Știri 31 octombrie 2018
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie- Arhiepiscopul Tomisului va săvârși vineri, de la orele 18:00, slujba Vecerniei, urmată la orele 20:00, de Taina Sfântului Maslu la Schitul Cloșca, din localitatea constănțeană Horia.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sf. Gheorghe, dar și ale Sfinților Epictet și Astion, aduse de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.
Joi, 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă va cinsti Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.
Astfel, sâmbăta aceasta, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la mănăstirea Strunga, cu prilejul hramului, de la ora 8:30.
Duminică, Ierarhul Tomisului va răspunde invitației PS Visarion, Episcopul Tulcii și va face parte din soborul de arhierei care va oficia slujba de sfințire a mozaicului mănăstirii Cocoș din jud. Tulcea.
Astăzi este Ziua Internaţională a Mării Negre.
În anul 1996, cele şase ţări riverane – România, Bulgaria, Georgia, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre împotriva Poluării şi au stabilit ca în fiecare an pe 31 octombrie să fie sărbătorită “Ziua Internaţională a Mării Negre”.
Situația ecologică a Mării Negre s-a înrăutățit în ultimii 35 de ani din cauza reziduurilor transportate de râurile din 17 țări, pescuitului excesiv și a deversărilor necontrolate de produse petroliere.
Tot astăzi este şi Ziua Arhivelor Naţionale.
La data de 31 octombrie 1862 s-a semnat regulamentul pentru administrarea arhivelor din România, când se organiza pe baze moderne această instituţie, una dintre cele mai vechi din ţară, după constituirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească.
În depozitele Arhivelor Naționale se păstrează 320 km liniari de documente, aparținând Fondului Arhivistic Național, aflate în administrarea Arhivelor Centrale și a celor 42 de structuri teritoriale.
O acțiune de donare de sânge se va desfășura sâmbătă la Negru-Vodă.
Doritorii sunt așteptați la Casa de Cultură, din localitate, între orele 8.30 – 13.30.
Totodată, duminică, o acțiune similară va avea loc la biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Eforie Sud, între orele 8.30 – 13.30.
Acțiunile sunt organizate de CRTS Constanța.
Conferința națională ”140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România” se va desfășura mâine, la Constanța.
Evenimentul va avea loc de la ora 11:00, în Sala Senatului din cadrul campusului Universității Ovidius, sub patronajul Înalt Prea Sfințitului Teodosie.
Vor conferenția prof. univ. dr. Radu Ștefan Vergatti-de la Universitatea Valahia din Târgoviște, istoricul Dr. Ion Constantin, preot conferențiar univ. dr. Claudiu Constantin Cotan- de la Universitatea Ovidius, dr. Andreea Maria Croitoru-Athanasiu și lector dr. Dumitru Carabaș- de la Universitatea Ovidius.
Conferința se va încheia cu un recital susținut de Corala Ortodoxă Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.
Organizatorii sunt Prof. Univ. dr Gheorghe Anghelescu și Asist. Univ. Dr. Ionuț Chircalan.
Constănțenii sunt invitați la o conferință dedicată Centenarului Marii Uniri.
Tema o constituie ”România la Centenar – 1918 – 2018 (etape majore spre România Mare: 1859, 1878, 1918”) și va fi susținută de prof. univ. dr. Radu Ștefan Vergatti, de la Universitatea Valahia din Târgoviște și istoricul Dr. Ion Constantin, în prezența Înalt Prea Sfințitului Teodosie.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la orele 18:00, la Curtea Brâncovenească.
Organizatorii sunt Prof. Univ. dr Gheorghe Anghelescu și Asist. Univ. Dr. Ionuț Chircalan.
Poluarea provoacă zeci de îmbolnăviri grave.
Este vorba despre cancer, infarct miocardic și boli respiratorii.
Potrivit unui raport, poluarea continuă să provoace anual peste 480.000 de morţi premature.
În România, peste 25.000 de persoane mor anual prematur din cauza poluării aerului, care are ca principale surse transportul rutier, emisiile provenite din agricultură, producţia de energie, industria şi gospodăriile.
România, Ungaria și Italia se află în atenţia Comisiei Europene pentru prezenţa ridicată şi persistentă de particule fine în aer, a căror concentraţie este sporită de poluare.
Consumul constant de somon afumat poate produce cancer de sân.
Asociația Pro Consumatori a analizat 42 de sortimente de somon afumat comercializat în marile magazine.
Specialiștii au descoperit că somonul de crescătorie conține glutamat monosodic, coloranți artificiali, zahăr, proteine din lapte și o cantitate mare de sare.
De asemenea, somonul de crescătorie poate conţine pesticide, metale grele şi dioxine, deoarece în fermele piscicole din Norvegia se folosesc anual circa 67.000 tone de substanţe chimice pentru a combate paraziţii peştilor.
Potrivit APC, doar 5% din somonul comercializat în România este certificat bio și nu trebuie consumat de către copii şi femei gravide.
Irlandezii au votat, într-un referendum, abrogarea infracţiunii de blasfemie din Constituţie.
Referendumul a avut loc concomitent cu alegerile prezidenţiale. Nivelul de participare a referendumului a fost de 44%, iar 65% dintre cei prezenţi au votat în favoarea scoaterii infracţiunii de blasfemie din Constituţie.
Interzicerea blasfemiei a fost introdusă în Constituţia Irlandei în anul 1937.