Știri 6 decembrie 2018
Acesta este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii şi a trăit pe vremea împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian.
Pentru blândeţea şi milostenia lui, dar şi pentru înţelepciunea deprinsă din învăţătura creştină, a fost hirotonit preot şi apoi episcop al cetăţii Mira din ţinutul Liciei din Turcia de astăzi.
Datorită persecuţiilor romane anticreştine, Sfântul Nicolae a fost şi el întemniţat şi apoi eliberat odată cu edictul de la Milan al sfântului împărat Constantin cel Mare.
În anul 325, Sfântul Nicolae a participat la sinodul I ecumenic de la Niceea.
Tradiţia bisericească păstrează şi câteva minuni făcute de Sfântul Ierarh Nicolae, dintre care cea mai importantă este ajutorul dat unor fecioare care erau în pericol de a se prostitua din cauza sărăciei.
De aici a apărut şi obiceiul ca în noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii să îşi pregătească ghetuţele pentru a primi daruri din partea Moşului Nicolae.
Din anul 1087, moaştele Sfântului Nicolae se află în oraşul Bari din sudul Italiei.
Conform datelor statistice, peste 800.000 de români îşi serbează astăzi onomastica.
De asemenea, Biserica a rânduit astăzi dezlegare la pește.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Nicolae din cartierul Coiciu, de la ora 8.30.
Corul de copii al parohiei, coordonat de către părintele Bogdan Tudor Gavrilă, va interpreta câteva colinde.
La sfârșitul slujbei, vor fi dăruite 250 de pachete alimentare și iconițe, acțiune filantropică ce poartă numele „Moșul cel bun”.
Biserica Ortodoxă o va cinsti mâine pe Sf. Mc. Filofteea de la Curtea de Argeș.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie de hram la biserica „Sfânta Muceniță Filofteia” din zona Doraly Mall, de la ora 8.30.
Sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși slujba de resfințire a bisericii Sfântul Nicolae din localitatea constănțeană Rasova, de la ora 8:15, urmată de Sfânta Liturghie.
Duminică, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Ierarhul nostru va face parte din soborul de arhierei care va oficia slujba de sfințire mare a bisericii mănăstirii Techirghiol, stavropighie patriarhală, și va săvârși Sfânta Liturghie.
Tot duminică, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sf. Maslu, la biserica Sf. Mare Mc. Gheorghe din parohia Negru Vodă 1, de la ora 16.
Apoi, va sfinţi o raclă care va adăposti moaştele Sfântului Dimitrie, Noul Martir.
Constănțenii sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Tema o constituie ”Postul – greutate sau folos” și va fi susținută de Protosinghel Ghenadie Mogoi, duhovnicul Mănăstirii Sfântul Efrem cel Nou.
Evenimentul se va desfășura astăzi, la parohia Bunavestire din cartierul Inel I, de la orele 18.
Intrarea va fi liberă.
CRTS Constanța organizează la sfârșitul săptămânii două campanii de donare de sânge.
Astfel, sâmbătă, campania se va desfășura, la Şcoala Gimnazială ”George Coșbuc” din localitatea 23 August, între orele 08.30- 13.30.
De asemenea, duminică, în același interval orar, persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la Parohia Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavriil, din localitatea Topraisar.
RATC prelungește termenul de depunere a cererilor pentru permisele de călătorie.
Pensionarii se pot adresa, începând de luni, la Serviciul Public de Asistență Socială, din str. Unirii nr. 104.
Pot depune cererile, pensionarii cu pensii de până la 1.600 de lei inclusiv, persoanele în vârstă de peste 60 de ani care nu realizează venituri, persoane în vârstă de peste 70 de ani- indiferent de venituri, care nu au solicitat încă permisele de călătorie RATC valabile pentru anul 2019.
Un nou parc, amenajat special pentru copii, va fi inaugurat de astăzi, la Constanţa.
Este vorba de Intelect Parc, un concept inovativ care îşi propune să le ofere copiilor o alternativă pentru a-şi petrece timpul liber, departe de calculator și astfel să socializeze şi să-și dezvolte intelectul prin jocuri.
Acesta se află în incinta Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, în zona Baby Zoo din Microrezervație.
Parcul a fost amenajat de Asociaţia „Împreună pentru Viitor Constanţa“, cu ajutorul elevilor de la 10 şcoli şi licee constănţene.
ANRE ar putea introduce o nouă taxă de mediu..
Este vorba despre taxa de poluare pe centrala de apartament și totodată va interzice debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire.
Autorităţile spun că motivul îl constituie creşterea emisiilor de dioxid de carbon.
Prin noua taxă de mediu, statul ar putea strânge sume importante la buget.
În majoritatea oraşelor din România populaţia se bazează pe centralele proprii pentru încălzirea locuinţei.
În viitor, primarii vor decide în ce zone nu vor mai aproba nicio debranşare.
Copiii supradotaţi vor putea beneficia de burse de studiu în viitorul an academic.
Acest lucru se va realiza în urma unui concurs organizat de Centrul „Gifted Education”.
Valoarea bursei, de peste 80.000 de lei, provine dintr-o campanie de strângere de fonduri la care au participat clienţii şi angajaţii unui lanţ de hypermarket-uri din România.
În ţara noastră sunt peste 200.000 de copii sub 15 ani cu abilităţi înalte care au nevoie de o educaţie specială, astfel încât potenţialul lor ridicat să fie valorificat.
Deşi legea le dă copiilor supradotaţi dreptul la educaţie diferenţiată, aceasta nu se aplică.