Știri 7 ianuarie 2020
Conform unei vechi reguli bisericeşti, în ziua imediat următoare unui praznic împărătesc se face pomenirea persoanelor care au avut legătură cu praznicul respectiv, iar în cazul de faţă este vorba despre Sfântul Proroc Ioan, cel care l-a Botezat pe Mântuitorul Hristos în apa Iordanului.
Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul şi cel mai mare dintre proorocii Vechiului Testament, deoarece el a fost cel care a proorocit şi mărturisit despre Hristos că este Mesia, Fiul lui Dumnezeu, care va mântui întreaga umanitate din robia păcatului.
Totodată, Sfântul Ioan este cel care a fost mărturisit de către Dumnezeu ca cel mai mare dintre cei născuţi din femeie, conform Sfintei Evanghelii de la Luca.
Acest lucru va fundamenta învăţătura creştină a Bisericii conform căreia Sfântul Ioan este cel care va face legătura între drepţii Vechiului Testament şi sfinţii noului Testament.
În iconografia creştină, Sfântul Ioan este reprezentat conform calităţilor sale de Prooroc, Botezător şi Înainte-mergător al Domnului.
Peste două milioane de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.
Din totalul acestora trei sferturi sunt bărbaţi şi un sfert sunt femei.
Numele de Ioan provine din vechiul nume ebraic Iohanan şi se traduce prin expresia „Dumnezeu a avut milă”.
La noi, prima atestare documentară a acestui nume este datată în 1247, când Diploma Cavalerilor Ioaniţi atestă un conducător pe nume Ioan, cneaz al unei formaţiuni de prin nordul Olteniei.
Avortul rămâne principala cauză a pierderii de vieți omenești, la nivel mondial.
Această „procedură” a curmat anul trecut peste 42 de milioane de vieți, informează agenția Basilica.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an se estimează în jur de 40-50 de milioane de avorturi în întreaga lume.
Statistica arată că numărul de avorturi este mai mare decât numărul cumulat al persoanelor care și-au pierdut viața din cauza cancerului, SIDA, a accidentelor rutiere și sinucideri.
În România, în ultimii 50 de ani, s-au făcut peste 22 de milioane de avorturi.
„Limbă moldovenească și ”Istoria Moldovei” ar putea fi introduse în școlile din Republica Moldova.
Declarația aparține președintelui Igor Dodon.
Lingviștii și academicienii spun însă că este o batjocoră la adresa neamului românesc.
La rândul său, academicianul Mihai Cimpoi a spus că ultimele declarații ale șefului statului sunt rușinoase și contravin adevărului științific și istoric.
În anul 2013, Curtea Constituțională a decis că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, așa cum este scris și în Declarația de Independență.
România va avea 14 elicoptere de salvare aeriană.
Acestea vor fi dotate cu troliu.
Din punct de vedere al echipamentelor medicale, nu vor fi la nivelul unui elicopter de terapie intensivă mobilă, ci vor face doar evacuarea rapidă la spital şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă.
Țara noastră deține în prezent 10 elicoptere SMURD care pot interveni rapid în caz de urgențe majore, în zone izolate sau greu accesibile.
Controalele în locuințele administrației municipale vor continua și anul acesta.
Este vorba despre Campusul Social „Henri Coandă”, ANL-uri sau fondul locativ de stat.
Controalele drastice derulate de Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța au început, în ultimele luni ale lui 2019, cu locuințele închiriate în regim ANL.
Dintr-un total de aproximativ 150 de locuințe, au fost depistate nereguli la 32 de locuințe, în toate cazurile fiind emise notificări de reziliere a contractelor.
Muzeul de Artă din Constanţa va fi închis până la data de 23 ianuarie.
Anunţul a fost făcut de conducerea instituţiei de cultură.
În tot acest timp, vor fi efectuate o serie de lucrări de reparaţii şi modernizare.
Muzeul de Artă a fost înfiinţat în anul 1961 și oferă publicului peste un secol din evoluţia picturii, sculpturii şi graficii româneşti.