Știri 26 iunie 2019
Această zi a fost proclamată la 20 mai 1998 pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul – roşu, galben și albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor.
Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, iar cifra trei este numărul perfect.
Tot astăzi este și Ziua Internațională împotriva Consumului şi Traficului de Droguri.
Iniţiativa a fost lansată în 1987 de ONU, în speranţa că va reduce amploarea acestui fenomen, ajuns una dintre cele mai periculoase probleme sociale.
Cu acest prilej, Agenția Națională Antidrog organizează, la nivel naţional, o serie de activităţi specifice, de informare, conştientizare şi educare a populaţiei cu privire la problematica drogurilor în România.
Programul unor autobuze RATC este prelungit temporar.
Astfel, astăzi, liniile 42, 44, 51 și 101C, circulă până la orele 24:00.
Măsura este luată în contextul desfășurării celei de a IV-a ediții a “Festivalului Internațional de Teatru Miturile Cetății”.
ANM a emis ieri o informare meteorologică de disconfort termic accentuat, pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 20:00.
Vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic este accentuat în special după-amiaza, când pe arii relativ extinse în zonele de câmpie și podiș indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.
ONU avertizează că în contextul schimbărilor climatice, bogaţii vor plăti pentru a scăpa de foamete şi săracii vor suferi.
Potrivit unui raport, impactul încălzirii globale va afecta nu numai drepturile de bază la viaţă, apă, hrană şi adăpost pentru sute de milioane de oameni, ci şi democraţia şi domnia legii.
De asemenea, schimbările climatice riscă să anuleze ultimii 50 de ani de progrese în dezvoltare, sănătate mondială şi reducerea sărăciei.
Ţările în curs de dezvoltare vor suporta aproximativ 75 la sută din costurile crizei climatice, se arată în raport, deși cea mai săracă jumătate a populaţiei lumii produce doar 10 la sută din emisiile de carbon.
Orele suplimentare la serviciu sunt asociate cu riscul de accident vascular cerebral.
Conform unui studiu, acesta este dublat la cei care au fost expuși timp de cel puțin zece ani la muncă prelungită.
Conceptul de ore de lucru prelungite a fost definit ca fiind de cel puțin zece ore pe zi timp de cel puțin 50 de zile pe an.
Astfel, timpul de lucru prelungit a fost asociat cu un risc de accident vascular cerebral cu 29% mai mare la populația în cauză decât la cea care munceşte mai puţin.
Legea pensiilor de stat a primit votul comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor.
Aceasta ar urma să intre la votul final în plen.
Legea care schimbă formula de calcul a pensiilor a fost declarată parţial neconstituţională şi de 6 luni se află în procedură parlamentară de reexaminare.
Dacă legea este adoptată de Parlament şi promulgată de preşedinte, pensiile cresc din luna septembrie cu 15%, iar din anul 2021 se va aplica noua formulă de calcul în integralitate.
Guvernul a adoptat Ordonanță de Urgență care reglementează transportul alternativ de persoane.
Șoferii care folosesc aplicațiile mobile vor avea de îndeplinit o serie de condiții pentru a-și desfășura activitatea legal.
Trebuie să aibă cel puțin 21 de ani și să obțină o autorizație de transport de la Autoritatea Rutieră Română.
De asemenea, nu pot conduce mașini mai vechi de 15 ani, iar platformele vor fi obligate să plătească o taxă anuală de autorizare de 50.000 de lei.
În lipsa unui cadru legal, șoferii Uber, Bolt și Clever riscau amenzi între 1.000 și 5.000 de lei la fiecare cursă și să rămână fără plăcuțele de înmatriculare.
Populaţia şcolară din sistemul naţional de educaţie a scăzut cu peste 31.000 de elevi şi studenţi, în anul şcolar care s-a încheiat, comparativ cu precedentul.
În schimb, numărul absolvenţilor a crescut, depăşind cu puţin cifra de 500.000, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
În învăţământul profesional s-au înscris cei mai puţini elevi, acesta fiind şi domeniul educaţional cel mai puţin reprezentat în totalul populaţiei şcolare.
Scăderi semnificative ale numărului de elevi s-au înregistrat şi în învăţământul primar şi gimnazial, precum şi în cel liceal.
De asemenea, și în învăţământul superior de stat s-au înscris mai puţini absolvenţi decât anul trecut, cele mai atractive specializări fiind cele de afaceri, administraţie şi drept.