Știri 29 august 2018
Sărbătoarea este de origine biblică şi marchează momentul uciderii prin decapitare a Sfântului Ioan.
Conform relatărilor biblice din Noul Testament, Sfântul Ioan a fost întemniţat de către regele Irod Antipa, datorită criticării concubinajului dintre rege şi cumnata sa, Irodiada.
La ziua regelui, Salomeea, fata Irodiadei, a dansat înaintea regelui desfrânat, care îi promite „orice, până la jumătate din împărăţie”.
Fata a fost sfătuită de mamă să ceară pe tipsie capul Sfântului Ioan, dorinţă ce s-a împlinit pe loc.
Potrivit Tradiţiei, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-a îngropat la Ierusalim.
În anul 453, capul a fost dus la Emesa, iar în secolul IX, cinstitul cap a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie, Patriarhul Bizanţului.
În timpul cruciadelor, în anul 1204, latinii au luat o parte din capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-au dus în Franţa, unde se află și astăzi.
Conform unor surse istorice, sărbătoarea era ţinută iniţial în Palestina, în amintirea sfinţirii unei biserici din Samaria, unde se aflau mormintele Sfântului Ioan Botezătorul şi ale Sfinţilor Prooroci Elisei şi Avdie.
Alte surse menţionează sfinţirea unei biserici din Alexandria, pe vremea Patriarhului Teofil.
Sărbătoarea este amintită şi de fericitul Augustin, care a alcătuit două predici în cinstea ei.
Pentru că Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul a fost o nedreptate plecată din nechibzuinţa şi desfrânarea regelui Irod, Biserica Ortodoxă a rânduit astăzi zi de post, spre înfrânarea poftelor.
Biserica Ortodoxă îi va cinsti mâine pe Sfinții Ierarhi Varlaam, mitropolitul Moldovei și Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Secu, care-și va cinsti ocrotitorii.
Apoi, de la ora 18:30, Ierarhul Tomisului va săvârși slujba de Priveghere la biserica ”Așezarea în raclă a Brâului Maicii Domnului” din zona Trocadero-Coiciu, cu ocazia hramului.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfinților Nicolae, Modest, Filimon, Cosma și Damian, Trifon, Varvara, Teodor, Iacov Iviritul și ale Sfântului Împărat Constantin.
Sâmbătă, Biserica Ortodoxă va cinsti pe Sfântul Cuvios Dionisie cel Smerit și pe Sfântul Simeon Stâlpnicul.
Astfel, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, de la ora 8.30.
După slujbă, Ierarhul nostru va oficia un Te-Deum pentru intrarea în noul an bisericesc.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Slujba de Sfințire Mică a Apei și a icoanei în mozaic cu chipul Sfântului Dionisie, urmată de Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfinții Dionisie Exiguul și Efrem cel Nou” din com. Târgușor, de la ora 8:00.
Constănțenii sunt invitați la o conferință națională.
Tema o constituie ”Umbrele securității 1948-2018” și va fi susținută de prof. dr. Carmen Ciornea și dr. Daniel Mazilu.
Evenimentul se va desfășura, mâine, de la orele 18:00, la Curtea Brâncovenească.
Intrarea va fi liberă.
România se numără printre primele 3 țări cu cele mai scăzute prețuri la produse și servicii din Europa.
Potrivit datelor Eurostat, țara noastră ocupă primul loc la alimente, având prețuri de doar 62,2% din media europeană, urmată de Polonia și Bulgaria.
Cele mai mari prețuri din Europa, la alimente, se găsesc în Elveția -cu 67,7% peste media comunitară, Norvegia- peste 60,7% și Islanda.
La costurile de întreținere a locuinței, Bulgaria este prima în topul țărilor ieftine, cu tarife de doar 30,6% din media europeană, urmată de Polonia și România.
Peste 50 de milioane de tone de alimente sunt aruncate, anual din cauza aspectului necorespunzător.
Așa relevă un studiu realizat de un grup de cercetători britanici.
Potrivit acestuia, aproximativ o treime din alimente se pierde pentru că supermarketurile şi consumatorii vor fructe şi legume care să arate perfect.
Concluziile studiului exprimă regretul faţă de influenţa pe care o au retailerii asupra produselor alimentare şi sugerează că de fapt consumatorii ar trebui să fie încurajaţi pentru a fi mai puţin pretenţioşi cu privire la aspectul fructelor şi legumelor pe care le cumpără.
Românii vor putea trimite la 112 imagini sau text.
Specialiștii Serviciului de Telecomunicații Speciale vor îmbunătăți precizia localizării, vor face și mai ușor accesul persoanelor cu dizabilități, iar timpul de așteptare va scădea cu 5 secunde.
Modernizarea va dura trei ani și va costa 47 de milioane de euro.
Sistemul național de urgență va fi modernizat cu fonduri europene.
China a anunțat că va renunța la politica de limitare a numărului de copii pe care îl poate avea o familie.
Încă din 2016, familiile din zonele urbane au dreptul la doi copii, după ce autoritățile centrale au anulat politica unui singur copil, în vigoare din anul 1979.
Modificarea legii a fost decisă din cauza îmbătrânirii populației, a scăderii ratei natalității și a lipsei de forță de muncă.
Proiectul va fi supus aprobării legislativului în martie 2020.
Studenţii mexicani au inventat guma antistres.
Aceștia au creat o gumă de mestecat care ajută la reducerea stresului, la furnizarea de energie pentru orgnism şi la depăşirea oboselii.
Produsul conţine ginseng, un antioxidant natural care luptă împotriva formării radicalilor liberi care provoacă îmbătrânirea celulară.
Potrivit studenţilor, ideea este a unui produs ca o alternativă pentru populaţie la băuturile energizante, care au un conţinut ridicat de îndulcitori şi compuşi care modifică sistemul nervos.