Știri 26 septembrie 2018
Acesta a fost domnitor al Ţării Româneşti între anii 1512 şi 1521 şi a rămas în istorie ca unul dintre cei mai darnici şi mai mari ctitori de biserici.
Printre ctitoriile sale se numără celebra Biserică a Mânăstirii Curtea de Argeş, care a şi generat în literatură legenda Meşterului Manole.
A făcut numeroase donaţii către mânăstirile din ţară precum Cotmeana, Cozia, Snagov şi Ostrov, dar şi la cele din străinătate de la Sfântul Munte Athos, de la Ierusalim şi de la Muntele Sinai.
Datorită prieteniei sale cu călugărul tipograf Macarie de la Bistriţa, a participat la tipărirea primelor cărţi de cult la noi şi anume Liturghierul din 1508, Octoihul din 1510 şi Tetraevanghelul din 1512.
Totodată a scris şi un testament numit „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, o lucrare ce conţine sfaturi administrative şi duhovniceşti ale domnitorului şi care este considerată primul tratat de teologie românească.
Domnitorul român a fost trecut în rândul sfinţilor de către Sfântul Sinod în anul 2008.
Sâmbată, Mănăstirea Călugăreni își va serba hramul.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 06:00.
Mănăstirea Călugăreni are hramul Acoperământul Maicii Domnului și este situată în apropierea comunei Pantelimon, județul Constanța.
Constănțenii sunt invitați să doneze sânge.
Ei sunt așteptați sâmbătă între orele 9:00 – 13:00 la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, în incinta Spitalului Județean Constanța.
Solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din judeţ și din Bucureşti sunt în creştere, dar numărul donatorilor se menţine în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.
Pacienţii cu boli grave au nevoie de tratament transfuzional, care nu le poate fi asigurat fără ajutorul donatorilor de sânge.
Centrul vechi al orașului Constanța va deveni zonă pietonală.
Primarul Decebal Făgădău a declarat că Piaţa Ovidiu, porţiunea din bulevardul Tomis situată în zona Peninsulară şi strada Vasile Canarache, vor deveni pietonale permanent iar acces cu autoturismele în acest perimetru vor avea doar riveranii și agenții economici care își desfășoară activitatea în zonă.
Pentru organizatorii de evenimente municipalitatea va elibera permise de acces.
Șoferii care nu vor respecta restricţiie vor fi amendaţi şi le vor fi ridicate autoturismele.
Românii își plătesc tot mai greu facturile curente.
Potrivit celor mai recente date, 32 % dintre gospodăriile din țara nostră rămân în urmă cu plata întreţinerii sau a utilităţilor.
De asemenea, aproape 20 % dintre români spun că pot acoperi cheltuielile curente cu un venit net lunar cuprins între 1.500 şi 2000 de lei, iar o treime consideră că suma necesară ar trebui să fie chiar mai mare de 3000 de lei lunar.
Ciupercile îmbunătăţesc controlul asupra zahărului din sânge.
Potrivit unui studiu efectuat pe şoareci, oamenii de ştiinţă au reuşit să afle modalitatea în care ciupercile modifică microflora intestinală, ceea ce duce în cele din urmă la o îmbunătăţire a reglării glucozei.
Cercetătorii spun că rezultatele pot avea un impact asupra gestionării diabetului zaharat şi altor afecţiuni metabolice, cum ar fi obezitatea.
O familie din şapte se confruntă cu probleme serioase în ceea ce privește calitatea locuinţei.
În România, cele mai frecvente sunt deteriorarea pereţilor, a podelelor şi a tocurilor de ferestre.
Potrivit unui studiu, din cele aproximativ 8,2 milioane de locuinţe existente la nivel naţional, majoritatea au fost construite între anii 1961-1980.
Propunerea de interzicere a țigaretelor electronice în spațiile publice a fost respinsă.
Pentru această inițiativă a fost acordat un singur vot-pentru, iar restul au fost abţineri.
Propunerea legislativă de interzicere a ţigaretelor electronice în spaţiile publice închise va fi supusă dezbaterii şi votului în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.