Știri 10 decembrie 2018
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, slujba Vecerniei la biserica Sfântul Spiridon din cartierul Inel II, de la ora 17:00.
Miercuri, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de la ora 8.30.
Joi, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Penitenciarul Poarta Albă de la ora 8.30, apoi va rosti un cuvânt de învățătură.
Constănțenii sunt invitați la o nouă conferință duhovnicească.
Tema o constituie ”Viața creștină și provocările lumii de azi” și va fi susținută de părintele Arhimandrit Andrei Tudor, duhovnicul mănăstirii Dervent.
Evenimentul se va desfășura joi, la parohia Bunavestire din cartierul Inel I, de la orele 18.
Intrarea va fi liberă.
Românii sunt cei mai religioși din Europa.
Un studiu arată că jumătate dintre români declară că religia este foarte importantă în vieţile lor și că participă la slujba religioasă cel puţin o dată pe lună, 44% că se roagă zilnic şi 64% că sunt absolut siguri că Dumnezeu există.
În același top, României îi urmează Georgia, Armenia, Grecia, Bosnia și Republica Moldova.
La polul opus se află Estonia, Danemarca și Cehia, unde sub 10% din cei chestionați au declarat că sunt „foarte religioși”.
RATC prelungește termenul de depunere a cererilor pentru permisele de călătorie.
Pensionarii se pot adresa, de astăzi, la Serviciul Public de Asistență Socială, din str. Unirii nr. 104.
Pot depune cererile, pensionarii cu pensii de până la 1.600 de lei inclusiv, persoanele în vârstă de peste 60 de ani care nu realizează venituri, persoane în vârstă de peste 70 de ani- indiferent de venituri, care nu au solicitat încă permisele de călătorie RATC valabile pentru anul 2019.
CRTS Constanța organizează săptămâna aceasta mai multe campanii de donare de sânge.
Astfel, joi, campania se va desfășura la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă, din localitatea Năvodari, între orele 08.30-13.30.
Constănțenii care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, sunt așteptați sâmbătă, la sediul CRTS, din incinta Spitalului Județean, între orele 9:00 -13:00.
De asemenea, duminică, persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la Școala Veche Schitu din localitatea Schitu, comuna Costinești, între orele 08.30-13.30.
Astăzi este Ziua internațională a drepturilor omului.
La această dată, în anul 1948, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului, care stipulează că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și cu libertăți fundamentale.
Ulterior, aceasta a fost completată cu: Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, Convenția internațională asupra drepturilor politice și civile, Convenția pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor și Convenția drepturilor copilului.
Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe, această zi trebuie să reprezinte un moment de reflecţie pentru instituţiile statului, societatea civilă şi cetăţeni asupra faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului nu pot fi dispreţuite, încălcate sau ignorate.
Constănțenii sunt invitați la un concert caritabil de Crăciun.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la orele 18:00, la biserica ’’Sfântul Vasile cel Mare’’ din Constanța, din zona Inel 2, în prezența Înalt Prea SfințituluiTeodosie- Arhiepiscopul Tomisului.
Concertul va fi susținut de Grupul bizantin ’’Sfântul Vasile cel Mare, dirijat de protopsalt Marian Bostan.
Invitați vor fi: Corala ’’Sfântul Antim Ivireanul’’ a Protopopiatului Oltenița-Jud Călărași, dirijat de Ștefan Voicu, corul ’’Sfântul Dionisie Exiguul’’ al Seminarului Teologic Ortodox din Constanța, dirijori Arhidiacon Adrian Clinciu și protopsalt Marian Bostan, corul Penitenciarului Poarta Albă-secția exterioară Valu lui Traian, dirijori Părintele Ionuț Vaseliu și Părintele Bogdan Talpău și corul ’’Belcanto’’ al Școlii Gimnaziale nr. 39, ’’Nicolae Tonitza’’, dirijat de Profesor Ana-Maria Nanu.
Fondurile rezultate din această acțiune vor fi donate unei tinere mame, diagnosticate cu cancer la sân.
Tot mai mulți copii au alergii periculoase.
Medicii spun că este vital ca în şcoli şi grădiniţe să existe truse de prim-ajutor pentru şocul anafilactic.
Numai dintre alimente, sunt peste 170 care pot declanşa alergii, dintre care 14 foarte periculoase.
Cele mai multe alergii apar de la praf, lapte, fistic, alune, ou, legume, acarieni sau mucegai.
Acestea pot duce la reacții grave și chiar la astm.
CFR Călători a anunţat că, de ieri, a intrat în vigoare noul Mers al Trenurilor.
Acesta va fi valabil până pe 14 decembrie anul viitor.
Peste 1.200 de trenuri se vor afla zilnic în circulaţie, în funcţie de perioada din an.
Trenurile Zăpezii vor circula spre şi dinspre cele mai căutate staţiuni montane pentru schi – precum cele de pe Valea Prahovei şi Vatra Dornei.
În plus, în perioada 8 ianuarie – 28 februarie, biletele valabile la Trenurile Zăpezii vor fi reduse cu 25 la sută de luni până joi.
Salariul minim brut va fi majorat de anul viitor.
Guvernul a hotărât vineri, majorarea, de la 1 ianuarie 2019, a salariului minim brut la 2.080 lei şi, respectiv, la 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare.
Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că salariile şi pensiile vor continua să crească potrivit legii.