Știri 1 octombrie 2019
Această sărbătoare a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în Biserica Mănăstirii “Maica Domnului” din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul, în secolele IX-X.
Stareţul mănăstirii, Cuviosul Andrei, a văzut o minune dumnezeiască, în care i s-a arătat Maica Domnului ce acoperea cu un sfânt omofor cetatea Constantinopolului.
Cuviosul Andrei l-a chemat şi pe ucenicul său, Epifanie, care, împreună cu ceilalţi părinţi, reuşesc să desluşească semnificaţia minunii şi să dedice o sărbătoare deosebită acestei puteri miraculoase, pe care Maica Domnului o arată faţă de neamul omenesc.
Acoperământul Maicii Domnului este ca un scut protector peste toţi creştinii Bisericii care se roagă cu credinţă pentru a fi izbăviţi de ispite şi de suferinţe.
Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte astăzi și pe sfinţii cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani.
Sfântul Cuvios Iosif de la Bisericani a fost primul sihastru cunoscut în Muntele Bisericanilor şi întemeietorul mănăstirii cu acelaşi nume.
A fost tuns în monahism la Mănăstirea Bistriţa şi a deprins de la părinţii bătrâni viaţa duhovnicească, postul şi neîncetata rugăciune.
După ce a mers la Locurile Sfinte, Cuviosul Iosif s-a retras apoi în pustia de pe Valea Iordanului, unde a ajuns, în câţiva ani, sihastru vestit.
A trăit într-o peşteră, mai întâi singur, apoi cu 17 pustnici ucenici, şi a întemeiat prima comunitate duhovnicească românească cunoscută în Ţara Sfântă.
După năvălirea arabilor asupra Sfintelor Locuri, Cuviosul Iosif şi-a luat ucenicii şi a venit în Moldova, unde întemeiază un schit.
Mai târziu, schitul Cuviosului Iosif s-a numit Schitul Bisericani, adică „al evlavioşilor“, pentru că monahii se rugau aici cu lacrimi şi mulţi se vindecau de boli cu rugăciunea şi binecuvântarea Cuviosului Iosif.
Cuviosul Chiriac de la Bisericani a trăit la începutul secolului al XVII-lea la Mănăstirea Bisericani, care număra pe atunci peste 100 de călugări.
S-a retras în pustie, într-o peşteră din muntele lui Simon, unde a trăit singur timp de 60 de ani.
Este cunoscut ca unul dintre marii sihaştri din Carpaţi, care a avut o viaţă pilduitoare: trăirea în desăvârşită lepădare de sine, smerenie şi în neîncetată rugăciune.
Sfântul Sinod a hotărât canonizarea celor doi sfinţi în anul 2008, împreună cu alţi 7 cuvioşi nemţeni.
Astăzi este Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.
Data de 1 octombrie a fost dedicată omagierii şi respectării vârstnicilor de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1990.
Această iniţiativă a urmărit să atragă atenţia ţărilor membre ONU, asupra problemelor pe care le ridică îmbătrânirea demografică.
Din anul 1999, de Ziua Persoanelor Varstnice, au fost organizate peste 3.000 de marşuri, în circa 100 de ţări.
Astăzi este și Ziua Naţională de Luptă împotriva Cancerului la Sân.
În România, statisticile indică o creştere a cazurilor de cancer de la 40.000, câte erau în anul 1994, la 98.000 – în 2011.
Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, pe plan mondial, cu variaţii legate de incidenţă, mortalitate, supravieţuire, factori determinaţi de mediu, programe mixte de prevenire, diagnostic, tratament şi paleaţie.
Un proiect de lege ar putea înăspri pedepsele pentru șoferii beți sau drogați care provoacă accidente.
În prezent, legea permite suspendarea executării pedepsei, renunţarea la aplicare sau amânarea, inclusiv atunci când sunt prezente și alte infracțiuni precum cea de conducere a unui vehicul fără permis, conducerea sub influenţa alcoolului sau substanțelor interzise.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România este pe primul loc în ceea ce priveşte pierderea de vieţi omeneşti în accidente rutiere, dintre țările membre.
Străinii care nu respectă ‘decenţa publică’ în Arabia Saudită riscă să fie amendaţi.
‘Noua legislaţie impune bărbaţilor şi femeilor să se îmbrace într-o manieră modestă şi să se abţină de la a-şi manifesta în public afecţiunea, iar femeile sunt libere să aleagă haine decente’.
Ministerul de Interne a menţionat 19 ‘delicte’ într-un comunicat dat publicităţii, fără a specifica însă cuantumul amenzilor.
Lăcașul de cult al singurei mănăstiri ortodoxe românești din Elveția a fost sfințit sâmbătă de patru ierarhi.
Pe lângă Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, din soborul slujitor au făcut parte și Episcopii Ignatie al Hușilor și Timotei al Spaniei și Portugaliei și PS Marc Nemțeanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Europei Occidentale.
Obștea de maici a Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” își desfășoară activitatea într-o casă achiziționată din cantonul Freiburg.
Mai multe asociaţii de asigurări au lansat o campanie de conştientizare asupra pericolului la care se supun şoferii care conduc obosiţi.
Aceasta se intitulează „Fii treaz la volan!”.
Potrivit unui sondaj, patru din zece conducători auto au experimentat cel puţin o dată, în timpul unei călătorii cu maşina, o aţipire între 2 şi 30 de secunde sau senzaţia de a nu-ţi mai aduce aminte de ultimele câteva minute.
Studiile indică faptul că a conduce după un somn de mai puţin de 5 ore este la fel de periculos ca a conduce sub influenţa alcoolului.