Știri 11 septembrie 2019
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, de la ora 9:30.
Apoi, va conduce o procesiune spre Izvorul Tămăduitor din apropiere, unde va avea loc slujba de sfințire a apei.
Totodată, dimineață la ora 7:30, va fi oficiată Taina Sfântului Maslu, urmată de Acatistul Sfintei Cruci.
Valoarea voucherelor de vacanţă ar putea fi majorată.
Potrivit Ministrului Turismului, Bogdan Trif, acestea s-ar putea mări de la 1.450 lei la 2.080 lei pentru cei care vor alege să meargă în vacanţă în extrasezon.
De asemenea, majorarea ar urma să se aplice pentru cei care vor merge în concediu în lunile octombrie, noiembrie, martie şi aprilie, când se înregistrează un număr redus de turişti.
Ministrul Bogdan Trif, a mai precizat că propunerea va fi discutată în perioada următoare cu cei din industria turismului şi ar putea fi aplicată chiar de anul viitor.
Astăzi este ultima zi în care cetăţenii care vor să voteze în străinătate la alegerile prezidenţiale se pot înregistra pe www.votstrainatate.ro.
Aceștia se pot înregistra prin intermediul unui formular online, până la ora 24.
Primul tur al alegerilor prezindențiale va avea loc pe 10 noiembrie, iar cel de-al doilea, pe 24 noiembrie.
Cetăţenii români pot folosi, pentru siguranţa călătoriei în spaţiul european, cardul european de sănătate.
Potrivit directorului CNAS, Vasile Ciurchea, cu ajutorul acestuia, la nevoie, românii pot beneficia de serviciile acordate de unităţi medicale de stat, în Europa.
De asemenea, românii asiguraţi ar putea avea, de acum înainte, acces la toate decontările făcute în numele lor de către CNAS, pe anul precedent.
Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Parlament şi este acum la promulgare.
A doua etapă de lărgire a plajelor de pe litoralul românesc va începe în curând.
În stațiunea Mamaia, se va lucra pe o porțiune de aproximativ 7 kilometri, a declarat directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, Hristu Uzun.
El a mai spus că alt lot important este zona Cazino, pe o lungime de 790 de metri, iar alte loturi sunt la Agigea și la Eforie.
România are cea mai mică populaţie şcolară de după 1990.
La sfârşitul anului şcolar trecut, doar 2,8 milioane de preşcolari şi elevi mai erau înscrişi în sistemul de învăţământ.
Experţii avertizează că viitorul va fi sumbru, dacă statul nu va stimula natalitatea.
În ultimele trei decenii înainte de Revoluţie, când avorturile erau interzise, în România se năşteau câte 360 de mii de copii pe an, iar în medie, după 1990 natalitatea a scăzut foarte mult.
Anul trecut au fost aduşi pe lume doar 190 de mii de copii.
Mai mult de jumătate dintre angajații de la nivel global se simt amenințați de automatizare.
Aceștia cred că locurile lor de muncă vor fi schimbate semnificativ sau vor dispărea în următorii zece ani, potrivit unui sondaj.
Totodată angajaţii consideră că actualii angajatori ar trebui să-i ajute să dobândească noi abilități digitale.
Studiile arată că 30% din locurile de muncă sunt expuse riscului de automatizare până la mijlocul anilor 2030.
Somnul în timpul zilei este benefic pentru sănătate.
Potrivit unui studiu, cei care dorm în timpul zilei, chiar şi o dată sau de două ori pe săptămână, au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare.
Acesta indiferent de durată, este asociat cu înjumătăţirea riscului de infarct şi accident vascular cerebral, susţin experţii.
Studiul a fost efectuat pe 3.462 de persoane din Elveţia, cu vârste cuprinse între 35 şi 75 de ani, pe o perioadă de cinci ani.
În România, 85% din gospodăriile din mediul rural se încălzesc cu lemne.
Acesta rămâne însă un combustibil scump, deoarece prețurile la producător sunt cu 50% mai mari decât acum 3 ani, chiar dacă silvicultorii reușesc să acopere necesarul populației.
Un metru cub costă între 150 şi 210 de lei.
În urma analizei făcute, Consiliul Concurenţei a recomandat Guvernului să gândească un program prin care să-i ajute pe oameni să-şi înlocuiască sobele vechi cu unele mai eficiente.