Știri 20 decembrie 2018
40 de persoane nevoiașe și cu dizabilități din cadrul campusului vor primi alimente pentru o masă completă de Crăciun, la așezământul filantropic din cadrul Parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni“.
Persoanele din campusul social vor cânta colinde, iar Arhiepiscopul Tomisului le va adresa un cuvânt de învățătură.
Arhiepiscopul Tomisului va susține o conferință la biserica Bunavestire din Constanța.
Tema o constituie ”De ce familia este numită o mică biserică?”.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la orele 18.
Biserica Bunavestire este situată în cartierul Inel I, pe strada Dionisie cel Mic.
Constănțenii sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Tema o constituie ”Amintiri din Crăciunul temnițelor comuniste” și va fi susținută de foștii deținuți politic George Cușa, Alexandru Mihalcea, Nicolae Chiselef, Mirel Stănescu și Vlad Nicolau.
Invitat special va fi Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Evenimentul se va desfășura astăzi, la Curtea Brâncovenească, de la ora 17.
Intrarea va fi liberă.
Constănțenii sunt invitați la un concert extraordinar de colinde.
Acesta va fi susținut de Corala ortodoxă bărbătească Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de Arhid. Ion Iulian Dumitru, cu participarea în premieră a naistului Igor Podgoreanu.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la orele 18, la biserica Sf. Mare Mc. Mina din Constanța.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, însă spectatorii vor fi îndemnați să răsplătească colindul, în cadrul unei colecte.
Banii colectați vor fi folosiți de către parohie pentru finalizarea lucrărilor la Așezământul „Sfântul Cuvios Arsenie” din Techirghiol, dedicat copiilor abandonați și femeilor abuzate.
Orașul Constanţa va avea 41 de autobuze electrice.
Primarul Decebal Făgădău a anunţat că a fost publicat anunţul în ceea ce priveşte achiziţia a 21 de autobuze electrice cu o lungime de 12 metri.
Potrivit acestuia, urmează să fie publicat şi un anunţ distinct pentru achiziţia a încă 20 autobuze electrice de 10 metri.
RATC a anunțat programul de funcționare a chioșcurilor de bilete în perioada sărbătorilor.
Astfel, marți, toate chioșcurile vor fi închise.
Miercuri, în a doua zi de Crăciun, vor fi deschise în intervalul orar 07:00 – 19:00, chioșcurile din zonele Tomis III, Magazinul Tomis, Piața CET, Eliberării, Poarta 6, Gară 40/43.
Luni, 31 decembrie – toate chioșcurile funcționează în intervalul orar 07:00 – 19:00, iar miercuri, 02 ianuarie cele din zonele – Tomis III, Magazinul Tomis, Piața CET, Eliberării, Poarta 6, Gara L 101 – în intervalul orar 08:00 – 14:00, iar chioșcul de la
Gară aferent liniilor 40/43, în intervalul orar 07:00 – 19:00.
Proprietarii de case vor putea accesa finanţare de 20 mii de lei pentru instalarea de panouri cu celule fotovoltaice.
Potrivit ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, panourile solare vor încălzi locuinţele şi vor produce apă caldă, iar acest lucru se va întâmpla cu ajutorul Programului E-Sol.
Românii care optează pentru un astfel de program îşi reduc la zero cheltuielile cu încălzirea şi apa caldă, dar vor deveni şi mici producători de energie.
Programul E-Sol va demara cu etapa înscrierii comercianţilor până la finele lunii februarie, iar sesiunea destinată beneficiarilor va debuta în martie anul viitor.
Delfinariul din Constanța va fi extins.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat de aleșii județeni.
Potrivit preşedintelui Consililui Județean, Horia Ţuţuianu, valoarea proiectului este de 4,7 milioane de euro, bani de la Ministerul Turismului.
Acesta a spus ca în Delfinariu vor fi numai delfini născuţi în captivitate.
Produsele din plastic de unică folosinţă vor fi interzise în Uniunea Europeană.
Potrivit unui acord european, această măsură se va aplica din anul 2021 și vor fi interzise produse precum: farfuriile, tacâmurile, paiele pentru sucuri sau beţisoarele pentru urechi. Acestea reprezintă peste 70% din deşeurile care poluează mările, oceanele şi plajele.
Comisia Europeană şi-a prezentat această directivă drept instrumentul juridic cel mai ambiţios din lume, în materie de reducere a deşeurilor din apele planetei.
Constănțenii mai pot dona sânge și luni, 24 decembrie.
Potrivit CRTS Constanța, acesta va avea program normal de lucru, între orele 7.30-13.00.
În schimb, în zilele de 25, 26 decembrie, 1 și 2 ianuarie, zile libere legale, Centrul nu va avea program de lucru.
Astăzi este Ziua Internațională a Solidarității Umane.
Solidaritatea este identificată în Declaraţia Mileniului, adoptată de comunitatea internaţională, cu ocazia Summit-ului Mileniului din anul 2000, drept una dintre valorile fundamentale ale relaţiilor internaţionale în secolul XXI.
Potrivit ONU, în contextul globalizării şi al provocării creşterii inegalităţii, întărirea solidarităţii internaţionale este indispensabilă.
Ca urmare, Adunarea Generală a ONU, având în vedere faptul că promovarea culturii de solidaritate este importantă pentru combaterea sărăciei, a proclamat 20 decembrie drept Ziua internaţională a solidarităţii umane.