Știri 1 martie 2019
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța, de la ora 8.45.
De asemenea, mâine, în ajunul Lăsatului sec de carne, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea de obște a morților – Moșii de iarnă.
Arhiepiscopia Tomisului şi Mănăstirea Sfântul Ioan Casian organizează în această perioadă, Zilele Sfântului Ioan Casian.
În această noapte, de la orele 24, se va oficia Sfânta Liturghie la peștera Casienilor, din apropierea mănăstirii.
Mâine, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți, de la ora 8.30.
Tot de hramul mănăstirii vor fi lansate două volume: “Ştiinţă şi credinţă. Mărturii ale savanţilor”, semnată de ieromonahul Ioan Bute şi “Din inimă! – Poeme vechi şi nouă”, ce aparţine lui Anghel Curty Jr.
O acțiune de donare de sânge va avea loc mâine în localitatea Limanu.
Cei care vor să doneze sunt așteptați la Școala Gimnazială nr. 1, între orele 8.30 -13.30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța.
RATC a făcut public raportul anual pe 2018.
Regia, a transportat anul trecut , 20 de milioane de călători, astfel că numărul de călători a crescut cu 16% față de 2017, a realizat un profit de 28 de milioane de lei și dispune de 688 de salariați.
De asemenea, RATC are în flotă 134 de autobuze care circulă zilnic pe 21 de trasee.
Totodată, au fost introduse internet gratuit wi-fi și plata prin SMS, fiind recepționate aproximativ un milion de sms-uri.
Copiii români primesc prea devreme smartphone.
Recomandările oficiale ale autorităților de sănătate mintală din SUA spun că un copil nu ar trebui să aibă smartphone mai devreme de vârsta de 14 ani.
Un studiu recent arată că doar 36% dintre români cred că ar fi bine să aștepte până când copilul împlinește 14-16 ani înainte să îi ofere un smartphone.
Restul de 64% din părinți consideră că le pot oferi copiilor mult mai devreme acest dispozitiv: 27% cred că este în regulă să i-l dea copilului între vârstele de 10 și 13 ani, în timp ce 26% sunt de părere că doar după 16 ani copiii sunt pregătiți pentru aceasta.
Persoanele cu handicap nu vor mai fi nevoite să se prezinte periodic la comisiile medicale de evaluare.
Ministrul muncii Marius Budăi, a anunţat că urmează să fie emis un ordin în acest sens.
El a precizat că persoanele care suferă amputaţii trebuie încadrați în grad de handicap cu certificat de valabilitate permanentă.
Ministrul muncii mai spune şi că persoanele cu diabet, dependente de insulină, ar urma să beneficieze de aceeaşi măsură.
Examenele de capacitate şi de bacalaureat vor rămâne neschimbate în acest an şcolar.
Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care a precizat că nu pot fi făcute corecţii legislative în timpul derulării anului de învăţământ.
Ministrul a mai spus că bacalaureatul diferenţiat după dificultate ar putea fi introdus de anul viitor pentru elevii care termină licee tehnologice.
Pe de altă parte, Guvernul ia în considerare solicitarea sindicatelor de a acorda sporul de suprasolicitare neuropsihică şi personalului nedidactic şi auxiliar.
România a avut în luna ianuarie cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană.
Așa arată datele Eurostat.
Indicatorul care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an a fost de 3,2%, cel mai mare din Uniune şi de peste două ori mai mare decât media europeană.
După România, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei le-au avut Letonia, Ungaria, Estonia, Slovacia şi Bulgaria.
Tot mai mulți tineri români aleg să studieze în străinătate.
În topul alegerilor sunt cele din Marea Britanie și Olanda.
Absolvenții români spun că acolo au șansa să înveţe de la profesori dedicați, dar şi să scape de haosul din sistemul românesc.
Statisticile arată că numărul tinerilor interesați să studieze în alte țări a crescut cu 20% față de anul trecut.
Weekendul acesta, universitățile din străinătate își vor prezenta oferta la cel mai mare târg educațional internațional.