Știri 12 septembrie 2018
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, de la ora 8:45.
Apoi, va conduce o procesiune spre Izvorul Tămăduitor din apropiere, unde va avea loc slujba de sfințire a apei.
Duminică, ierarhul nostru va săvârși slujba de sfințire mare a bisericii cu hramul Înălțarea Domnului din localitatea Lazu, de la ora 7:45, urmată de Sf. Liturghie.
La această parohie vor fi aduse vineri, spre închinare, moaștele Sfântului Pantelimon de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța și vor rămâne până luni dimineață.
Locuitorii municipiului Medgidia sunt așteptați să doneze sânge.
Cei care vor să doneze o pot face mâine, la biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Medgidia, între orele 8:30 și 13:30.
De asemenea, Centrul Regional de Transfuzii îndeamnă cetățenii la înscrierea în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, cu prilejul sărbătoririi, pe 15 septembrie a Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.
Totodată, duminică, sunt așteptați cei care vor să doneze sânge, la parohia Schitu din localitatea Costinești, între orele 8:30 și 13:30.
Alocaţiile pentru copii ar putea fi majorate cu până la 80%.
Astfel, de la 1 ianuarie 2019 copiii cu vârsta de până în doi ani vor primi o alocaţie lunară de 300 de lei, în timp ce alocaţia copiilor cu vârsta de 2-18 ani va fi de 150 lei pe lună.
În prezent, copiii cu vârsta de până la 2 ani primesc de la stat- 200 de lei iar cei între 2 ani şi 18 an -84 de de lei.
Proiectul a fost depus la Camera Deputaţilor, for decizional.
Senatul a adoptat ieri în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei.
Potrivit acesteia, familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu pe cea „între soţi”.
Propunerea a fost adoptată cu 107 de voturi „pentru”, 13 „împotrivă” şi 7 abţineri.
Referendumul pentru redefinirea noţiunii de soți în Constituţie va avea loc pe 7 octombrie.
Majoritatea românilor care locuiesc la oraş se confruntă cu probleme locative.
Peste 70% dintre aceștia spun că au probleme cu locuinţa, acestea fiind legate printre altele, de nevoia unui spaţiu mai mare, de o izolare termică mai bună, de reparaţii la acoperiş ori de consolidare antiseismică.
Potrivit unui studiu, jumătate dintre cei chestionaţi spun că nu au şi nici nu doresc un credit, având în vedere faptul că veniturile gospodăriilor sunt prea mici.
Speranţa de viaţă a europenilor este în creştere, dar este ameninţată de obezitate.
Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii relevă că speranţa de viaţă la naştere în Europa se ridica în 2015 la 77,8 ani, faţă de 76,7 ani în 2010.
Speranţa de viaţă a femeilor de 81 de ani rămâne mai ridicată decât cea a bărbaţilor de 74,6 de ani / cu şase ani şi jumătate, o diferenţă care s-a redus uşor.
În anul 2016, obezitatea şi excesul de greutate afectau 23% şi respectiv 59% din populaţie.
O creştere semnificativă se înregistrează în Turcia, unde 32% din populaţie este obeză.
Malta şi Regatul Unit sunt două alte state din regiune afectate de o puternică incidenţă a obezităţii.
Toți comercianții din România ar putea fi obligați să aibă pe rafturile magazinelor produse din Republica Moldova.
Un proiect în acest sens a fost depus la Senat, iar parlamentarii care l-au semnat spun că s-au inspirat din legea care promovează produsele românești.
De asemenea, inițiatorii proiectului spun că punerea acestuia în aplicare ar fi un sprijin concret pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova.
Anul trecut, România a alocat 100 de milioane de euro Republicii Moldova, ca ajutor nerambursabil.
Unul din patru șoferi circulă fără poliță RCA.
Așa arată datele Consiliului Concurenței.
Asiguratorii atrag atenția că astfel de situații sunt decontate de șoferii disciplinați care sunt nevoiți să suporte tarifele ridicate ale polițelor.
În aceste condiții, Consiliul Concurenței a propus ca polițele RCA să se poată încheia pentru 6 sau 12 luni în cazul persoanelor fizice şi pentru o perioadă de la o lună la 12 luni, pentru persoanele juridice.
Șoferii care merg fără RCA riscă amenzi de până la 2.000 de lei plus reținerea certificatului de înmatriculare.