Știri 2 august 2018
Astfel, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși duminică, Sfânta Liturghie la mănăstirea Crucea, cu prilejul hramului de vară, de la ora 7.45.
Luni, Biserica Ortodoxă va prăznui Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru va oficia de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la Biserica Sf. Mina din parcul Tăbăcărie care-și va sărbători hramul de vară.
Apoi, de la orele 17, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Haralambie din zona Boema.
Credincioșii se vor putea închina Icoanei Maicii Domnului Trei Bucurii, adusă din Ucraina și care va rămâne la această biserică până pe 15 august.
În România, una din 10 mașini poluează peste limita admisă.
Astfel, Ministerul Mediului vrea să introducă o nouă taxă de poluare până la finalul anului.
Din cauza poluării, țara noastră riscă să plătească amenzi uriașe, impuse de Comisia Europeană.
Anul trecut, în România au fost înmatriculate peste 100.000 de mașini noi și aproape 520.000 de mașini la mâna a doua, aduse din import, iar trei sferturi dintre ele sunt mai vechi de 10 ani.
Programul “RESPECT” a debutat ieri la Constanța.
Acesta constă în acordarea de tichete valorice, în valoare de 10 lei fiecare, ce pot fi folosite doar pentru cumpărarea produselor alimentare.
Potrivit Serviciului Public de Asistență Socială, vor beneficia de program pensionarii sau persoanele indemnizate în baza legilor speciale ale căror venituri lunare cumulate sunt mai mici sau egale cu suma de 1400 de lei.
De asemenea, persoanele cu pensie mai mică sau egală cu 1600 de lei vor primi facilități la transportul public de călători.
Jumătate din consumatorii români risipesc lunar aproape 25% din totalul produselor alimentare.
Conform statisticilor Uniunii Europene, risipa alimentară se ridică, în România, la 6.000 de tone pe zi, iar anual aproximativ 110 kg de mâncare pe cap de locuitor se transformă în deșeuri.
Mai mari producători de deșeuri alimentare decât noi sunt cetățenii din Marea Britanie, Olanda, Germania, Franța, Polonia sau Belgia.
Specialiștii atrag atenția asupra costurilor sociale și de mediu pe care le are risipa alimentară, dar și asupra faptului că un consum de alimente mai bine gestionat poate ajuta alte categorii de persoane.
În acest context, de la 1 februarie 2019, va intra în vigoare legea privind diminuarea risipei alimentare care prevede măsuri cum ar fi vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum.
România se află printre ultimele locuri în Europa în ceea ce privește procesul de adopție.
În urmă cu doi ani, legea a fost modificată, prin simplificarea procedurilor și reducerea termenelor.
Cu toate acestea, media anuală este de aproximativ 800 de adopții, în condițiile în care, în țara noastră sunt peste 55 de mii de copii adoptabili.
Ministerul Muncii încearcă să încurajeze și adoptarea copiilor cu vârste mai mari.
Astfel, cine vrea să crească un copil de peste trei ani ar putea primi câte 600 de lei lunar, iar pentru copiii mai mari de șapte ani, ajutorul ajunge la 900 de lei.
Autoritățile recomandă o serie de măsuri de prevenire a pestei porcine.
Astfel, trebuie știut că prepararea sau afumarea cărnii de porc nu distruge virusul, iar oamenii nu se îmbolnăvesc dar ajută la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate.
Achiziția și transportul cărnii și a preparatelor din carne de porc din zonele infectate pot răspândi virusul.
Autoritățile mai spun că nu trebuie aruncate resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de mistreți.
De asemenea, trebuie contactat medicul veterinar dacă sunt găsite cadavre de porci mistreți.
Băuturile dietetice pot fi nocive pentru organism.
Avertismentul vine din partea specialiştilor americani, în contextul în care multe mărci importante care produc băuturi carbonatate dietetice își promovează produsele sub pretextul că sunt mai puțin dăunătoare pentru sănătate.
Studiile realizate în acest sens, însă, confirmă că aceste băuturi conţin îndulcitori artificiali, care pot crește de trei ori riscul apariţiei bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.
De asemenea, consumul zilnic de astfel de băuturi creşte riscul de a dezvolta boli neurodegenerative.
Cele mai periculoase băuturi sunt cele care conțin aspartam, un produs chimic care, după ce ajunge în organism, se transformă în compuși nocivi mult mai periculoşi decât soluţiile folosite pentru curăţarea instalațiilor sanitare.