Știri 29 august 2019
Sărbătoarea este de origine biblică şi marchează momentul uciderii prin decapitare a Sfântului Ioan.
Conform relatărilor biblice din Noul Testament, Sfântul Ioan a fost întemniţat de către regele Irod Antipa, datorită criticării concubinajului dintre rege şi cumnata sa, Irodiada.
La ziua regelui, Salomeea, fata Irodiadei, a dansat înaintea regelui desfrânat, care îi promite ”
până la jumătate din împărăţie”.
Fata a fost sfătuită de mamă să ceară pe tipsie capul Sfântului Ioan, dorinţă ce s-a împlinit pe loc.
Potrivit Tradiţiei, Sfânta Ioana, femeia lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-a îngropat la Ierusalim.
În anul 453, capul a fost dus la Emesa, iar în secolul IX, cinstitul cap a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie, Patriarhul Bizanţului.
În timpul cruciadelor, în anul 1204, latinii au luat o parte din capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-au dus în Franţa, unde se află și astăzi.
Conform unor surse istorice, sărbătoarea era ţinută iniţial în Palestina, în amintirea sfinţirii unei biserici din Samaria, unde se aflau mormintele Sfântului Ioan Botezătorul şi ale Sfinţilor Prooroci Elisei şi Avdie.
Alte surse menţionează sfinţirea unei biserici din Alexandria, pe vremea Patriarhului Teofil.
Sărbătoarea este amintită şi de fericitul Augustin, care a alcătuit două predici în cinstea ei.
Pentru că Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul a fost o nedreptate plecată din nechibzuinţa şi desfrânarea regelui Irod, Biserica Ortodoxă a rânduit astăzi zi de post, spre înfrânarea poftelor.
Sâmbătă, Biserica Ortodoxă va cinsti Așezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei, maine de la ora 18:00 la biserica ”Așezarea în raclă a Brâului Maicii Domnului” din zona Trocadero-Coiciu, strada Merișor nr. 13.
Sâmbătă dimineață credincioșii sunt așteptați la Sfânta Liturghie, cu începere de la ora 8:00.
Tot sâmbătă, Ierarhul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, apoi va oficia slujba de pomenire a Arhiepiscopului Lucian Florea, al Tomisului, de la ora 8:00.
Duminică, Biserica Ortodoxă va cinsti pe Sfântul Cuvios Dionisie cel Smerit și pe Sfântul Simeon Stâlpnicul.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru, va săvârși de la ora 8:15 Sfințirea cea mică a apei, la Izvorul Sfântului Dionisie Exiguul, de la Mănăstirea Sfinții Dionisie Exiguul și Efrem cel Nou” din com. Târgușor, urmată de la ora 9:00 de Sfânta Liturghie,cu prilejul hramului.
Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina din Constanța, organizează o colectă de rechizite școlare pentru copiii nevoiași.
Aceasta se desfășoară până pe 3 septembrie la biserica Sfântul Mina din parcul Tăbăcărie.
Rechizitele vor ajunge la copiii din localități precum: Culmea, Nisipari, Poiana, Nazarcea, Poarta Albă, Siminoc, Bărăganu.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele paroh Claudiu Banu.
ANM a prelungit informarea meteorologică de disconfort termic pentru toată țara.
Astfel, astăzi, disconfortul termic va fi ridicat, iar local în regiunile sudice, sud-estice și vestice, indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unităţi.
Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 32 și 34 de grade în toate zonele de câmpie și podiș, iar îndeosebi în Oltenia și Muntenia se vor atinge valori de 35…36 de grade.
RATC anunță că tariful pentru călătoria cu autobuzul etajat al liniei turistice CiTy Tour se va modifica.
Potrivit Regiei, începând de duminică se va reveni la prețul de 3 lei pentru o călătorie și 5 lei pentru sistemul hop on / hop off.
Pe linia estivală “CiTy Tour” gratuitățile și abonamentele nu sunt valabile, deoarece este traseu turistic.
Datorită numărului mare de călători, programul de circulație al autobuzelor etajate rămâne neschimbat: 09:00 – 22:00.
Linia este deservită de 6 autobuze etajate cu plecări din Mamaia (Tabăra Turist) cu o frecvență de 25 de minute, iar ultima plecare de la cap de linie Gara Constanța este la ora 20:40.
Persoanele fizice pot accesa noul program ”Casa Verde”, din 9 septembrie.
Anunțul a fost făcut de către ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.
Programul va beneficia de o finanţare de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane sunt bani proveniţi din Programul Operaţional Regional, iar 120 de milioane de la Administraţia Fondului pentru Mediu.
Fiecare cetăţean interesat poate obţine finanţare de cel mult 20 de mii de lei pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.
Peste 3,7 milioane litri de apă minerală naturală comercializate nu respectă prevederile legale în vigoare privind protecţia consumatorilor.
Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, spune că principalele abateri constatate se referă la comercializarea de produse cu parametri neconformi, nerespectarea condiţiilor de depozitare şi păstrare indicate de producători şi comercializare de ape minerale naturale cu data durabilităţii minimale depăşită.
De asemenea, conform unor analize şi studii se arată că plasticul în contact cu lichidul la temperaturi ridicate poate dezvolta toxine improprii sănătăţii şi vieţii consumatorilor.