Știri 16 noiembrie 2018
Acesta a fost fiul lui Alfeu, era vameş în Capernaum și înainte de a fi chemat la apostolat de Mântuitorul se numea Levi.
După înălţarea la cer a Mântuitorului Hristos, a rămas la Ierusalim, unde a scris Evanghelia ce-i poartă numele.
Sfântul Matei s-a îndreptat apoi spre alte locuri ale Răsăritului, unde s-a străduit să aprindă credința în Hristos printre perși, etiopieni și nubieni.
Istoria Bisericii arată că Sfântul Apostol Matei a primit moarte martirică în Etiopia, fiind ars pe rug.
Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nectarie”, din zona Medeea, de la ora 8:15.
Pe 21 noiembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
Astfel, duminica aceasta, de la ora 7:30, Ierarhul nostru se va afla la mănăstirea Colilia, din comuna Cogealac, cu prilejul hramului.
Aici va oficia slujba tunderii în monahism pentru două surori, apoi va săvârși Sfânta Liturghie.
Totodată, mâine, va fi adusă și icoana Maicii Domnului „Odighitria”, care va rămâne la mănăstirea Colilia până în dimineața zilei de 22 noiembrie.
Constănțenii sunt invitați la un simpozion dedicat părintelui Daniil Sandu Tudor.
Acesta se numește ”Părintele Daniil Sandu Tudor și chipul Rugului Aprins”.
Evenimentul se va desfășura mâine, în Sala Magna a Palatului Arhiepiscopal, de la ora 14.00.
Invitați vor fi Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Emanoil Mihăilescu- fost deținut politic și supraviețuitor al lotului “Rugul Aprins”, Gheorghe Cușa- fost deținut politic, profesor universitar doctor Nechita Runcan și protosinghel Maxim Vlad.
În cadrul evenimentului va avea loc și o lansare de carte intitulată < <”Să nu fiți căldicei!” Sandu Tudor și întemeierea Rugului Aprins (1940-1952)>>, semnată de lector univ. dr. Carmen Ciornea.
Simpozionul este la a doua ediție și este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Cuv. Dionisie Exiguul”, Editura Eikon și Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius”.
Astăzi este Ziua Internațională a Toleranței.
Aceasta a fost proclamată la 16 noiembrie 1995, în cadrul Conferinței generale a UNESCO de la Paris, când statele membre UNESCO au adoptat ”Declarația principiilor toleranței”, enunțată în 1986.
Toleranța înseamnă acceptarea și aprecierea bogăției și diversității culturale, a formelor de expresie, capacitatea de a recunoaște și respecta convingerile altora.
Totodată, este cel mai puternic fundament pentru pace și reconciliere.
Statele membre ONU sunt încurajate să organizeze manifestări axate pe programe și acțiuni educative prin care să-i mobilizeze pe cetățeni să aibă atitudini tolerante.
Astăzi se împlinesc 115 ani de la naşterea părintelui Dumitru Stăniloae.
S-a născut la 16 noiembrie 1903 în localitatea Vlădeni din judeţul Braşov.
A urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Cernăuţi şi a fost profesor de dogmatică la Sibiu și Bucureşti.
În anul 1932 a fost hirotonit preot şi apoi hirotesit iconom-stavrofor în anul 1940.
Între anii 1958-1963, a făcut închisoare politică din cauza convingerilor sale religioase.
Timp de peste şase decenii, părintele Stăniloae a desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică, mai ales în domeniul Dogmaticii unde a publicat lucrări în volum, studii în reviste şi traduceri.
Supranumit şi “teologul dragostei creştine”, părintele Stăniloae s-a mutat către Domnul pe 5 octombrie 1993, la vârsta de 90 de ani.
O acțiune de donare de sânge se va desfășura mâine în orașul Mangalia.
Doritorii sunt așteptați la Clubul Nautic Callatis (Portul Turistic) din localitate cu un act de identitate valabil, între orele 8:30 – 13:30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța, Primaria Municipiului Mangalia și un grup de voluntari.
Marți este ultima zi în care pensionarii beneficiari pot depune cererile pentru permisul de călătorie RATC.
Cererile împreună cu actele aferente se pot depune la toate punctele de vânzare ale R.A.T.C, la sediu RATC Constanța, de pe str. Industrială și la toate Cluburile Pensionarilor.
Beneficiarii sunt pensionarii cu pensii până la 1600 lei (inclusiv), persoane în vârstă de peste 60 de ani, care nu realizează venituri, persoane în vârstă, de peste 70 de ani, indiferent de venituri, elevii și studenții orfani, persoanele cu dizabilități, deținuții politic și șomerii.