Știri 6 septembrie 2019
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși mâine, Taina Sfântului Maslu la Biserica Sfânta Maria din zona Far, de la ora 20.00.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfinților Ioan Botezătorul, Haralambie și Nectarie și unei părticele din lemnul Sfintei Cruci.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației Înalt Prea Sfințitului Irineu, Mitropolitul Olteniei și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la sfinţirea bisericii mănăstirii Maglavit din județul Dolj, cu prilejul hramului.
Tot duminică, de la orele 18, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica Sfinții Ioachim și Ana de pe strada Badea Cârțan.
Luni începe un nou an școlar.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 6.45.
La slujbă vor participa și elevii și profesorii Seminarului teologic „Sfântul Dionisie Exiguul” din Constanța.
Locuitorii comunei Corbu sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea de donare se va desfășura la Căminul Cultural din localitate, mâine, între orele 8:30-13:30.
Aceasta este organizată de către CRTS Constanța și Primăria localității Corbu.
Părintele Arsenie Boca va fi propus spre canonizare.
Episcopia Devei şi Hunedoarei a anunţat aprobarea documentaţiei necesare pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca întocmite de Comisia specială teologică a Mitropoliei Ardealului.
Dosarul complet și studiul document asupra sfințeniei vieții Cuviosului Părinte Arsenie vor fi înaintate spre examinare și decizie Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Întâlnirea Tinerilor ortodocși români a început aseară la Craiova.
Peste 4.000 de tineri ortodocși au participat la deschiderea ITO 2019 în Piața Mihai Viteazul, unde Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a spus că prin credință, speranță și iubire ei devin „un Potir al bucuriei”.
La eveniment au fost prezenți și Mitropolitul Olteniei, ierarhi, oficialități locale și centrale.
Intâlnirea Tinerilor Ortodocși se va încheia duminică.
Patriarhia Română îi dă replica profesorului Emil Moise.
Aceasta susţine săvârşirea slujbelor religioase în unităţile de învăţământ, la începutul anului școlar, în baza tradiţiei şcolilor din România, și afirmă că ceremonia de deschidere a anului şcolar nu are caracter obligatoriu.
Patriarhia aduce ca argumente Constituţia și Legea care garantează libertatea credinţelor religioase, precum şi libertatea de exprimare a acestora în public.
De asemenea, statul român asigură predarea disciplinei Religie în şcolile publice, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult.
Conform profesorului Emil Moise, slujbele de început de an ar fi „prozelitism religios în școli” și sunt ilegale.
RATC recomandă elevilor, studenților și profesorilor să-și procure din timp abonamentele, pentru a evita aglomerația de la început de an școlar.
Potrivit Regiei, aceștia beneficiază de o reducere de 50%.
Astfel, prețul abonamentului pe o linie este de 27,50 de lei, cel pe două linii este 40 de lei, iar cel pentru toate liniile costă 62,50 de lei.
Abonamentele pot fi achiziționate de la toate chioșcurile de bilete RATC.
Spitalele judeţene ar putea fi obligate să preleveze organe, din 15 septembrie dacă îndeplinesc condiţiile necesare.
Declaraţia a fost făcută de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Ea a mai spus că sunt unităţi medicale care au primit ani la rând bani din Programul Naţional de Transplant doar pentru declararea de morţi cerebrale, fără a face nicio prelevare.
11,7 milioane de români au devenit dependenți de internet și de telefonul mobil.
Aceștia îl folosesc pentru a accesa, zilnic, diverse site-uri sau rețele de socializare, după cum relevă un studiu al Institutului Național pentru Statistică.
Frica de a nu avea acces la telefonul mobil este considerată boală și poartă denumirea de Nomofobie.
Psihologii recomandă stabilirea unor limite în folosirea telefonului mobil și a internetului pentru a nu ajunge la dependența de aceste aparate și de mediul online.
Zahărul este cauza afecţiunilor grave din lumea industrializată.
Acest aliment consumat în cantități mari, este dăunător sănătății, induce o stare de oboseală și produce dependență.
Specialiştii avertizează că excesul de zaharuri care nu se găsesc în mod natural în alimente poate duce la creștere în greutate, diabet zaharat, afectează digestia și duce la o îmbătrânire mai rapidă.
Medicii au tras un semnal de alarmă, afirmând că această plăcere dulce reprezintă mai mult decât „calorii goale”, fiind de fapt o veritabilă toxină şi prima cauză a afecţiunilor grave ale lumii industrializate.
Experții spun că trebuie să consumăm produse care conțin zahăr rafinat în cantități moderate și nu zilnic.