Știri 22 august 2018
Astfel, Ierarhul nostru va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului.
Luni, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Mucenic Fanurie.
Cu acest prilej, Biserica Schimbarea la Faţă cunoscută şi sub numele de Biserica Greacă îşi va serba cel de-al doilea hram.
Astfel, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 8.45.
Totodată, în perioada 24 – 28 august, credincioșii vor putea cinsti moaștele Sf. Apostol Andrei, aduse spre închinare de la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”.
Marți, Ierarhul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Biserica Sf. Vasile cel Mare din zona Inel 2, de la ora 8.30.
Apoi, îi va binecuvânta și îi va împărtăși pe copiii care participă la Școala de Vară – Acasă la Sf. Vasile, organizată în cadrul parohiei.
Tariful rovinietei pentru camioane ar putea fi majorat.
Un proiect de ordonanţă a Guvernului prevede că tariful unei roviniete pentru o zi s-ar putea tripla pentru toate tipurile de camioane, iar cel anual pentru camioane uşoare s-ar putea dubla.
Documentul a fost conceput de Ministerul Transporturilor, ca urmare a unei Directive Europene care ar fi trebuit să fie transpusă încă din 2014.
Şi valoarea amenzilor pentru lipsa rovinietei ar putea să crească în cazul camioanelor.
Proiectul de Ordonanţă se află în dezbatere publică până pe 1 septembrie.
Primăria Constanţa a reluat săptămâna aceasta acţiunile de dezinsecţie.
Până acum, operaţiunea a fost făcută în cartierele Viile Noi, Poarta 6, Abator, Gară, Baba Novac, Compozitori, Inel I, Inel II şi I.C. Brătianu.
Potrivit unui comunicat al Primăriei, mâine, urmează cartierele Faleză Nord, zona centrală şi zona peninsulară iar mâine în staţiunea Mamaia, cartierele Palazu Mare şi Tomis Plus.
Acţiunile de dezinsecţie vor continua până la sfârştul lunii şi vor acoperi toate cartierele municipiului Constanţa.
Substanţa folosită combate ţânţari, muşte, căpuşe, gândaci şi furnici.
CFR Călători informează că până pe 15 septembrie, se vor realiza lucrări de mentenanţă a site-ului „cfrcalatori.ro”.
Utilizatorii portalului sunt atenţionaţi că, în perioada menţionată, pot apărea unele probleme în funcţionarea tuturor aplicaţiilor, inclusiv Mersul Trenurilor şi Bilete de tren online.
În situaţia în care nu îşi pot cumpăra bilete online, călătorii sunt informaţi că le stau la dispoziţie: automatele din gări, automatele ZebraPay, casele de bilete din gări, agenţiile de voiaj CFR şi agenţiile de turism partenere.
Apa îmbogățită cu vitamine conține zahăr și îndulcitori.
Experții în chimie alimentară atrag atenția că băuturile de acest fel sunt, de fapt, bombe calorice.
Ei mai spun că vitaminele și mineralele sunt asimilate cel mai bine de organism, atunci când sunt luate din alimente.
Specialiștii ne sfătuiesc să citim cu atenție etichetele produselor pentru a înțelege clar ce conțin și pentru a decide în cunoștință de cauză dacă le cumpărăm sau nu.
Țigările electronice conţin compuşi dăunători pentru ADN.
Aceștia pot provoca complicaţii pentru sănătate pe termen lung și chiar cancer, conform unui studiu.
Un raport din 2016 din SUA arată că 13% dintre copiii cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, 38% dintre elevii gimnaziali şi 36% dintre tinerii între 18 – 24 ani au fumat ţigări electronice, faţă de 16% dintre adulţii mai vârstnici care nu au încercat astfel de ţigări.
Inspectorii sanitari veterinari au aplicat săptămâna trecută amenzi comercianților de pe litoral.
Suma se ridică la 26.000 de lei, fiind amendate 12 unităţi alimentare pentru nerespectarea normelor de igienă sau ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor.
Controalele au vizat 73 de restaurante, 25 de unităţi tip fast-food, cinci rulote mobile, 21 de baruri, 38 de magazine alimentare şi alte unităţi.
Un nou medicament prezintă rezultate promițătoare în lupta contra obezității.
Oamenii de ştiinţă australieni au încercat iniţial să dezvolte un nou medicament care să ţintească depozitele de grăsime toxică din muşchii scheletici.
Ei au descoperit însă cu surprindere că şoarecii pe care era efectuat studiul au luat mai puţin în greutate după ce le-a fost administrat medicamentul.
Potrivit experților, obezitatea este un factor de risc important pentru numeroase afecţiuni, inclusiv bolile cardiovasculare şi cancerul, astfel că orice terapie nou apărută în acest domeniu ar putea avea beneficii pe scară largă.
Universitățile din California ar putea fi transformate în furnizori ai avorturilor.
Senatul Californiei se pregătește să voteze o măsură care ar transforma toate universitățile din California și campusurile universitare în centre de sănătate pentru a distribui medicamente care induc avortul.
Un act normativ în acest sens este dezbătut în aceste zile la Sacramento.
Există însă voci care avertizează că statul ar putea astfel să provoace complicații majore atât pentru studenți, cât și pentru sistemul universitar.
Președintele Ligii Studenților din California a declarat că ”singurii care vor avea beneficii cu adevărat vor fi vânzătorii de avort, deoarece vor face bani fără niciun risc”.