Știri 2 noiembrie 2018
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși astăzi, de la orele 18:00, slujba Vecerniei, urmată la orele 20:00, de Taina Sfântului Maslu la Schitul Cloșca, din localitatea constănțeană Horia.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sf. Gheorghe, dar și ale Sfinților Epictet și Astion, aduse de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.
Joi, 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă va cinsti Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.
Astfel, mâine, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Strunga, cu prilejul hramului, de la ora 8:30.
Duminică, Ierarhul Tomisului va răspunde invitației Prea Sfințitului Visarion, Episcopul Tulcii și va face parte din soborul de arhierei care va oficia slujba de sfințire a mozaicului mănăstirii Cocoș din jud. Tulcea.
O acțiune de donare de sânge se va desfășura mâine la Negru-Vodă.
Doritorii sunt așteptați la Casa de Cultură, din localitate, între orele 8.30 – 13.30.
Totodată, duminica aceasta, o acțiune similară va avea loc la biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Eforie Sud, între orele 8.30 – 13.30.
Acțiunile sunt organizate de CRTS Constanța.
Jumătate din românii de peste 60 de ani pot avea cataractă.
Potrivit unui studiu, 80% din respondenţi nu știu nimic despre cataractă, iar 45% nu ştiu decât un simptom.
Medicii spun că boala începe să se dezvolte între 40 şi 50 de ani, iar prevalenţa cataractei creşte odată cu înaintarea în vârstă.
Boala se manifestă prin vedere înceţoşată, scăderea acuităţii vizuale, adaptarea la întuneric se face greu, iar culorile devin şterse.
Potrivit medicilor, diabetul, hipertensiunea și obezitatea predispun la cataractă.
Parlamentul de la Chișinău a respins româna ca limbă oficială.
Deputatul Ştefan Creangă a declarat că, cităm ”introducerea limbii române în Constituţie ne va face mai uniţi“, întrucât limba română ne defineşte, iar România este statul-prieten care oferă ajutor necondiţionat cetăţenilor Republicii Moldova”, am încheiat citatul.
Împotrivă s-au pronunţat deputaţii socialişti şi comunişti, care au propus ca modificarea denumirii limbii oficiale să fie votată în cadrul unui referendum.
Un nou antibiotic va fi în teste clinice.
Oamenii de ştiinţă sugerează că acesta s-ar putea dovedi eficient în lupta împotriva unei bacterii rezistente în prezent.
Medicamentul a fost testat în 15 ţări pe pacienţi cu infecţii ale tractului urinar.
Acesta se infiltrează în bacteria respectivă şi o ucide din interior.
Rezistenţa tot mai mare a bacteriilor la antibioticele existente reprezintă una din cele mai importante provocări pentru medicina modernă.
Persoanele fizice ar putea cumpăra autovehicule ecologice prin programul „Prima maşină“.
Acesta va putea fi accesat şi de către cei care au mai deţinut un autovehicul nou.
Pe lângă vehiculul clasic mai pot fi achiziţionate maşini ecologice, pentru care va fi nevoie de un avans cuprins între 25 şi 30%.
Potrivit Ministerului de Finanțe, schimbările preconizate vizează creşterea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, concomitent cu reînnoirea parcului auto.
Datele Ministerului Mediului arată că, prin Programul Rabla „Clasic” au fost scoase din uz peste 28.000 de autoturisme cu grad înalt de emisii poluante.
Voucherele de vacanţă vor fi distribuite şi anul viitor.
Ministrul Turismului, Bogdan Trif a anunţat că legea turismului a fost definitivată şi va intra în curând în proces legislativ.
Printre prevederile noului act normativ se numără simplificarea procedurilor pentru mediul privat şi transferul unor competenţe de la nivel central la nivel local.
Consiliile judeţene vor atesta ghizii de turism, vor clasifica unităţile de cazare şi vor omologa pârtiile şi traseele turistice. De asemenea, hotelurile de pe litoral vor avea dreptul preferenţial de a închiria plajele lângă care se află.
La punctele de frontieră din Uniunea Europeană vor fi testate detectoare de minciuni dotate cu inteligenţă artificială.
Măsura face parte dintr-un proiect pentru combaterea criminalităţii şi terorismului.
Călătorii vor fi invitaţi să încarce imagini ale paşaportului, vizei şi dovada fondurilor de care dispun şi apoi vor răspunde la întrebări precum „ce aveţi în valiză”, puse de un vameş electronic.
Proiectul de 4,5 milioane de euro va fi testat la frontierele Ungariei, Letoniei şi Greciei timp de şase luni.
Obiectivul proiectului este accelerarea traficului la graniţele exterioare ale UE.
După testele iniţiale, în proiect intenţionează să intre şi Regatul Unit, Spania, Polonia, Germania şi Ciprul.
Stresul poate afecta grav sănatatea tinerilor.
Un studiu recent arată că stresul poate avea efecte secundare grave la nivelul sănătăţii creierului, iar generaţiile tinere sunt din ce în ce mai afectate până ajung la vârsta de 50 de ani.
Medici spun că stresul duce la anxietate, depresie, boli de inimă, dureri de cap, creştere în greutate, tulburări de somn şi, mai ales, probleme de memorie şi concentrare.