Știri 27 septembrie 2018
Originar din localitatea Iviria, din Georgia, a fost luat în tinereţe rob la turci şi adus la Constantinopol.
Aici a fost răscumpărat de Patriarhia Ecumenică şi a învăţat pictura, sculptura şi broderia în lemn, precum şi limbile greacă, turcă şi arabă.
În jurul anilor 1690 a fost adus în Ţara Românească de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, unde a fost tuns în monahism şi hirotonit ieromonah.
A condus o perioadă tipografia din Bucureşti şi a înfiinţat o altă tipografie la mânăstirea Snagov, timp în care a tipărit 63 de cărţi, printre care un important volum de Didahii şi Predici.
Datorită aleselor sale calităţi morale şi intelectuale, va fi ales episcop la Râmnic şi apoi mitropolit al Munteniei.
În această demnitate, s-a îngrijit de zidirea şi înnoirea lăcaşurilor de cult, printre care şi mânăstirea Antim din Bucureşti.
În anul 1716, datorită împotrivirii sale faţă de stăpânirea otomană, este caterisit pe nedrept, arestat şi trimis în surghiun la Mânăstirea Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai.
Pe drum însă, ostaşii turci l-au omorât, iar trupul i-a fost aruncat în râul Tungisa, lângă Adrianopol.
În anul 1996, după 250 de ani de la martiriul sfântului ierarh, Patriarhia de Constantinopol a anulat caterisirea nedreaptă.
Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor în luna iunie a anului 1992.
Luni, Biserica Ortodoxă va cinsti Acoperământul Maicii Domnului.
Cu acest prilej, Mănăstirea Călugăreni își va serba hramul, sâmbată.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 06:00.
Mănăstirea Călugăreni este situată în comuna Călugăreni, județul Constanța.
Duminică, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel, din Constanța, de la ora 8:45.
Luni, Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, din localitatea Dorna Arini, își va serba hramul.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, va oficia Sfânta Liturghie Arhierească, de la ora 9:00.
Mănăstirea este situată în apropierea orașului Vatra Dornei, județul Suceava.
Constănțenii sunt invitați să doneze sânge.
Ei sunt așteptați sâmbătă între orele 9:00 – 13:00 la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, în incinta Spitalului Județean Constanța.
Solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din judeţ și din Bucureşti sunt în creştere, dar numărul donatorilor se menţine în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.
Pacienţii cu boli grave au nevoie de tratament transfuzional, care nu le poate fi asigurat fără ajutorul donatorilor de sânge.
Astăzi este Ziua Mondială a Turismului.
Aceasta se marchează în fiecare an potrivit hotărârii adoptate de cea de-a treia sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Turismului, de la Torremolinos, Spania, în septembrie 1979.
La stabilirea datei s-a ţinut seama de faptul că 27 septembrie este o dată-reper pentru turismul mondial – ziua când, în anul 1970 a fost adoptat Statutul Organizaţiei Mondiale a Turismului.
Referendumul pentru căsătorie are nevoie de voluntari.
Hotărârea a fost luată, după ce Guvernul a decis să nu folosească sistemul informatic de prevenire a fraudelor introdus la scrutinele anterioare.
Societatea civilă face un apel public și îi invită pe cei interesați ca referendumul pentru familia tradițională să se desfășoare corect, să se înscrie ca observatori independenți.
Doritorii vor avea la dispoziție cursuri gratuite de pregătire, dar nu vor primi bani pentru activitatea de observator.
Cei care se opun vaccinării se vor putea exprima la radio și televiziune doar alături de opinia medicilor.
Comisia de Sănătate a avizat favorabil un proiect de modificare a legii audiovizualului care prevede obligativitatea posturilor de radio şi televiziune de a prezenta argumente medicale bazate pe dovezi.
De asemenea, radiodifuzorii sunt obligaţi să includă în emisiunile cu teme de sănătate şi perspectiva unui medic, dar și să facă distincţia clară între opinii şi fapte.
Două linii de autobuze RATC vor reveni la vechile trasee, de luni.
Este vorba despre liniile 100 și 5 – 40.
Astfel, potrivit Regiei, linia 100 va circula pe traseul: Gară – Bdul Ferdinand – Bdul 1 Decembrie 1918 – Bdul Al Lăpușneanu – Sat Vacanță și retur, iar linia 5-40 va circula pe traseul: KM 5 – Vârful cu Dor – Democrației – Hatman Arbore – Șos. Mangaliei – Bdul 1 Mai – Bdul Ferdinand – Str. Mircea cel Bătrân – Bdul Mamaia – Bdul Aurel Vlaicu – Campusul universitar și retur.