Știri 26 noiembrie 2018
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia Sf. Liturghie, de la ora 9.00, la mănăstirea „Peștera Sf. Ap. Andrei” din apropierea localității Ion Corvin, împreună cu un sobor de ierarhi din țară și din străinătate.
Apoi, de la orele 17 Ierarhul nostru va fi prezent la concertul dedicat Centenarului Marii Uniri, ce va avea loc la Casa de Cultură din Constanța.
Constănțenii sunt invitați la un concert dedicat Centenarului Marii Uniri.
Acesta se numește „E scris pe tricolor Unire!” și va avea loc vineri, 30 noiembrie, la Casa de Cultură, de la ora 17:00. Concertul patriotic va fi susținut de muzica militară a Forțelor Navale Române- dirijor colonel Cornel Ignat, Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia”- dirijor Arhidiacon Ion Iulian Dumitru, Corala „Sfântul Vasile cel Mare” și Arhimandrit Protopsalt Nikodimos Kavarnos.
Biletele se pot achiziționa de la sediul Casei de Cultură, dar și de la bisericile din oraș.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului și Casa de Cultură a Sindicatelor.
O şcoală britanică le-a interzis elevilor săi să vină îmbrăcaţi cu haine scumpe.
Interdicţia vizează câteva branduri concrete ale căror articole de îmbrăcăminte costă între 400 şi 1.000 de lire sterline.
Administraţia şcolii britanice susţine că a luat această măsură pentru ca elevii să aibă mai puţine motive de excludere sau de umilire.
Elevii acestei şcoli poartă uniformă, însă îmbrăcămintea de exterior rămâne un indicator al „statutului”, iar elevii care vin îmbrăcați cu haine obişnuite devin adesea subiect de batjocură.
O treime dintre români nu îşi permite un autoturism.
Potrivit Eurostat acesta este cel mai ridicat procent din Uniunea Europeană.
Alături de ţara noastră, în top trei se mai află Bulgaria- cu 20,6% şi Ungaria – cu 20%.
La polul opus, ţările membre în care cel mai mic procent din populaţie nu îşi permite un autoturism sunt Cipru şi Malta –urmate de Luxemburg, cu 2,2 %, Italia şi Franţa, cu câte 2,7%.
Anul trecut, doar 7% dintre europeni nu aveau posibilitatea de a-şi achiziţiona un autoturism.
Numărul locurilor la rezidenţiat s-ar putea majora cu 300.
Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, pe site-ul instituţiei, un proiect care prevede că numărul acestora s-ar putea majora de la 5.415 la 5.715.
În prezent, România se confruntă cu un deficit major de medici specialişti, deficit care „se va adânci” în următorii ani, numărul acestora posibil să atingă cifra de 12.000 de specialişti în următorii 15 ani.
Taiwanezii au votat împotriva căsătoriilor gay, în urma organizării unui referendum.
Peste șase milioane de voturi s-au înregistrat sâmbătă în Taiwan, contra căsătoriilor gay, mai multe decât sprijinul adus unui referendum în favoarea drepturilor pentru cuplurile homosexuale.
Peste 19 milioane de alegători s-au prezentat sâmbătă la secțiile de votare.
În România, puţine familii ale pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală acceptă prelevarea organelor.
În aceste condiții, ministrul Sănătății anunță sancțiuni în cazul în care aparținătorii nu sunt abordați pentru a li se prezenta opțiunea salvării altor vieți.
În ţară sunt 41 de spitale acreditate pentru prelevarea de organe, iar în 30 dintre ele nu s-a făcut niciodată vreo prelevare. Ministrul Sorina Pintea a anunțat că Agenţia Naţională de Transplant va fi reorganizată.
Traseele unor linii de autobuze RATC se modifică temporar.
Potrivit Regiei, de mâine și până joi, cu ocazia manifestărilor de 1 Decembrie, liniile 100 și 100C vor circula după următorul program: între orele 09:00 – 11:00 acestea vor circula fără oprire pe tronsonul cuprins între I.C. Bratianu (zona ICIL) și Bd. Tomis (zona Dacia); între orele 11:00 și 12:00 linia 100 se va suspenda pe perioada manifestărilor, iar linia 100C va circula pe ruta: Carrefour – bd. Lăpușneanu – bd. Tomis – str. Răscoalei nr. 1907 – Bd. Ferdinand – Gara C.F.R.
De asemenea, între orele 12:00 – 14:00 autobuzele vor circula fără oprire pe tronsonul cuprins între I.C. Brătianu și Bd. Tomis.
După ora 14:00, autobuzele vor reveni la programul normal.
Bulgaria și România au cea mai mică pondere a deceselor provocate de cancer din Uniunea Europeană.
1,3 milioane de persoane au decedat, în anul 2015, din cauza cancerului în Europa, ceea ce este echivalent cu aproximativ un sfert din numărul total al deceselor, arată datele Eurostat.
În rândul statelor membre, ponderea deceselor provocate de cancer a fost mai mare de 30% în Olanda și Slovenia.
În schimb, mai puțin de 20% din totalul deceselor a fost provocat de cancer în Bulgaria și România în 2015.