Știri 27 martie 2019
CRTS Constanța roagă persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă între orele 09:00-13:00, la sediul Centrului, în incinta Spitalului Județean Constanța.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.
Astăzi este Ziua Mondială a Teatrului.
Aceasta este marcată din anul 1962, de către artişti şi public.
Sărbătoarea este un moment de recunoaștere a forţei de comunicare pe care o are teatrul, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.
În prezent, peste 100 de ţări sunt membre ale Institutului Internaţional de Teatru.
Astăzi se împlinesc 101 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
La 27 martie 1918, Sfatul Ţării de la Chișinău a votat alipirea la Regat, forţând bolşevicii să părăsească teritoriul.
Spre sfârşitul aceluiași an, avea să se înfăptuiască Marea Unire.
Basarabia a rămas parte a României până în vara anului 1940, când a fost anexată de Uniunea Sovietică.
Abonamentele și biletele pentru autobuzele RATC pot fi achitate de pe telefon.
Constanțenii le pot achita cu ajutorul unei aplicații, numită mobilPay Wallet.
De asemenea, biletele pot fi plătite în continuare și prin SMS. După prima plată, pentru toate abonamentele, clienții primesc notificare de reamintire înainte de expirarea abonamentului, cu posibilitatea reînnoirii printr-un singur click.
Sistemul bike-sharing va fi gata în mai puţin de o lună.
Proiectul se numește „Black Sea Bike și urmărește utilizarea bicicletei ca o alternativă ecologică pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Orice turist sau localnic poate solicita, în mod gratuit, pe baza cărții de identitate, de la agențiile SPIT din Constanța, un card de utilizator.
Cu acesta va putea să ridice, de la oricare din cele 24 de stații amplasate în oraș, o bicicletă, din cele 390 disponibile.
Pentru a putea folosi echipamentul, utilizatorii trebuie să respecte mai multe condiții.
Sistemul de bike-sharing va fi întrerupt în lunile de iarnă, cel puţin în perioada 1 decembrie – 1 martie, sau atunci când condiţiile meteo nu sunt favorabile.
Românii vor da ceasurile cu o oră înainte în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Astfel, România va trece la ora de vară, iar ora 3 va deveni ora 4.
Măsura se aplică în România din anul 1979 şi permite folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
Potrivit unei decizii a Uniunii Europene, trecerea la ora de vară se va mai face până în anul 2021.
Parlamentul European a votat reforma privind drepturile de autor pe piața unică digitală.
Reforma este una controversată pentru că ar putea avea consecințe asupra libertății de exprimare.
Legea prevede că plata se va face pentru articolele publicate pe internet, astfel că toate link-urile distribuite pe Internet ar trebui plătite.
De asemenea, legea se referă la controlul a ceea ce se postează pe platformele digitate – adică tot ceea ce înseamnă video și audio va fi contra cost.
Experții sunt de părere că pe măsură ce va trece timpul vom avea din ce în ce mai mult conținut cu plată pe Internet, iar libertatea de exprimare se va restrânge.
În țara noastră, doar 2% dintre elevi merg cu drag la şcoală.
Așa arată concluziile preliminare ale celui mai amplu studiu despre sănătatea mentală şi starea de bine în mediul şcolar, unde restul de elevi, sunt fie indiferenţi, fie intră la ore cu stări puternice de anxietate ori cu resentimente faţă de dascăli.
De asemenea, unul din patru profesori suferă de anxietate, iar 15% din dascăli au stări de epuizare psihică și demotivare în a lucra cu copiii.
România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană într-un top al fericirii, mult sub țări precum Danemarca, Suedia şi Irlanda.
O nouă unitate școlară va fi construită în comuna constănțeană Agigea.
Aceasta va fi destinată elevilor claselor 0-VIII.
Investiţia, de 2,5 milioane de euro, va fi realizată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării prin Programul Naţional de Dezvoltare Regională.
Potrivit primarului comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, școala va avea 20 de săli de clasă și un teren de sport acoperit.
Noua unitate şcolară va avea şi o seră unde elevii vor face practică şi vor învăţa cum să planteze şi cum să îngrijească plantele.
Peste 220 de mii de copii români încep să fumeze de la 13 ani.
Așa arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit căruia efectele nicotinei sunt devastatoare pentru creierul în formare.
Datele ne clasează pe locul 4 în Europa în ceea ce priveşte numărul de adolescenţi care au acest viciu.
O legislaţie care să interzică vânzarea produselor din tutun în supermarketuri, dar şi programe prin care să li se explice tinerilor cât de nociv este fumatul sunt propuneri ale comisarului european pentru sănătate.
Statisticile arată că fumatul cauzează peste 1,5 milioane de decese numai în Europa în fiecare an.