Știri 31 august 2019
Supranumit şi Dionisie Exiguul, acesta este originar din Sciţia Minor, Dobrogea de astăzi.
S-a născut în jurul anilor 460-470 şi s-a mutat către Domnul în Italia, la Vivarium, pe la anii 545-550.
După ce s-a format în şcolile şi mânăstirile din Dobrogea, a intrat de tânăr în monahism.
A fost foarte bun prieten cu Sfântul Ioan Casian cu care a plecat la Constantinopol şi apoi la Roma, la invitaţia papei Ghelasie, care avea nevoie de traducători din greacă în latină.
Datorită alesei sale pregătiri intelectuale şi duhovniceşti rămâne la Roma unde a slujit Biserica Ortodoxă sub conducerea a zece papi.
Activitatea sa prodigioasă conţine traduceri din Sfinţii Părinţi, biografii de sfinţi, trei colecţii de traduceri ale canoanelor, precum şi întemeierea cronologiei în era creştină.
Prin aceasta, sfântul Dionisie a renunţat la numerotarea anilor de la întemeierea Romei, şi a început cronologia erei creştine de la Naşterea Domnului Iisus Hristos.
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul a fost trecut în rândul sfinţilor în anul 2008 şi este ocrotitorul spiritual al Seminarului Teologic din Constanţa.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși mâine, de la ora 8:15 Sfințirea cea mică a apei, la Izvorul Sfântului Dionisie Exiguul, de la Mănăstirea Sfinții Dionisie Exiguul și Efrem cel Nou” din com. Târgușor, urmată de la ora 9:00 de Sfânta Liturghie,cu prilejul hramului.
Mâine începe un nou an bisericesc.
Conform hotărârii sinodului 1 ecumenic, la data de 1 septembrie creştinii încep un an nou bisericesc, în amintirea momentului în care Hristos îşi începe activitatea de propovăduire, prin citirea unui text din profetul Isaia în sinagogă.
Totodată, în decursul unui an bisericesc, se face aducere aminte de întreaga activitate pământească a Mântuitorului, ca şi cum fiecare credincios ar retrăi, an de an, momentele importante ale activităţii de răscumpărare a lui Iisus Hristos.
Un alt moment semnificativ legat de data de 1 septembrie este şi începutul indictionului, adică o perioadă de 15 ani conform vechiului calendar roman.
Indiction se traduce din limba latină prin termenii poruncă sau arătare.
Astăzi este „Ziua Limbii Române”.
Sărbătorită în fiecare an la 31 august, începând din 2013, Ziua Limbii Române constituie un prilej deosebit de celebrare, recunoaștere și aprofundare a importanței limbii materne ca element esențial în menținerea identității românești, atât în țară, cât și în rândul comunităților românești de pretutindeni.
Ziua Limbii Române este marcată azi în toată țara prin diferite manifestări organizate de autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României.
Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina din Constanța, organizează o colectă de rechizite școlare pentru copiii nevoiași.
Aceasta se desfășoară până pe 3 septembrie la biserica Sfântul Mina din parcul Tăbăcărie.
Rechizitele vor ajunge la copiii din localități precum: Culmea, Nisipari, Poiana, Nazarcea, Poarta Albă, Siminoc, Bărăganu.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele paroh Claudiu Banu.
RATC anunță că tariful pentru călătoria cu autobuzul etajat al liniei turistice CiTy Tour se va modifica.
Potrivit Regiei, de mâine se va reveni la prețul de 3 lei pentru o călătorie și 5 lei pentru sistemul hop on / hop off.
Pe linia estivală “CiTy Tour” gratuitățile și abonamentele nu sunt valabile, deoarece este traseu turistic.
Datorită numărului mare de călători, programul de circulație al autobuzelor etajate rămâne neschimbat: 09:00 – 22:00.
Linia este deservită de 6 autobuze etajate cu plecări din Mamaia (Tabăra Turist) cu o frecvență de 25 de minute, iar ultima plecare de la cap de linie Gara Constanța este la ora 20:40.
De mâine, tarifele la Delfinariu, Acvariu și Microrezervație se vor reduce cu 50%.
Astfel, intrarea la Delfinariu, va costa 20 de lei pentru adulţi și 5 lei pentru elevi şi studenţi, la Acvariu va costa 10 lei, iar în Microrezervaţie- 4 lei.
Conducerea Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii intenţionează să crească şi numărul de specii.
Directorul Adrian Bîlbă a declarat că în această perioadă se fac demersuri pentru aducerea de crocodili într-un bazin special amenajat.
Programul „Litoralul pentru toţi” va debuta mâine.
Prin acesta, turiştii beneficiază de cazare la mare cu prețuri între 50 şi 140 de lei pe noapte.
Până în prezent, s-au înscris în program 49 de hoteluri din staţiunile de la mare, care pun la dispoziţie peste 3.600 de locuri de cazare.
Sejururile pot fi achitate şi cu vouchere de vacanţă.
Programul „Litoralul pentru toţi” se va încheia pe 30 septembrie.