Știri 5 august 2019
S-a născut în anul 1913, în satul Crăiniceni din judeţul Botoşani şi a primit din botez numele Ilie.
La vârsta de 19 ani a plecat la mânăstirea Neamţ, unde timp de 4 ani a fost bibliotecar şi îngrijitor la bolniţă.
În anul 1936 a fost tuns în monahism cu numele Ioan, după care a plecat în Ţara Sfântă, unde s-a nevoit timp de 10 ani la mânăstirea Sfântul Sava de lângă Bethleem.
În anul 1947 a fost hirotonit diacon şi apoi preot, după care a fost numit egumen al schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul de pe valea Iordanului.
Aici, timp de 5 ani a tradus scrieri ale Sfinţilor Părinţi şi a compus un volum de versuri duhovniceşti.
În 1952 s-a mutat la mânăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul din pustia Hozevei, iar după un an s-a retras ca pustnic în peştera Sfintei Ana din apropierea mânăstirii.
Aici a petrecut timp de 7 ani în aspre nevoinţe şi rugăciuni neîncetate, după care, în data de 5 august 1960 s-a mutat către Domnul, şi a fost înmormântat în peşteră.
După 20 de ani, în anul 1980, trupul sfântului a fost aflat neputrezit şi plin de bună mireasmă, motiv pentru care a fost depus la mânăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ioan în luna iunie a anului 1992, şi este cinstit de credincioşii din România, Grecia, Cipru şi Ţara Sfântă.
Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Cu acest prilej, astăzi de la orele 18, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Taina Sf. Maslu la Biserica Sf. Mina din parcul Tăbăcărie.
Mâine, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica Schimbarea la Față din Eforie Sud, de la ora 8.15.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și Icoana Maicii Domnului ”Grabnic Ascultătoare” de la Sfântul Munte Athos.
Tot mâine, de la ora 22.00, o părticică din moaștele Sfântului Nectarie va fi adusă din Grecia la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel, unde Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia Sfânta Liturghie.
Sfintele odoare vor rămâne în permanență spre închinare, la catedrală.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța va găzdui expoziția ”Timpan pentru lumină”.
Aceasta aparține pictorului Constantin Cioc, iar vernisajul va avea loc mâine, la orele 14:00.
Din punctul de vedere al artistului, sufletul uman poate fi reprezentat metaforic printr-un timpan a cărui membrană, sensibilă la vibrația luminii, poate vedea sunetul culorilor.
Expoziția va fi deschisă publicului până pe 20 august și este prezentată la Constanța cu sprijinul Fundației „Sfinții Martiri Brâncoveni”.
Anul şcolar ar putea începe pe 16 septembrie şi nu pe 9, cum s-a stabilit iniţial.
Solicitarea amânării a venit din partea reprezentanţilor mediului de afaceri din turism, care ar fi avantajaţi dacă părinţii ar mai avea la dispoziţie o săptămână pentru o eventuală vacanţă, alături de copii.
Pe de altă parte, Asociaţia Elevilor dezaprobă această soluţie și solicită ca anul școlar să înceapă pe 1 septembrie.
RATC prelungește programul mai multor linii de autobuze.
Potrivit Regiei, liniile 42, 101, 48, 44 și 51 vor circula până la ora 00:30, în weekend-urile: 02 – 04 august; 09 – 11 august și 16 -18 august.
De asemenea, RATC a anunțat că denumirea liniei 101C, s-a modificat în linia 101.
Copiii cu malformaţii cardiace şi congenitale pot beneficia de operaţii gratuite la Bucureşti, cu medici din Italia.
Este vorba despre Spitalul Grigore Alexandrescu din capitală, care va organiza un program de tratament chirurgical şi intervenţional în acest sens.
Programul se va desfăşura în perioada 21-28 septembrie, iar selecţia pacienţilor se va face în urma unui consult cardiologic, decizia de intervenţie chirurgicală urmând să fie luată împreună cu echipa din Italia.
Pentru pacienţii din familii cu o situaţie financiară dificilă, se vor asigura soluţii de transport şi cazare.
Târgul Gaudeamus Litoral se încheie astăzi.
Acesta are loc în piațeta Perla din stațiunea Mamaia până la ora 21:00.
Vizitatorii sunt aşteptaţi la standurile editurilor, la festivitatea de decernare a trofeelor târgului, precum şi la programul artistic cu muzică de fanfară, cântece populare și altele.