Știri 28 noiembrie 2018
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 9:00, la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localității Ion Corvin, împreună cu un sobor de ierarhi din țară și din străinătate, preoți și diaconi.
Apoi, de la orele 17:00 Ierarhul nostru va fi prezent la concertul dedicat Centenarului Marii Uniri, ce va avea loc la Casa de Cultură din Constanța.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Ilie din zona CET, de la ora 8.15 și va sfinți catapeteasma bisericii.
Constănțenii sunt invitați la un concert dedicat Centenarului Marii Uniri.
Acesta se numește „E scris pe tricolor Unire!” și va avea loc vineri, 30 noiembrie, la Casa de Cultură, de la ora 17:00. Concertul patriotic va fi susținut de muzica militară a Forțelor Navale Române- dirijor colonel Cornel Ignat, Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia”- dirijor Arhidiacon Ion Iulian Dumitru, Corala „Sfântul Vasile cel Mare” și Arhimandrit Protopsalt Nikodimos Kavarnos.
Biletele se găsesc la sediul Casei de Cultură, dar și la bisericile din oraș.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului și Casa de Cultură a Sindicatelor.
ANM a emis o atenționare cod galben de intensificări ale vântului, ninsori viscolite și depuneri de gheață.
Aceasta este valabilă pentru regiunile sudice și sud-estice până la ora 20.
Astfel, vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ și se va depune strat de zăpadă, local consistent.
Temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 40…50 km/h, iar în estul, centrul, sudul Munteniei, în Dobrogea și în sudul Moldovei rafalele vor atinge 55…75 km/h, viscolind ninsoarea.
Totodată, ANM a emis o informare meteorologică de intensificări ale vântului și vreme deosebit de rece pentru toată țara.
Aceasta va intra în vigoare astăzi la ora 20 și este valabilă până vineri, la ora 10.
În intervalul menționat, vremea va deveni deosebit de rece în toată țara, astfel că temperaturile vor fi negative în majoritatea regiunilor.
Traseele unor linii de autobuze RATC se modifică temporar.
Potrivit Regiei, până mâine, cu ocazia manifestărilor de 1 Decembrie, liniile 100 și 100C circulă după următorul program: între orele 09:00 – 11:00 acestea circulă fără oprire pe tronsonul cuprins între I.C. Brătianu-zona ICIL și Bulevardul Tomis -zona Dacia; între orele 11:00 și 12:00 linia 100 se suspendă pe perioada manifestărilor, iar linia 100C circulă pe ruta: Carrefour – Bd. Lăpușneanu – Bd. Tomis – str. Răscoalei nr. 1907 – Bulevardul Ferdinand și Gara C.F.R.
De asemenea, între orele 12:00 și 14:00 autobuzele vor circula fără oprire pe tronsonul cuprins între I.C. Brătianu și Bd. Tomis. După ora 14:00, autobuzele vor reveni la programul normal.
De asemenea, sâmbătă, liniile 44 și 51, nu vor circula în intervalul orar 10:30 – 12:00.
Regia a mai anunțat că pune la dispoziția publicului călător lista celor 100 de puncte și chioșcuri RATC, prin accesarea site-ului www.ratc.ro/harta-chioscuri/.
Constănțenii sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Tema o constituie ”Tinerețea – timpul decisiv al vieții” și va fi susținută de protosinghel Ilarion Dan, duhovnicul mănăstirii Crucea.
Evenimentul se va desfășura mâine, la parohia Bunavestire din cartierul Inel I, de la orele 18.
Intrarea este liberă.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea vrea să îi oblige pe medicii rezidenţi să rămână în ţară.
Potrivit acesteia, în acest moment, în România există în jur de 700 de cabinete de medici de familie din zona rurală neocupate.
Ea a mai spus că, cităm ”ne gândim la un contract, la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, din bugetul Ministerului Sănătăţii”, am încheiat citatul.
Declarațiile ministrului vin în contextul în care România se confruntă cu un deficit de 15.000 de medici, iar mulți dintre studenții care-și termină studiile în țară caută să lucreze în străinătate.
Un sfert dintre români se împrumută pentru a-şi plăti facturile curente.
Potrivit unui raport european, 32% dintre conaţionali își doresc să emigreze din cauza situaţiei financiare din ţară.
Raportul de specialitate relevă, totodată, că 59% dintre români fac economii în fiecare lună de 480 lei.
Țara noastră se clasează pe penultimul loc în Europa la valoarea sumelor economisite, în timp ce Elveţia este pe locul întâi, cu o medie de 590 euro economisiţi lunar.
Proiectul legii pensiilor a fost adoptat de Senat.
Astfel, sute de mii de români vor beneficia de pensii mai mari în perioada următoare.
Conform noii legi, punctul de pensie va crește astfel: în 2019 – la 1.265 de lei, în anul 2020 – 1.775 de lei, iar în anul 2021 – la 1.875 de lei.
În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea.
Documentul umează să fie votat în plenul Camerei Deputaților, for decizional.
Femeile care se confruntă cu violența domestică sunt puse în legătură cu alte persoane care au reușit să depășească o situație de abuz prin intermediul unei platforme online.
Este vorba despre site-ul șieureușesc.ro.
Platforma își propune construirea de comunități locale ale învingătoarelor violenței care să ajute alte femei aflate în situații de abuz.
Site-ul conține informații și suport moral, necesare femeilor abuzate.
Potrivit statisticilor, una din 3 femei a fost afectată de violență fizică sau sexuală la un moment dat în viață.
CFR Călători anulează mai multe trenuri, în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie.
Măsura se aplică pe rutele unde traficul este redus substanțial, iar pe cele mai solicitate destinații unele trenuri vor fi suplimentate cu vagoane.
Mersul trenurilor în perioada menționată poate fi consultat pe site-ul companiei www.cfrcalatori.ro
Pentru a evita aglomerația din ziua plecării trenului, CFR recomandă pasagerilor să cumpere din timp biletele de tren.