Știri 12 iulie 2019
Aceasta se află în Schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos, iar o reproducere a acesteia se află la paraclisul de pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului.
Primul stareţ al Schitului Prodromu, ieroschimonahul Nifon, a vrut să pună în biserica schitului o icoană a Maicii Domnului care să fie ocrotitoare obştii.
Astfel, în anul 1863, a găsit la Iaşi un pictor bătrân Iordache Nicolau, căruia i-a cerut să o zugrăvească în post şi rugăciune continuă.
Pictorul a lăsat la urmă chipurile Maicii Domnului şi al Pruncului Iisus, însă, printr-o minune divină, dimineaţa le-a găsit deja zugrăvite.
Mulţi credincioşi din Moldova s-au închinat icoanei, apoi părinţii atoniţi au dus-o în Schitul Prodromu.
De atunci, icoana Prodromiţa este cunoscută ca făcătoare de minuni.
Biserica Ortodoxă cinstește astăzi și pe Sf. Cuvios Paisie Aghioritul.
S-a născut în Farasa, localitate din Asia Mică, la 200 km de Cezareea Capadociei, în ziua de 25 iulie 1924, în familia unor oameni evlavioși.
În localitatea natală, pe 7 august 1924, a fost botezat de către Sfântul Arsenie Capadocianul, care i-a oferit la botez propriul său nume.
În 1945 s-a înrolat în armată, iar în anul 1950, merge în Muntele Athos, însă, la rugămintea tatălui său, revine acasă.
În a doua sa călătorie la Muntele Athos, va lua hotărârea de a rămâne definitiv aici.
În 1958 pleacă din Muntele Athos la Mănăstirea Nașterii Maicii Domnului, la Stomio – Konița, unde rămâne timp de 4 ani, apoi pleacă în Muntele Sinai.
În anul 1964, revine în Muntele Athos și se stabileşte la Schitul Ivironului, în chilia Sfinților Arhangheli, unde l-a avut ca duhovnic pe Sfântul stareț Tihon, care i-a dat schima mare în 1966.
L-a slujit în ultimele zile ale sale și, ascultându-i dorința, i-a urmat peste puțin timp la Chilia `Sfânta Cruce~, unde a rămas până în 1979, când s-a înscris ca monah, aparținând de Mănăstirea Kutlumuș.
Din anul 1988, starea de sănătate a Cuviosului Paisie s-a agravat și a părăsit pentru ultima oară Muntele Athos pe 10 noiembrie 1993.
S-a mutat la Domnul, pe 12 iulie 1994, iar potrivit dorinţei sale, a fost înmormântat la Mănăstirea Sfântului Ioan Teologul de la Suroti.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 4-a după Rusalii sau a Vindecării slugii sutașului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 8:45.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.
O acțiune de donare de sânge se va desfășura duminică în localitatea Topraisar.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitate, între orele 8.30 și 13.30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța și parohia Topraisar ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
Mâine se va desfășura Black Sea Air Show pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu.
Turiștii și constănțenii care vor să ajungă la eveniment au la dispoziție autobuzele RATC, care vor efectua curse gratuite.
Cursele speciale pentru eveniment vor circula pe ruta Constanța – Mihail Kogălniceanu, din 15 în 15 minute, cu plecare de la ora 9:00, din zona Sat Vacanță – sens giratoriu Păpădie.
Ultima cursă va pleca la ora 12:30.
La ora 16:00, din fața Terminalului de Sosiri al Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu, va pleca prima cursă spre Constanța.
Autobuzele vor pleca la interval de 15 minute, până la ora 18:30.
Un aport regulat de băuturi dulci a fost asociat cu o creştere a riscului de cancer.
Consumul de băuturi dulci a crescut în ultimele decenii la nivel mondial şi a fost anterior asociat cu un risc mai mare de obezitate, un factor major de risc pentru cancer.
Acest studiu recent a descoperit că şi persoanele slabe au un risc mai mare în cazul în care consumă cantităţi mai mari de băuturi dulci sau sucuri de fructe.
Experții spun că îndulcitorii nu reprezintă o alternativă şi în mod clar nu sunt recomandaţi pe termen lung.
Un tren suplimentar Interregio va circula pe ruta Bucureşti Nord -Constanţa, în acest week-end.
Măsura este luată datorită fluxului mare de călători.
Trenul va pleca din Bucureşti Nord la ora 11:15 şi va sosi în Constanţa la ora 13:37.
Traseul unor linii de autobuze RATC se va modifica temporar.
Astfel, astăzi, în intervalul orar 21:00 – 23:00, autobuzul 44 va circula pe traseul: Poarta 1 – Str. Mihai Viteazu – Str I.G.Duca – Str. Țepes Vodă și retur și Str. Ștefăniță Vodă – B-dul Aurel Vlaicu – Str.Baba Novac – Casa de Cultură și retur, iar linia 51 va circula Poarta 1 – Str. Mihai Viteazu – Str. I.G.Duca – Str. Țepeș Vodă și retur, Halta Traian – Str. Eliberării – Casa de Cultură și retur.
Potrivit RATC, măsura a fost luată din cauza lucrărilor de asfaltare efectuate la intersecția dintre B-dul Lăpușneanu și str. I. L. Caragiale (Casa de Cultură).