Știri 5 iulie 2019
Astfel, duminică, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației Prea Sfințitului Visarion – Episcopul Tulcii, și va fi prezent la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea Halmyris, județul Tulcea.
Apoi, de la ora 16:30, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Epictet și Astion” din Constanța, în cartierul kilometrul 5.
De la ora 19:00, Ierarhul nostru va sfinți locul viitorului schit cu hramul Sfântul Ioan Gură de Aur din satul Casian, comuna Grădina.
Vor fi aduse spre închinare icoana Maicii Domnului de la Kazan, racla cu moaștele Sfinților Trei Ierarhi, dar și moaștele Sfântului Haralambie, ale Sfântului Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Kukșa din Odessa și ale Sfinților Cuvioși uciși în Mănăstirea Sfântul Sava.
Pentru sprijinirea lucrărilor, parohia „Sfântul Haralambie” din Constanța organizează mâine, la ora 19.00, în curtea bisericii, un concert caritabil susținut de corul de copii al parohiei Irești din județul Vrancea.
Luni, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” de la Capidava, din județul Constanța, de la ora 7:45.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților Epictet și Astion aduse de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.
Un simpozion internațional cu tematică istorică se va desfășura mâine la Mănăstirea Dervent.
Aflat la cea de a doua ediție, simpozionul „Destine frânte pentru Țară în vatra istorică românească” va debuta la ora 11:30, în prezența Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Acesta cuprinde trei secțiuni: ”România – martiri și mărturii din infernuri”, ”Basarabia – Crucea de dincolo” și ”Nordul Bucovinei – și fagii se frâng?”.
În cadrul celor trei secțiuni ale simpozionului, printre cei care vor susține alocuțiuni se numără profesorul Anatol Petrencu de la Universitatea de Stat din Chișinău, Remus Macovei, directorul Bibliotecii Județene- Corina Apostoleanu și președintele Asociației Casa Mării Negre lector universitar doctor, Dorin Popescu.
Lista tuturor participanților se găsește pe pagina de Facebook a Radio Dobrogea.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent, Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria și Asociația Casa Mării Negre.
RATC a introdus o linie de autobuze ”Shuttle-bus” care circulă non-stop.
Măsura a fost luată datorită desfășurării festivalului de muzică Neversea.
Astfel, până luni, autobuzele vor circula pe traseul Mamaia – Hotel Caraiman, bulevardul Mamaia, bulevardul Tomis, strada Traian, Poarta 2 Port, strada Termele Romane, bulevardul Elisabeta, strada Remus Opreanu, Portul Tomis şi retur.
Autobuzele care deservesc această linie circulă până luni, la ora 9.00.
Tot în perioada festivalului Neversea au fost prelungite liniile 42, 44, 48, 51 și 101C până în Portul Tomis, iar până luni, la ora 9.00, programul de transport va fi non-stop.
Camera Deputaților a adoptat priectul de lege privind votul în străinătate la alegerile prezidențiale.
Potrivit documentului, acesta a fost extins la 3 zile, iar timpul de votare poate fi prelungit în ultima zi, până la ora 24, atât în străinătate, cât și în țară.
De asemenea, Președintele Autorității Electorale Permanente a anunțat că primul tur al alegerilor prezindențiale va avea loc pe 10 noiembrie, iar cel de-al doilea, pe 24 noiembrie.
O acțiune de donare de sânge va avea loc mâine în localitatea 23 August.
Persoanele sănătoase care doresc să doneze sunt așteptate la Căminul Cultural, din localitate, între orele 08:30-13:30.
Acțiunea este organizată de către CRTS Constanța și Primăria 23 August.
Românii sunt printre cei mai indisciplinați pietoni.
Anul trecut, 450 de pietoni au murit, iar aproape 1200 au fost răniţi grav în accidente produse din cauza lor.
Cifrele arată că indisciplina pietonală a fost, anul trecut, principala cauză a accidentelor.
Aproape 1.700 s-au petrecut din cauza celor care au traversat prin locuri interzise.
Corecţiile fizice aplicate copiilor în scop educativ au fost interzise în Franța.
De asemenea, noua lege interzice să sperii un copil, să-l ameninţi sau să laşi un bebeluş să plângă singur.
Potrivit datelor, 85% dintre părinţii francezi recunosc că și-au pălmuit copiii, iar mai bine de jumătate dintre francezi şi-ar fi bătut copii înainte ca aceştia să fi împlinit doi ani.
Legea nu prevede şi sancţiuni pentru părinţii care nu o respectă, dar maltratarea copiilor este pedepsită în Franţa cu până la 20 de ani închisoare.
În Austria, tot mai mulţi elevi frecventează cursurile de educaţie religioasă ortodoxă.
În anul şcolar 2018/2019 s-au înregistrat aproximativ 13.600 elevi în aproape 1000 de unităţi de învăţământ.
Orele de religie ortodoxă au fost predate în Austria încă din anul 1991, iar din 2005 a fost înfiinţat Ministerul şcolilor ortodoxe.
În Germania, orele de educaţie religioasă ortodoxă sunt predate în câteva landuri.
În această ţară numărul ortodocşilor a ajuns la două milioane.