Știri 9 decembrie 2019
Joi, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sf. Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, miercuri, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din cartierul constănţean Inel II, de la ora 17.00.
Joi, 12 decembrie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 8.30.
Arhiepiscopia Tomisului și Primăria Constanța organizează o acțiune umanitară.
Aceasta se numește ”De Crăciun, fii bun!” și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, până pe 15 decembrie se organizează o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și haine în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.
Constănțenii sunt invitați la un concert caritabil de Crăciun.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la orele 18, la biserica Sf. Vasile cel Mare din Constanța, din zona Inel 2.
Concertul va fi susținut de Grupul bizantin Sf. Vasile cel Mare, dirijat de protopsalt Marian Bostan.
Invitați vor fi artistul Lucian Colareza, Corala bărbătească ortodoxă Armonia, dirijată de Arhid. Adrian Clinciu, corul Colegiului de Arte Regina Maria din Constanța, dirijat de profesor Inga Postolache, Grupul Vocal ”Giocoso” al Centrului Cultural Județean Constanța, Teodor Burada, dirijat de profesor Rodica Iftime și corul ”Belcanto” al Școlii gimnaziale nr. 39, Nicolae Tonitza, dirijat de profesor Titiana Miriță.
Fondurile rezultate din această acțiune vor fi donate pentru doi copii cu grave probleme de sănătate.
CRTS Constanța organizează săptămâna aceasta două acțiuni de donare de sânge.
Prima se va desfășura mâine, la Spitalul Orășenesc Cernavodă, între orele 8.30-13.30.
Cea de a doua va avea loc joi, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din Năvodari, în același interval orar.
Astăzi este Ziua Internaţională Anticorupţie.
Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei a stabilit în anul 2003 ca data de 9 Decembrie să fie Ziua Internaţională Anticorupţie.
România s-a alăturat astfel celorlalte state în prevenirea şi combaterea corupţiei, deoarece aceasta are un impact major asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor.
Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, pentru că subminează instituţiile şi valorile democratice şi atentează la ordinea socială.
Parcarea supraetajată din zona Spitalului Județean de Urgență Constanța se va închide timp de 4 zile.
De joi, Primăria Constanța va efectua lucrări de refacere a marcajelor pietonale din incinta parcării.
În același timp se va lucra la punerea în funcțiune a sistemului automat de taxare.
De lunea viitoare, sistemul automat de taxare din parcarea supraetajată va fi pus în funcțiune.
Posesorii de autovehicule parcate în incintă, sunt rugați să elibereze locurile ocupate până duminică, 15 decembrie.
Polițiștii locali au intensificat activitățile de identificare a persoanelor care aruncă deșeurile pe domeniul public sau în alte locuri decât în cele special amenajate, anunță reprezentanții Primăriei Constanța.
Doi bărbați au fost descoperiți, zilele trecute, în timp ce goleau autoutilitarele pline cu pământ amestecat cu resturi vegetale pe domeniul public.
Ambii conducători auto au fost sancționați cu amendă de 3000 de lei fiecare.
Reprezentanții Primăriei atrag atenția că materialele provenite din construcții nu se depozitează la platforme, ci trebuie depuse în amplasamentul din incinta Portului Constanța – zona Poarta 9.
Pensionarii nu vor mai putea fi angajaţi în sistemul public.
Ministrul Muncii lucrează la un proiect de lege prin care să fie interzis cumulul pensiei cu salariul din bani publici.
Premierul a dat exemplul poliţiştilor, pensionaţi la 40 de ani şi cu beneficii substanţiale, care s-au reangajat şi cumulează venituri în sectorul public.
În prezent, procentul din PIB alocat salariilor din sectorul bugetar este dublu față de media europeană, susțin analiștii economici, în timp ce veniturile publice sunt sub 31 la sută, cele mai mici din Europa.
Indemnizațiile celor care ocupă funcții publice ar putea fi înghețate.
Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban.
Indemnizaţiile celor care ocupă funcţii de demnitate publică sunt plătite în raport cu salariul minim pe economie, a explicat primul ministru.
El a menţionat, de asemenea, că se are în vedere şi optimizarea structurilor organizatorice din ministere, unele dintre ele fiind „suprapopulate”.
Un centru pentru persoanele fără adăpost a fost deschis la Constanța.
Primăria a anunțat că dispune, în prezent, de 20 de locuri de cazare, cu posibilitatea de suplimentare cu încă zece, pentru persoanele fără adăpost, atunci când temperaturile de afară sunt scăzute.
Odată ajunşi în acest adăpost, oamenii beneficiază de un pat, hrană şi de un loc în care se pot spăla.
„Constănţenii sunt rugaţi să sune imediat la 112 în momentul în care văd o persoană fără adăpost, aflată într-o situaţie dificilă”, au menţionat reprezentanţii administraţiei locale.
Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică, proiectul Legii privind căutarea persoanelor dispărute.
Acesta prevede, printre altele, constituirea, în cadrul Poliţiei Române, a unei structuri specializate care se va numi „Unitatea centrală pentru persoane dispărute”, precum și un mecanism de înregistrare online a voluntarilor care vor să participe la acțiuni de căutare a celor dispăruţi.
Potrivit ministrului Marcel Vela, propunerea va trebui avizată de CSAT.
Aproximativ 3.000 de persoane dispar anual în România.
95% dintre cazuri sunt rezolvate în primele zile de la anunţ, dar, în ani, s-au adunat sute de cazuri nerezolvate.