Știri 26 octombrie 2018
S-a născut la Tesalonic în vremea împăratului Diocleţian, ca fiu al prefectului cetăţii.
Părinţii săi au fost creştini în taină, de aceea Sf. Dimitrie a primit încă de mic educaţie creştină.
După mutarea tatălui său către Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităţilor lui morale şi intelectuale.
Împăratul din vremea aceea, Maximian Galeriu a poruncit ca în toate cetăţile să se jertfească zeilor păgâni ca mulţumire pentru victoriile militare pe care le avusese.
Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, drept pentru care a fost închis.
În temniţă, Sf. Dimitrie a binecuvântat în numele lui Hristos pe un tânăr creştin cu numele Nestor, care urma să se lupte cu un vestit gladiator păgân, cu numele Lie.
În urma luptei, Nestor îl ucide pe Lie, iar împăratul află de binecuvântarea lui Dimitrie şi porunceşte ca acesta să fie ucis.
Moaştele Sf. Dimitrie se află în biserica cu acelaşi nume din Tesalonic.
În ţara noastră, aproximativ 350.000 de persoane poartă numele Sfântului Dimitrie.
Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, la Catedrala patriarhală din Capitală.
Duminică, Biserica Ortodoxă Română îl va cinsti pe Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești.
Astfel, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, care serbează hramul bisericii mari, de la ora 8:30.
Icoana Maicii Domnului Odighitria se află pentru a doua oară la Constanța.
Aceasta a sosit săptămâna trecută la Biserica Sf. Haralambie din zona Boema, unde va rămâne până mâine.
Astfel, zilnic se oficiază Sfânta Liturghie, de la ora 8:30, iar de la ora 17:00, Taina Sfântului Maslu.
Arhiepiscopia Tomisului va primi un oaspete important.
Este vorba despre PS Macarie, Episcopul Europei de Nord.
Acesta va sluji duminică, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel din Constanța, de la ora 9.
Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat ieri noi hotărâri.
Astfel, a fost aprobată solicitarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei de canonizare a Episcopului Dionisie Erhan al Cetății Albe-Ismail.
Acesta va fi înscris în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române și prăznuit anual în ziua de 17 septembrie.
De asemenea, au fost aprobate mai multe texte liturgice, dar și programul-cadru pentru anul 2019, „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.
Anul 2020 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.
Tot în cadrul ședinței Sf. Sinod, au fost desemnați cei trei ierarhi eparhioți care anual se vor adăuga la membrii de drept ai Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române.
Este vorba despre Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei.
A fost evidențiat și sprijinul financiar oferit de către Centrele eparhiale unităților de învățământ în anul școlar 2017-2018, de aproape 5 miliarde de lei.
Totodată, Sfântul Sinod a evaluat rezultatele referendumului pentru familie și a concluzionat că pastorația și misiunea Bisericii trebuie să se adreseze nevoilor tinerilor și familiilor, printr-o cateheză adecvată.
În ceea ce privește evoluțiile recente ale situației bisericești din Ucraina, Sfântul Sinod reiterează recomandarea ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, pentru păstrarea unității de credință și a libertății administrativ-pastorale.
Constănțenii sunt invitați să doneze sânge.
Ei sunt așteptați mâine, între orele 9:00 -13:00 la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, în incinta Spitalului Județean Constanța.
Solicitarile de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.
Mii de medicamente ieftine vor dispărea din farmacii.
Este vorba despre produsele generice cu prețuri sub 25 de lei.
Peste 8 milioane de pacienți care le folosesc vor fi afectați, susțin două asociații din domeniu.
Președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, Adrian Grecu, declară că medicamentele generice vor dispãrea, pentru că producerea lor nu mai este rentabilã, iar prețul lor de vânzare este mai mic decât costurile de producție.
RATC modifică temporar traseele unor autobuze.
Potrivit Regiei, mâine, în intervalul orar 08:00 – 18:00, se vor executa lucrări de asfaltare pe strada Termele Romane, în dreptul stațiilor, tronsonul cuprins între strada Traian şi Valea Portului – Poarta 1.
Astfel, liniile de autobuz 42, 44, 48, 51 și 101C, vor întoarce la sensul giratoriu de la Poarta 2 și vor opri în stația Fantasio de pe strada Mihai Viteazul.
România va trece la ora oficială de iarnă.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4:00 va deveni ora 3:00.
Duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Din anul 1997, România a adoptat trecerea la ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Trecerea la ora oficială de iarnă se face în ultima duminică a lunii octombrie, iar la ora oficială de vară în ultima duminică a lunii martie.