Știri 3 septembrie 2019
Aceștia s-au nevoit în jurul anului 1600, în munţii din preajma Mănăstirii Cozia, aflată pe Valea Oltului.
Sfântul Cuvios Neofit s-a născut în secolul al 16-lea din părinţi credincioşi.
De tânăr, a primit chipul îngeresc al călugăriei în Mănăstirea Cozia şi după câţiva ani a plecat să se nevoiască în pustie.
Moaştele sale se află în biserica Mănăstirii Stânişoara.
Sfântul Cuvios Meletie a trăit în sihăstria Stânişoarei la cumpăna secolelor 16 şi 17.
La fragedă vârstă a intrat în cinul monahal şi, săpându-şi o peşteră în Muntele Sălbaticul, s-a nevoit acolo vreme de 40 de ani.
O parte din moaştele sale, care au fost descoperite în acea peşteră, au fost împărţite de credincioşi, iar peştera a rămas loc de închinare până astăzi.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a canonizat în anul 2016.
Părintele Costică Moroianu a trecut ieri la cele veșnice.
Acesta a fost slujitor al bisericii „Sfântul Nicolae – Coiciu” din Constanța, între anii 1995 și 2015.
Slujba înmormântării va avea loc mâine, de la ora 11:00, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, din zona Cora Brătianu.
Preotul Costică Moroianu s-a născut pe 5 septembrie 1951, în orașul Constanța.
A publicat mai multe volume de poezie religioasă: „Cruce și Înviere”, „Vestind Învierea”, „Lumini și Înviere”, „Se naște Cuvântul” și volumul de povestiri duhovnicești: „Împărăția veșnicei iubiri”.
De asemenea, s-a remarcat și ca un iscusit pictor de icoane pe sticlă.
Pentru merite deosebite a fost hirotesit iconom-stavrofor în anul 2009.
Dumnezeu să-l odihnească.
Portalul Doxologia a publicat Psaltirea în format audio, în lectura Mitropolitului Teofan al Moldovei și Bucovinei.
Deși înregistrările sunt mai vechi, ele au fost publicate pe portalul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei într-un format calitativ și sistematizate pe catisme.
Un aspect important pentru utilizatorii de telefoane inteligente este acela că pot fi redate și cu ecranul blocat al dispozitivelor.
Primăria Constanța a început distribuirea rechizitelor gratuite în școlile și grădinițele din municipiu.
Primăria a achiziționat peste 32 de mii de pachete ce conțin ghiozdane, penare, acuarele, caiete, blocuri de desen, cărți de colorat și creioane de colorat, diferențiate în funcție de vârstă: grădiniță, clasele 0 – IV și V – VIII.
Pachetele cu rechizite vor ajunge în fiecare școală și grădiniță din municipiul Constanța, iar elevii le vor găsi pe bănci, în prima zi de școală.
Autoritatea Electorală face apel către românii din străinătate să se înregisteze online.
De asemenea, aceasta cere Guvernului prelungirea perioadei de înscrieri până pe 15 septembrie.
Preînregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro este singura modalitate pentru organizarea unui număr suficient de secţii de votare în străinătate la alegerile prezidenţiale din noiembrie.
Pentru prima dată, alegerile pentru românii din diaspora se desfăşoară timp de trei zile, în cele două tururi de scrutin.
În zilele de 8, 9 10 noiembrie va avea loc primul tur de scrutin iar pentru cel de-al doilea, diaspora va vota între 22 şi 24 noiembrie.
Primăria Constanța continuă campania de igienizare a stâlpilor de iluminat stradal de pe marile bulevarde.
Este vorba despre îndepărtarea afișelor și autocolantelor lipite ilegal.
După ce s-a intervenit pe bulevardele Tomis, Mamaia și Ferdinand, echipele municipalității acționează pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu.
Astfel, în perioada următoare, Poliția Locală va intensifica acțiunile de monitorizare a afișajului ilegal pe domeniul public.
Amenzile sunt cuprinse între 500 și 1.000 lei pentru persoanele fizice și între 1.000 – 1.500 lei pentru persoanele juridice.
Comisia Europeană a alocat României peste 17 milioane de euro pentru programul ”Fructe, legume şi produse lactate în şcoli”.
Scopul acestuia este de a promova o alimentaţie sănătoasă şi regimuri alimentare echilibrate.
Anul trecut, au beneficiat peste 20 de milioane de copii din ţări europene, care au fost încurajaţi să mănânce mai multe fructe, legume şi produse lactate.
În fiecare an şcolar, Comisia Europeană a alocat acestui program o sumă totală de 250 de milioane euro, distribuiţi statelor care au ales să participe.
Profesorii din Portugalia trebuie să respecte identitatea de gen a elevilor.
Potrivit noilor reguli, elevilor de toate vârstele trebuie să li se respecte identitatea de gen, inclusiv dacă vor să poarte uniformă de băieți sau de fete, să fie apelați cu prenumele pe care și-l aleg, sau să folosească vestiarele și băile unde se simt cel mai confortabil.
Directiva este un efect al legilor antidiscriminare pentru persoanele transsexuale, adoptată de parlamentul portughez anul trecut.
Astăzi sunt afișate primele rezultate ale examenului de Bacalaureat din cadrul sesiunii de toamnă.
Tot astăzi se depun şi contestaţiile absolvenţilor nemulţumiţi de notele obţinute.
Rezultatele finale, respectiv cele de după soluţionarea contestaţiilor vor fi făcute publice, sâmbătă, 7 septembrie.
Profesorii, medicii, actorii, antrenorii și toți cei care lucrează cu minori, sunt obligați să obțină un certificat de integritate comportamentală.
Acesta trebuie să confirme că nu sunt agresori sexuali sau că nu au avut deviații de conduită și se eliberează de către Poliție.
În perioada următoare, pentru a putea preda, cadrele didactice vor fi evaluate psihologic și din punct de vedere al medicinei muncii.
ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică și răcire, pentru toată țara.
Aceasta este valabilă de mâine de la ora 10:00 până la ora 23:00.
În intervalul menționat, în Carpații Meridionali și de Curbură, în sudul și sud-estul Transilvaniei, precum și în nordul Olteniei și al Munteniei va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși 20 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.
Temporar vântul va avea intensificări în sudul și în sud-estul țării, cu viteze la rafală, în general, de 45…55 km/h.
Vremea se va răci, mai accentuat în regiunile sudice, sud-estice și centrale.