Știri 13 iunie 2018
Acesta este cunoscut ca Președinte al Centrului Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare și membru de onoare al Academiei Române.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la orele 12 în Sala Senatului din Campusul Universității Ovidius.
Fizician și cercetător în mai multe domenii științifice, Basarab Nicolescu s-a impus pe plan mondial prin contribuții în domeniul fizicii interacțiunilor.
De asemenea, el este și autor al unor studii de istoria științei și filosofiei, remarcându-se prin critică literară și promovarea dialogului dintre știință și religie.
Stabilit în Franța, Basarab Nicolescu s-a manifestat în comunitatea academică franceză și apoi americană, fiind premiat de numeroase societăți și asociații științifice în mai multe țări.
Locuitorii orașului Năvodari sunt așteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta si Primaria Orasului Navodari organizeaza sâmbătă, o acțiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă, între orele 08.30- 13.30.
Consiliul Local Municipal a aprobat proiectul privind construcția parcului de miniaturi de la Constanța.
Proiectul prevede că în parcul Tăbăcărie vor fi amplasate ansambluri modulare din lemn şi materiale uşoare, iar printre ele va fi semănat gazon.
Nu se vor tăia copacii existenţi, ci, vegetaţia va fi îmbogăţită cu arbuşti de talie mică.
Primarul Decebal Făgădău spune că miniaturile din parc reprezintă, de fapt, reproducerea la scară a unor obiective cu valoare culturală majoră.
Bolnavii de cancer din România se confruntă cu o nouă criză de medicamente.
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, susține că de regulă lipsesc șapte medicamente, dintre care două foarte importante în schemele curente de tratament.Cezar Irimia apreciază că 10% dintre pacienți își procură medicația necesară cu ajutorul rudelor din străinătate, în condițiile în care programul național pentru cancer garantează gratuitatea întregului tratament.
Și medicii pot lăsa șoferii fără permis de conducere.
Un proiect de lege le cere medicilor să îi supună unui control amănunţit pe cei care pot provoca accidente de circulaţie din cauza bolilor.
Permisul de conducere va putea fi suspendat dacă doctorii constată afecţiuni severe sau dacă cineva nu se supune consultaţiei.
Propunerea de lege ar reduce accidentele și vizează afecţiuni neurologice, pe primul loc epilepsiile, sechelele de accident vascular cerebral sau diabetul zaharat necontrolat.
Proiectul se află la Camera Deputaţilor şi urmează să fie votat de parlamentari.
Aproape jumătate din cetăţenii României locuiau în 2016 în gospodării supraaglomerate.
Potrivit Eurostat, media europeană este de 16,6%.
În 2016, cel mai ridicat procentaj de cetăţeni care trăiau în locuinţe supraaglomerate se înregistra în România (48,4%), Letonia (43,2%), Bulgaria (42,5%).
Pe de altă parte, circa 35% din europeni trăiau în locuinţe subocupate.
Șoferii care circulă cu ITP-ul expirat nu vor mai rămâne fără talonul maşinii şi plăcuţele de înmatriculare, ca acum.
Potrivit unui proiect al deputaților, ei nu vor scăpa de amendă, dar vor avea la dispoziţie 15 zile pentru a face inspecţia tehnică periodică.
Guvernul nu a susţinut această modificare şi a cerut ca plăcuţele de înmatriculare să fie luate imediat, cum prevede ordonanţa de Guvern.
Proiectul de lege va merge la vot în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional.
Uniunea Europeană este cel mai mare exportator şi importator global de produse agroalimentare.
Astfel, valoarea totală a exporturilor de produse agroalimentare a urcat cu 5,1% în 2017, la 138 de miliarde de euro, în timp ce importurile s-au situat la 117 miliarde de euro.
Întreaga producţie agricolă a Europei anul trecut este estimată la 418 miliarde de euro, în timp ce 7,5% din angajaţii europeni lucrează în lanţul de procesare a alimentelor.