Știri 7 septembrie 2018
Sfântul Cuviosul Simeon s-a născut la începutul secolului al 15-lea, intr-un sat din apropierea oraşului Piatra Neamţ, în timpul domnitorului Alexandru cel Bun.
De tânăr a ales viața monahală și a intrat în obştea Mănăstirii Bistriţa.
În anul 1432 s-a retras în pustie împreună cu încă doi ucenici ai săi, la poalele muntelui numit „Păru’’.
Sfântul domnitor Ştefan cel Mare a auzit de nevoinţa Cuviosului, și în anul 1461, i-a dăruit bani și ajutor să înalțe o mică biserică de lemn, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
La rândul său, Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați s-a născut în anul 1487, în partea de nord a Moldovei.
Și-a început viața monahala de tânăr, la Mănăstirea Moldoviţa, iar de aici a venit la Mănăstirea Pângărați, unde a și fost ales stareț.
Aici a condus obştea mănăstirii timp de 56 de ani.
Cei doi sfinți au fost canonizaţi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi Taina Sf. Maslu la mănăstirea Sfântul Ioan Rusul din localitatea Palazu Mic, de la orele 19:00.
Mâine, Biserica Ortodoxă va prăznui Nașterea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Biserica Sfânta Maria din zona Far, de la ora 8:45.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfinților Ioan Botezătorul, Haralambie și Nectarie și unei părticele din lemnul Sfintei Cruci.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica Sfinții Ioachim și Ana, de pe strada Badea Cârțan, cu prilejul hramului, de la ora 8:45.
Luni începe un nou an școlar.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 6.45.
La slujbă vor participa și elevii și profesorii Seminarului teologic „Sfântul Dionisie Exiguul” din Constanța.
Tot luni, ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu, de la ora 21.30, urmată la miezul nopții de Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” din localitatea constănțeană Horia.
Adolescenţii care fumează şi consumă alcool îşi deteriorează vizibil arterele până la vârsta de 17 ani.
Potrivit unui studiu, aceste schimbări fizice au fost asociate cu un risc sporit în ceea ce priveşte apariţia unor probleme la vasele de sânge şi la inimă, precum atacul cerebral sau infarctul.
De asemenea, arterele tinerilor care au renunţat la fumat şi la băuturile alcoolice şi-au revenit la normal.
Pacienții români solicită tratamente similare cu cele ale cetățenilor europeni.
Între România şi celelalte ţări ale Uniunii Europene există un decalaj care continuă să se adâncească în ceea ce priveşte accesul la tratamente, la inovaţie şi la servicii medicale de calitate.
Conform unui studiu realizat de Coaliţia pentru Sănătate, aproape jumătate dintre români consideră că principalele probleme cu care se confruntă bolnavii cronici sunt serviciile medicale de slabă calitate şi subfinanţarea sistemului.
Crescătorii de porci afectaţi de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au primit, până în prezent, despăgubiri de peste 500 de mii de lei.
Valoarea dosarelor evaluate depăşeşte însă 47 de milioane de lei, adică mai mult de 10 milioane de euro.
Fondurile necesare se asigură din bugetul ANSVSA, precum şi din fondurile aprobate cu această destinaţie, prin deciziile Comisiei Europene.
Conform rectificării bugetare adoptate de Guvern, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară primeşte în plus aproape 150 de milioane lei pentru eradicarea pestei porcine africane.
Forma finală a unei noi taxe de poluare va fi găsită până la sfârșitul anului.
Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Potrivit ministrului, specialiştii care lucrează la noua taxă de poluare iau în calcul nu numai norma de poluare, capacitatea cilindrică, ci toate componentele.
De asemenea, noua taxă va avea la bază studii şi măsurători făcute de Agenţia Naţională de Protecţia Mediului, de Institutul Naţional de Sănătate Publică, dar şi de specialişti din industria autovehiculelor şi de la RAR.
Circa 42% din cetăţenii adulţi ai Olandei s-au înregistrat deja ca posibili donatori de organe.
Până în anul 2020, Guvernul Olandei planifică să înscrie, automat, toţi cetăţenii ţării ca donatori de organe după moarte, însă dacă vor fi persoane care nu doresc să-şi doneze organele, se pot retrage din programul guvernamental.
Anul trecut, o măsură similară a fost adoptată în Franţa.