Știri 8 august 2019
Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica Sf. Mina din localitate, de la orele 18.00.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Ap. Petru și Pavel, de la ora 8.45, iar luni, de la orele 18.00, va oficia slujba de tundere în monahism pentru două surori și va sfinți chiliile restaurate la mănăstirea Înălțarea Domnului din apropierea localității Mircea Vodă.
RATC prelungește programul mai multor linii de autobuze.
Potrivit Regiei, liniile 42, 101, 48, 44 și 51 vor circula până la ora 00:30, în weekend-urile: 09 – 11 august și 16 -18 august.
De asemenea, RATC a anunțat că denumirea liniei 101C, s-a modificat în linia 101.
ANM a emis o informare meteorologică de val de căldură și disconfort termic pentru toată țara.
Astfel, mâine, sâmbătă și duminică valul de căldură se va extinde, iar în orele amiezilor disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unităţi, în regiunile din jumătatea de sud a țării.
Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 32 și 34 de grade, mai ridicate, spre 35…37 de grade, vineri și sâmbătă pe arii restrânse în sud, iar duminică, în toate zonele de câmpie și podiș.
În intervalul menționat, temperaturile minime nocturne se vor situa, local, în jurul a 20 de grade, mai ales pe litoral, Câmpia Română și în Dealurile de Vest.
Proiectul rectificării bugetare a fost publicat pe site-ul ministerului de Finanțe.
Cei mai mulți bani se taie de la ministerul Educației, de la ministerul Fondurilor Europene și de la ministerul Cercetării.
Ministerul Transporturilor va pierde 128 de milioane de lei, iar ministerul Fondurilor Europene 681 de milioane de lei.
Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor și a salariilor.
Operatorii de telefonie mobilă vor trebui să furnizeze servicii pe cartele PrePay doar după ce colectează datele de identificare a proprietarului cartelei SIM.
Datele vor fi divulgate autorităților doar când se sună la 112.
Așa prevede Ordonanța de Urgență în acest sens.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a declarat că în ultimele 6 luni, peste jumătate din apelurile la 112 au fost abuzive, iar 81% din cele abuzive au fost realizate de pe cartele PrePay, unde nu s-a putut identifica apelantul sau proprietarul.
Delfinariul din Constanţa va fi extins.
Acesta va avea în următorii doi ani un nou bazin de antrenamente, o staţie de pompare dar şi alte facilităţi.
Cu o suprafaţă extinsă la peste 800 de metri pătraţi şi un volum de apă de patru milioane de litri, noul delfinariu va dispune de şase delfini – faţă de doi, în acest moment – şi va putea prezenta publicului mai multe spectacole.
Proiectul este în valoare de aproximativ 5,6 milioane euro și este finanţat în proporţie de 70% de către Ministerul Turismului.
Spitalele ar putea fi obligate să informeze pacienții cu privire la categoria de acreditare.
Așa prevede un proiect de ordin aflat în dezbatere publică.
Astfel, oamenii vor şti dacă unităţile medicale sunt acreditate sau în proces de evaluare pentru acreditare, iar lipsa însemnelor va arăta că nu există dovezi în preocuparea asigurării calității serviciilor medicale şi a siguranței pacientului.
Plasarea simbolurilor se va face la loc vizibil pe suport adecvat.
Școlarii și preșcolarii constănțeni vor găsi pe bănci ghiozdane echipate cu toate rechizitele necesare.
Primăria Constanța a achiziționat peste 32 de mii de ghiozdane pentru începutul anului școlar.
Acestea conțin penare, acuarele, caiete, blocuri de desen, cărți de colorat și creioane de colorat – diferențiate în funcție de vârstă, grădiniță, clasele 0 – IV și V – VIII.
Guvernul va dezbate proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute.
Acesta prevede posibilitatea utilizării unor mijloace şi metode de localizare pentru găsirea unei persoane dispărute aflate într-o situaţie de vulnerabilitate.
Prin acest proiect se vor aduce o serie de modificări esenţiale pentru a îmbunătăţi modul în care sunt căutate persoanele dispărute şi felul în care se intervine pentru localizarea acestora, în special a celor despre care există informaţii că sunt în pericol iminent.
Luna iulie a acestui an, a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată în lume.
Temperatura medie a lunii trecute , a fost cu 0,56 grade Celsius mai mare decât media perioadei 1981-2000 şi cu 1,2 grade Celsius peste nivelul preindustrial –potrivit experţilor ONU pentru climă.
În țări precum Germania, Belgia sau Olanda s-a depășit recordul absolut al celor mai ridicate temperaturi.
Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) estimează că 2019 ar trebui să fie inclus în Top 5 al celor mai călduroşi ani din istoria recentă.