Știri 28 februarie 2019
Aceştia sunt originari din Dobrogea şi au fost contemporani şi chiar prieteni aproape toată viaţa lor, în timpul secolelor 4-5.
Ambii au plecat din Dobrogea pentru a căuta desăvârşirea creştină în pustia Egiptului, după care au ajuns la Constantinopol, unde au fost hirotoniţi de către Sfântul Ioan Gură de Aur, Gherman ca preot iar Ioan Casian ca diacon.
În anul 405, urmare a exilului nedrept care a fost impus Sfântului Ioan Gură de Aur, cei doi sfinţi dobrogeni au ajuns la Roma, pentru a-l înştiinţa pe papa Inocenţiu I despre nedreptatea făcută patriarhului de Constantinopol.
Aici Sfântul Ioan Casian a fost hirotonit preot, iar după 10 ani a ajuns la Marsilia, unde a întemeiat două mânăstiri, una de călugări şi alta de maici, după rânduiala patristică a Răsăritului, motiv pentru care sfântul dobrogean este socotit întemeietor al monahismului patristic apusean.
În jurul anului 435, Sfântul Ioan Casian s-a mutat către Domnul, iar sfintele sale moaşte se păstrează şi astăzi în mânăstirea întemeiată de el.
Ambii sfinţi au fost canonizaţi de către sfântul Sinod în anul 1992 şi sunt cinstiţi pe data de 29 februarie în anii bisecţi, sau pe 28 februarie dacă anul nu este bisect.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Gherman din Constanța, zona Poarta 6, de la ora 8:30.
Sâmbătă, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea ’’Sfântul Ioan Casian’’ din județul Constanța, de lângă localitatea Târgușor, de la ora 8:30.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica lăsatului sec de carne sau a Înfricoșătoarei Judecăți.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța, de la ora 8.45.
De asemenea, sâmbătă, în ajunul Lăsatului sec de carne, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea de obște a morților – Moșii de iarnă
Arhiepiscopia Tomisului şi Mănăstirea Sfântul Ioan Casian organizează în această perioadă, Zilele Sfântului Ioan Casian.
Astfel, astăzi, părintele Protosinghel Iustin Petre, starețul mănăstirii Sf. Ioan Casian va susține conferința intitulată ”De la discernământ la trezvie”, la Casa de Cultură, de la orele 18:00.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, de la orele 24, se va oficia Sfânta Liturghie la peștera Casienilor, din apropierea mănăstirii.
Sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți, de la ora 8.30.
Tot de hramul mănăstirii vor fi lansate două volume: “Ştiinţă şi credinţă. Mărturii ale savanţilor”, semnată de ieromonahul Ioan Bute şi “Din inimă! – Poeme vechi şi nouă”, ce aparţine lui Anghel Curty Jr.
O acțiune de donare de sânge va avea loc sâmbătă în localitatea Limanu.
Cei care vor să doneze sunt așteptați la Școala Gimnazială nr. 1, între orele 8.30 -13.30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța.
Prăjitorul de pâine are efecte nocive asupra organismului.
Cercetătorii din Statele Unite au descoperit că acesta este mai periculos pentru sănătate decât o intersecţie aglomerată. Aceștia avertizează că cei care consumă des pâinea pregătită în acest fel, nu ar trebui să o prăjească până la punctul de înnegrire.
De asemenea, o felie de pâine pusă în prăjitor începe să secrete diverse substanţe, printre care etanol, adică alcool etilic din drojdie, iar fumul degajat este mai dăunător decât cel al mașinilor.
Afinele ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Conform unui studiu, consumul zilnic de afine, poate contribui la îmbunătăţirea tensiunii arteriale la oamenii sănătoşi.
Cercetătorii au testat efectele acestora pe un grup de voluntari cu o stare bună de sănătate, care au consumat 200 de grame de afine, timp de o lună, iar efectul este similar cu cel observat în cazul pacienţilor care iau medicamente pentru scăderea tensiunii.
Pe parcursul studiului, tensiunea arterială sistolică a scăzut în medie cu 5 milimetri coloană de mercur.
Oamenii de ştiinţă au stabilit că beneficiile asupra tensiunii arteriale sunt provocate de antocianine, pigmenţii care dau culoarea albastră, roşie sau violet a unor fructe sau legume.
Unele roșii din import ar putea fi toxice pentru organism.
Specialiștii atrag atenția că acestea sunt întreținute cu ajutorul unor chimicale, pentru a rezista pe timpul transportului din țara de origine.
De asemenea, fructele şi legumele care conțin seminţe încolţite ne pot îmbolnăvi, pentru că acestea acumulează o substanţă numită solanină, toxică pentru oameni.
În funcţie de concentraţie şi de cantitate, solanina duce la deshidratare şi chiar la insuficienţă renală.
În ultimii 5 ani, importurile de roşii au crescut considerabil, iar principalii furnizori ai țării nostre sunt Turcia, Italia şi Spania.
Costul poliţei RCA s-ar putea scumpi din acest an.
Consiliul Concurenţei a propus ca poliţa RCA să fie făcută direct pe numele şoferului şi nu pe cel al proprietarului.
Aceasta este o modificare propusă de Consiliul Concurenţei, care vrea să armonizeze legea românească cu normele europene, iar asigurarea să fie calculată în funcţie de fiecare şofer în parte, şi nu doar de proprietar.
Măsura i-ar afecta în principal pe şoferii tineri, care şi-au înmatriculat maşina pe numele părinţilor sau bunicilor pentru a plăti mai puţin.