Știri 31 octombrie 2019
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia duminică, 3 noiembrie, Sf. Liturghie la Mănăstirea Strunga, din apropierea localității Ostrov, de la ora 8.30.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.
Locuitorii orașului Mangalia sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate sâmbătă la Clubul Nautic Callatis, între orele 8.30 și 13.30.
Acțiunea este organizată de către CRTS Constanța, Primaria Municipiului Mangalia și un grup de voluntari.
O donare de sânge poate salva până la trei vieți.
Astăzi este Ziua Internaţională a Mării Negre.
În anul 1996, cele şase ţări riverane – România, Bulgaria, Georgia, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre împotriva Poluării şi au stabilit ca în fiecare an pe 31 octombrie să fie sărbătorită “Ziua Internaţională a Mării Negre”.
Situația ecologică a Mării Negre s-a înrăutățit în ultimii 40 de ani din cauza reziduurilor transportate de râurile din 17 țări, pescuitului excesiv și a deversărilor necontrolate de produse petroliere.
Tot astăzi este şi Ziua Arhivelor Naţionale.
La data de 31 octombrie 1862 s-a semnat regulamentul pentru administrarea arhivelor din România, când se organiza pe baze moderne această instituţie, una dintre cele mai vechi din ţară, după constituirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească.
În depozitele Arhivelor Naționale se păstrează 320 km liniari de documente, aparținând Fondului Arhivistic Național, aflate în administrarea Arhivelor Centrale și a celor 42 de structuri teritoriale.
ANM a emis o informare meteorologică de vreme deosebit de rece și precipitații mixte pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine dimineață la ora 10.
Astfel, vremea va deveni deosebit de rece, la început în vestul, centrul, nordul și nord-estul teritoriului, apoi în toată țara.
Se vor semnala precipitații în majoritatea regiunilor.
Intensificări ale vântului se vor semnala la munte, dar și în regiunile estice, sudice și sud-vestice, amplificând senzația de rece.
În sudul și centrul țării, îndeosebi în zonele deluroase, trecător, vor fi precipitații mixte.
De astăzi, toți constănțenii racordați la sistemul centralizat vor avea căldură în calorifere.
Anunțul a fost făcut de către primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, care a spus că operațiunea de umplere a instalațiilor este în plină desfășurare, iar până la ora 18:00, agentul termic va ajunge către toți consumatorii racordați la R.A.D.E.T.
Decizia a fost luată ca urmare a faptului că prognoza meteorologică pentru perioada următoare indică o scădere accentuată a temperaturilor exterioare, dar și pentru că s-au înregistrat din ce în ce mai multe solicitări de a porni furnizarea căldurii pentru încălzirea locuințelor, creșelor și grădinițelor.
Reamintim că prețul gigacaloriei este de 250 de lei pentru toți consumatorii.
Bulevardul Tomis a intrat în reabilitare.
Potrivit Primăriei Constanța , până mâine, se va asfalta pe tronsonul cuprins între strada Tulcei și bulevardul Aurel Vlaicu.
Lucrările se vor derula pe timpul nopții, între orele 19:00 – 05:00, interval în care traficul va fi restricționat alternativ pe câte o bandă pe sens.
Constănțenii care locuiesc sau tranzitează zona respectivă sunt rugați să nu își parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil.
Lucrările la varianta Constanţa-Ovidiu vor fi gata în următoarele zece zile.
Conform constructorului, se lucrează la porţiunea aflată pe teritoriul Constanţei după ce, în urmă cu trei ani, au fost executate lucrări de modernizare a aceluiaşi drum pe porţiunea aflată pe partea oraşului Ovidiu.
Până la finalizarea lucrărilor, şoferii sunt sfătuiţi să circule cu prudenţă mai ales că pe unele porţiuni se circulă pe un singur sens.
Constanța reciclează doar 8% din deșeurile colectate, iar media națională nu depășește 14%.
Potrivit Primăriei Constanţa în acest an s-au amplasat 284 de module supraterane pentru colectare separată în aproape toate cartierele, dar pentru rezultate mai bune este nevoie și de implicarea cetăţenilor pentru separarea corectă a deşeurilor şi locul în care sunt aruncate.
Până anul viitor, România trebuie să îndeplinească un obiectiv al Uniunii Europene, care impune ca gradul de reciclare să fie de 50%.
În caz contrar, ţara noastră riscă amenzi uriaşe.
Primăria Constanța va implementa de mâine o serie de modificări în cartierul Tomis Nord.
Astfel, stația RATC de pe strada Cișmelei, din zona școlii generale nr. 29 ”Mihai Viteazu”, se va muta mai aproape de trecerea de pietoni, implicit mai aproape de unitatea de învățământ.
Strada Nufărului va deveni cu sens unic dinspre strada Lotus spre strada Suceava, iar pe strada Lotus, sensul unic se va institui dinspre strada Suceava spre aleea Umbrei.
Părinții sunt sfătuiți să folosească această rută pentru a-i aduce pe copii la școală.
Tot de luna viitoare se va implementa măsura sensului unic și pe strada Petru Vulcan, pe porțiunea cuprinsă între străzile Poporului și Flămânda.
Programul Casa Verde va fi reluat din 6 noiembrie.
Acesta a fost suspendat timp de mai multe săptămâni din cauza unor suspiciuni de fraudă în mai multe regiuni ale ţării.
Toate documentele înregistrate deja în aplicaţia informatică, precum şi cele înregistrate în registrul instalatorilor, dar care nu au fost încărcate în aplicaţie până la momentul suspendării acesteia, vor fi acceptate în continuare de Administraţia Fondului pentru Mediu.
Prin acest program statul finanţează maxim 20.000 de lei, adică 90% din costul instalării unui sistem de panouri fotovoltaice.