Știri 8 februarie 2019
Ierarhul nostru va oficia la acest lăcaș de cult, Sfânta Liturghie, de la ora 9:00.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Haralambie din Constanța, zona Boema, cu prilejul hramului.
Ierarhul Tomisului îi va avea ca oaspeți pe Prea Sfințitul Veniamin- episcopul Basarabiei de Sud și Prea Sfințitul Tihon- episcop de Tiveriopol, Bulgaria.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul care vor sosi de la Mănăstirea Filotheu din Grecia, astăzi, la ora 19:00, dar și la moaștele Sfântului și Dreptului Simeon, ale Sfântului Haralambie și ale Sfântului Dimitrie- noul martir.
Constănțenii sunt invitați să doneze sânge.
Ei sunt așteptați de luni până vineri, între orele 7.30-13.00 și în fiecare ultimă sâmbătă din lună- cu excepția lunilor aprilie si decembrie, în intervalul orar 09.00-13.00, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, în incinta Spitalului Județean Constanța.
Numărul persoanelor care au donat sânge s-a redus cu peste jumătate în ultima perioadă, astfel că, este nevoie de 60-80 de donatori zilnic!
De asemenea, CRTS roagă persoanele care au mai donat să revină, iar pe cei care nu au mai donat, să devină donatori de sânge cât mai curând.
Duminică, o acțiune asemănătoare se va desfășura la biserica Sfântul Vasile cel Mare din cartierul Inel II, între orele 8:30 – 13:30.
Traseele unor autobuze RATC sunt deviate astăzi.
Motivul îl constituie lucrările executate pentru remedierea unei avarii RAJA de pe Str. Pandurului, pe tronsonul cuprins între Șos. Mangaliei și Str. Liliacului, în intervalul orar 09:00 – 12:00.
Astfel, sunt deviate traseele liniilor 5-40 pe traseul Șoseaua Mangaliei – Str. Hatman Arbore – Str. Meșterul Manole – Str Pandurului, și liniile 101 C și 101M pe vechiul traseu- Șos. Mangaliei – B-dul Aurel Vlaicu.
În România, piaţa medicamentelor este afectată de reclame mincinoase.
Potrivit autorităţilor, pacienţii încearcă să găsească tratamente pe internet şi apelează la produse care apar în reclamele din mediul online.
Acestea sunt însă, “neconforme cu legislaţia și cu realitatea”, și pot pune viața în pericol.
Reprezentanții pacienților spun că promovarea medicamentelor fără reţetă şi a suplimentelor alimentare trebuie să fie reglementată adecvat şi susţinută de informaţii complete şi validate ştiinţific.
Persoanele religioase sunt mai fericite decât cele care nu practică activ o religie.
Așa arată datele colectate din 24 de țări.
Astfel, 36% dintre adulții din Statele Unite activi religios se descriu ca fiind „foarte fericiți”, comparativ cu 25% dintre cei inactivi sau neafiliați.
Într-un alt exemplu, 45% dintre australienii activi religioși se descriu ca fiind „foarte fericiți”, comparativ cu 32% în cazul celor inactivi și 33% în cazul celor neafiliați.
Potrivit cercetătorilor, sentimentul de conexiune cu Dumnezeu ajută unele persoane să se simtă mai recunoscătoare pentru ceea ce au.
Cetățenii își vor recupera banii pe taxa auto până pe 30 iunie a acestui an.
Anunțul a fost făcut de către ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, după finalizarea bugetului pe 2019, oamenii își vor primi banii într-un timp cât mai scurt.
Termenul limită pentru depunerea solicitărilor restituirii taxei auto a fost 31 august 2018, astfel că, alte cerințe în acest sens nu vor mai fi luate în considerare.
România a fost somată de Comisia Europeană să finalizeze procesul prin care va fi returnată taxa auto cetăţenilor şi firmelor care au făcut cerere în acest sens.
Românii sunt nostalgici după comunism.
Conform unui studiu, 61% din populaţie consideră comunismul o idee bună și jumătate cred că era mai bine înainte de decembrie 1989, în vreme ce doar 23% consideră că era mai rău.
De asemena, 25% consideră că regimul Ceauşescu a făcut bine României, în timp ce numai 15% cred că a făcut mai mult rău ţării noastre.
Totodată, respondenţii studiului cred că în România era mai bine deoarece existau locuri de muncă şi mulţi dintre ei aveau o locuinţă de la stat.
41 de localități din județul Constanța vor beneficia gratuit de un program de cadastrare generală.
Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Oficiului de Cadastru și Publicitate Constanța, Dorin Sasu Grecu.
Acesta a afirmat că, printre beneficiile programului, se numără un calcul al impozitelor, atragerea de fonduri europene pentru subvenţiile în agricultură și posibilitatea înstrăinării imobilelor fără alte costuri pentru cadastru și intabulare.
El a mai spus că, din anul 2020, subvențiile APIA nu vor mai putea fi plătite decât pentru imobilele intabulate în cartea funciară.
Ministerul Educației vrea să finalizeze în maxim doi ani programul de digitalizare a învățământului preuniversitar.
Conform proiectului, toate sălile de clasă ale unităților de învățâmânt din România vor fi dotate cu table inteligente, iar elevii de gimnaziu și liceu vor primi tablete pe care pot fi stocate materiile predate la clasă.
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a precizat că bugetul prevăzut pentru digitalizarea școlilor este de 2 miliarde de lei, iar programele vor fi declanșate imediat ce va fi obținut acceptul Comisiei Europene.
Medicamentele “la bucată” ar putea fi interzise în România.
Astfel, acestea se vor putea cumpara doar la cutie.
Mâine va intra în vigoare, o directivă europeană care îşi propune să controleze strict sursa medicamentelor şi să le identifice pe cele falsificate.
În ultimii patru ani în Europa- inclusiv țara noastră, au fost raportate, aproximativ 400 de medicamente falsificate, în special cele pentru cancer.
În România se cumpără anual peste 500 de milioane de cutii cu medicamente.