Știri 7 mai 2019
Mâine este programată proba pentru evaluarea competenţelor de receptare a mesajelor citite, iar joi, proba la matematică.
Rezultatele individuale obținute nu se vor afișa şi nu se vor trece în catalog.
Trotuarele de pe strada Baba Novac sunt în curs de reabilitare.
Primul tronson care se va moderniza este cuprins între străzile I.L. Caragiale și Poporului, iar lucrarile se vor continua pe strada Soveja.
Pentru ca lucrările să se desfășoare în condiții optime, locuitorii din zona menționată sunt rugați să nu își parcheze autoturismele în locurile în care acționează utilajele și să respecte semnificația indicatoarelor rutiere.
Firmele care investesc în reciclare vor primi bani de la stat.
Anuntul a fost făcut de către Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Potrivit acesteia, firmele vor putea accesa, de luna viitoare, o schemă de ajutor de stat pentru investiții și are ca scop reducerea efectelor negative ale deșeurilor asupra mediului și reducerea consumului de resurse primare.
Ministrul a mai spus că suma maximă accesată de o companie va fi de 5 milioane de lei.
Șomajul din România rămâne la una dintre cele mai mici cote din ultimele decenii.
Conform reprezentanților Institutului Național de Statistică, în luna martie, rata şomajului a fost de 3,8%.
Potrivit specialiștilor, cota redusă a șomajului se datorează investițiilor derulate în unele ramuri ale economiei și reducerii ponderii economiei subterane.
Prin comparație, suntem în privința șomajului la jumătatea mediei din Europa.
Mişcarea zilnică scade riscul de deces.
Conform unui studiu, persoanele care stau pe scaun mai mult de şase ore pe zi fără să facă mişcare, prezintă un risc mult mai mare de deces din cauza afecţiunilor cardiovasculare în comparaţie cu cei care fac exerciţii fizice o oră pe zi.
Nivelul ridicat de sedentarism este asociat cu apariţia unor probleme de sănătate, precum cancer, obezitate, boli de inimă, diabet şi chiar depresie.
De asemenea, obiceiul de a sări peste micul dejun este strâns corelat cu o creştere a riscului de deces asociat afecţiunilor cardiovasculare.
Poliţia Rutieră va fi obligată să renunţe la radarele montate pe maşini neinscripţionate.
Comisia de industrii din Camera Deputaţilor a avizat favorabil proiectul legislativ.
De asemenea, în forma votată ieri, a fost păstrată şi obligaţia ca agentul de poliţie care lucrează cu radare mobile tip pistol să nu se îndepărteze de la maşină.
Actul normativ va merge la Comisia de Transport, urmând apoi votul final în Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Tehnologia este “otravă” pentru creierul copiilor.
Comportamentul nociv, spun specialiștii, deja se vede în starea lor de sănătate.
Astfel, Organizația Mondială a Sănătății a emis noi recomandări care spun că micuții sub un an nu ar trebui să aibă acces la tehnologie, iar celor de până în 5 ani să le fie permis accesul doar maxim o oră pe zi.
De asemenea, experții spun că micuții sub 5 ani ar trebui să facă mai multă mișcare în fiecare zi și să doarmă suficient.
Astfel, ei vor fi feriți de obezitate și alte boli asociate, în perioada adolescenței.
Doi parlamentari maghiari doresc eliminarea examenelor de limba română la Evaluarea Națională și Bacalaureat pentru elevii unguri.
Motivul care a stat la baza propunerii legislative este că elevii maghiari sunt discriminați față de cei români, având în plus examenul de limba română, scris și oral.
Parlamentarii au precizat că inițiativa nu înseamnă că elevii maghiari nu trebuie să cunoască limba română.
Proiectul legislativ este depus în contextul în care premierul maghiar, Viktor Orban, va vizita România timp de două zile în următoarea perioadă.
Predicţiile meteo ar putea fi serios afectate de introducerea reţelelor de internet mobil 5G la nivel global.
Acestea ar putea afecta senzorii hipersensibili ai sateliţilor care monitorizează schimbările atmosferice.
Unele reţele 5G pot transmite semnale identice cu cele ale vaporilor de apă, și determină astfel sateliţii să furnizeze informaţii eronate.
Industria de telecomunicaţii va traversa o perioadă dificilă, pe măsură ce cererea de echipamente 2G, 3G şi 4G va scădea, iar solicitările pentru următoarea generaţie vor spori abia peste doi ani.
Românii trebuie să fie atenţi atunci când cumpără produse alimentare preambalate.
Acestea cântăresc chiar şi cu 200 de grame mai puţin faţă de ceea ce scrie pe etichetă.
Pentru o cantitate de 500 de grame, este permisă o abatere de 15 grame, iar la raft se regăsesc doar diferenţe în minus, nu şi în plus.
Inspectorii de la Protecția Consumatorului susţin că astfel de practici de înşelare a consumatorului sunt frecvente în România.