Știri 27 ianuarie 2020
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia miercuri, slujba Vecerniei, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea Sibioara, de la ora 17:00.
Joi, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța, zona Cireșica, de la ora 8.30.
Sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, de la ora 7.45, iar seara va fi săvârșită o slujbă de Priveghere, de la ora 17.00.
Totodată, la Catedrală se află icoana și moaștele Sfintei Matrona din Moscova.
Acestea stau până miercuri când vor fi duse la Sibioara, apoi joi dimineață vor poposi la Biserica Sfinții 3 ierarhi din Constanța.
Duminică, Ierarhul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” din Năvodari, care își va cinsti cel de al doilea hram, ”Întâmpinarea Domnului”, de la ora 8.30.
Locuitorii orașului Medgidia sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea se va desfășura miercuri, la Spitalul Municipal din localitate, între orele 08.30-13.30.
Aceasta este organizată de CRTS Constanța, Primăria Municipiului Medgidia și Spitalul Municipal Medgidia.
Mașinile cu volan pe dreapta vor fi interzise în România de anul viitor.
Astfel, șoferii vor fi obligați să mute volanul pe stânga, pentru a putea circula în România.
Registrul Auto Român pregătește reguli noi pentru omologarea mașinilor cu volan pe dreapta după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, la 31 ianuarie.
Noile prevederi vor crește siguranța în trafic si se vor aplica de la 1 ianuarie 2021, dacă nu va fi stabilită o perioadă de tranziție.
O persoană care consumă legume sau fructe ingerează până la 10 pesticide diferite.
Cartoful este leguma cea mai plină de chimicale, iar mărul, cel mai nociv fruct, întrucât cel puţin un tip de pesticide a fost găsit în 98% din mostrele testate.
Așa arată analizele efectuate recent de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Potrivit ANSVSA, cele mai nesigure alimente pentru consum sunt căpşunele, merele, piersicile, strugurii, cireşele, cartofii, spanacul, ardeiul gras, roşiile, castraveţii și ţelina.
La polul opus, alimentele care conţin mai puţine pesticide sunt: porumbul, vinetele, varza, mazărea, ceapa, kiwi, pepenele și ananasul.
Şcolile şi grădiniţele din Constanţa iau măsuri pentru a se proteja de gripă.
În cele mai multe unităţi de învăţământ au fost deja montate covoraşe antibacteriene şi dispozitive cu dezinfectant.
În fiecare dimineaţă, medicii şi asistentele fac un triaj riguros al copiilor.
Specialiştii recomandă ca la primul semn de boală, părinţii să-şi ţină copiii acasă şi să nu îi aducă în colectivitate fără avizul medicului de familie.
La Constanța, luna aceasta au fost confirmate 10 cazuri de gripă, iar de la începutul sezonului rece, 40 de oameni au fost testaţi pozitiv.
Persoanele care refuză să se legitimeze în fața polițiștilor vor primi amenzi mai mari.
Noua lege a intrat de ieri în vigoare și prevede amendarea cu până la 1.500 de lei a acestora.
Tot de ieri au crescut și amenzile pentru cei care dau muzica tare, fac petreceri gălăgioase sau se ceartă și își deranjează vecinii.
Polițiștii îi pot sancționa cu până la 6000 de lei, iar dacă recidivează, vor fi obligați să facă muncă în folosul comunității.
Spitalele şi clinicile private vor putea furniza servicii medicale decontate de stat din fondurile pentru programele naţionale de sănătate.
Așa prevede un proiect de ordonanţă aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Iniţiatorii consideră că astfel se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament, iar bolnavii vor avea posibilitatea să aleagă unde să fie trataţi: la stat sau la privat.
2019 a fost anul cu cel mai mic număr de nașteri de la decretul anti-avort al lui Ceaușescu din 1966.
Conform statisticilor oficiale, au fost doar 178.000 de nou-născuți. Este al doilea an consecutiv cu o scădere record a natalității, iar specialiștii spun că este nevoie de o politică prin care familiile să fie stimulate să aibă copii.
Anul trecut, numărul nașterilor nu a mai depășit numărul deceselor în nicio lună.
Declinul ar putea duce în curând la probleme sociale.
Eurostat estimează că până în anul 2060 populația României va pierde 5,8 milioane de locuitori.
România va avea un registru funcțional al agresorilor sexuali, până la sfârșitul lunii.
În baza de date a poliției vor apărea toți cei care au fost condamnați pentru infracțiuni sexuale.
Cei care intră în contact prin natura meseriei lor cu copiii și cu persoanele vulnerabile sunt obligați încă din vară să prezinte un certificat de integritate comportamentală la angajare.
Persoanele care figurează în Registru au obligația să vină periodic la poliţie, să îşi comunice profesia, mijloacele prin care câştigă bani, persoanele minore cu care au intrat în contact, locurile frecventate și unde au domiciliul.