de finanţare pentru restaurarea Cetăţii Carsium.
De asemenea, la sfârşitul lunii mai a fost semnat şi contractul de reabilitare şi restaurare a Edificiului Roman cu Mozaic.
O serie de trenuri îşi vor prelungi traseul, în perioada 11 – 29 iunie.
Astfel, vor fi asigurate legături directe între litoral şi oraşele: Baia Mare, Cluj Napoca, Timişoara şi Reşiţa.
Totodată, mai multe trenuri care plecau din aceste oraşe şi aveau ca destinaţie Bucureşti Nord vor merge, mai departe, până la Constanţa sau Mangalia.
CFR Călători le recomandă pasagerilor să se informeze şi să-şi procure din timp biletele.
Elevii de clasa a VIII-a se mai pot înscrie astăzi şi mâine la Evaluarea Naţională.
Ei vor termina cursurile mâine, urmând ca pe 11 iunie să aibă loc proba scrisă la limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale.
Pe 13 iunie se va susţine proba scrisă la matematică, iar pe 14 iunie elevii din partea minorităţilor naţionale vor participa la proba scrisă la limba şi literatura maternă.
Rezultatele se vor afişa pe 19 iunie, iar contestaţiile vor putea fi depuse în aceeași zi.
RATC face apel la spiritul civic al constănțenilor.
Ca urmare a multiplelor acte de vandalism înregistrate în ultima perioadă, Regia roagă pasagerii să nu tolereze distrugerea validatoarelor, a scaunelor, a ușilor autobuzelor și să anunţe conducătorul auto.
De asemenea, ei pot apela la numărul de urgenţă 112, sau dispeceratul RATC la numărul călătorului 0241 694 960.
Potrivit Regiei, pe lângă pagubele directe rezultate din înlocuirea pieselor distruse, RATC înregistrează pierderi din cauza imobilizării autobuzelor avariate, prin retragerea acestora de pe trasee.