Știri 30 ianuarie 2019
Sărbătorirea împreună a celor trei sfinţi ierarhi, a fost rânduită de către episcopul Ioan al Evhaitelor, în secolul 11.
Pe atunci, la Constantinopol apăruse o dezbatere pe tema „care dintre cei trei sfinţi ar fi mai mare şi mai vrednic de cinstire”.
În timpul dezbaterilor, episcopului Ioan i-au apărut cei trei sfinţi ierarhi care i-au spus că în calitatea lor de mari dascăli şi îndrumători în teologie, sunt egali în cinstire în faţa lui Dumnezeu, motiv pentru care să fie cinstiţi toţi trei într-o singură zi.
Deoarece fiecare dintre cei trei sfinţi are câte o zi individuală de cinstire în cursul lunii Ianuarie, episcopul Ioan a hotărât ca şi cinstirea lor împreună să fie în aceeaşi lună.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța, zona Cireșica, de la ora 8.45.
Sâmbătă, Biserica Ortodoxă va prăznui Întâmpinarea Domnului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de la ora 8:45.
Duminică, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Medgidia, de la ora 8:45.
Moaștele Sfântului și Dreptului Simeon vor sosi la Constanța.
Acestea vor fi aduse din Odessa, Ucraina la biserica Sfântul Haralambie din zona Boema.
Sfintele moaște vor fi întâmpinate de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, vineri, la ora 17:00, apoi va oficia taina Sfântului Maslu.
Până pe 10 februarie, la biserica Sfântul Haralambie va fi săvârșită taina Sfântului Maslu și acatistul Sfântului Simeon, zilnic de la ora 17:00.
Astazi este Ziua Internațională a Nonviolenței în școli.
Aceasta a apărut ca o iniţiativă mondială, neguvernamentală, neoficială, independentă şi voluntară, care se desfaşoară acum în şcoli şi centre de educaţie din întreaga lume.
Scopul acestei zile este de a promova educaţia, armonia, toleranţa, solidaritatea, respectul pentru drepturile omului, nonviolenţa şi pacea.
A devenit oficial o problemă politică în anul 1997, în urma unei întâlniri organizate de Comisia Europeană.
Tendinţa frecvenţei adolescenţilor cu comportament agresiv, în perioada 2005-2014 a fost ascendentă şi se încadrează într-o tendinţă mondială de exacerbare a violenţei.
RATC suplimentează începând de vineri numărul autobuzelor.
Este vorba despre cele care circulă pe linia 3 :Tomis Nord – Palazu Mare – Tomis Plus și retur.
Decizia a fost luată în urma numeroaselor cereri și pentru îmbunătățirea programului de transport.
Astfel, intervalul de succesiune al autobuzelor care circulă pe respectiva linie, s-a redus de la 20 de minute la 15 minute.
Tarifele la energia electrică și gaze rămân neschimbate până în anul 2022.
Așa se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.
Totodată, consumatorii de energie care au încheiat contracte pe piaţa liberă cu furnizorii de utilităţi pot reveni la preţurile aprobate de către ANRE.
Precizările vin în contextul în care mai mulţi consumatori de gaze naturale au primit notificări, din partea furnizorilor, că vor plăti facturi mai mari încă de la începutul acestei luni.
Risipa alimentară afectează tot mai multe țări.
Pentru a combate risipa de alimente, medici nutriţionişti, bucătari și bloggeri au iniţiat campanii de educare a populaţiei, beneficiind adesea şi de sprijinul unor societăţi care produc alimente.
Un exemplu în acest sens este o fabrică de pâine din Câmpia Turzii, unde se produc aşa-numitele porţii inteligente, mai mici şi mai adaptate nevoilor de consum.
Statisticile arată că un român consumă 96 de kilograme de pâine pe an, cu mult peste media europeană, care este de 82 de kilograme.
În medie, o cincime din aceste produse ajung la gunoi, adică 22 de kilograme de pâine anual.
Privitul îndelungat al ecranelor de către copii are efecte nocive.
Potrivit unei cercetari recente, perioadele de timp petrecute de copii în faţa ecranelor televizorului sau computerului le pot afecta negativ procesul de dezvoltare, comunicare, de rezolvare a problemelor, a aptitudinilor interpersonale şi a coordonării fizice.
Studiul a fost efectuat pe un număr de 2.400 de copii din Canada.
De asemnea, până la momentul în care încep şcoala, un sfert dintre copii prezintă un anumit nivel de deficienţă sau de întârziere în dezvoltarea limbajului, a abilităţilor motorii şi a ”sănătăţii socio-emoţionale”.
RATC introduce în circulație cel de al treilea lot de autobuze noi.
Potrivit Regiei, până la sfârșitul săptămânii, numărul autobuzelor noi, introduse în trafic, se va ridica la 60.
Conform graficului de livrări, pe măsură ce noile autobuze vor fi recepţionate, vor fi introduse în circulaţie, până la jumătatea acestui an.
Noua bază de transport în comun creează toate condiţiile necesare deplasării constănţenilor în condiţii de siguranţă și confort între staţii.