Știri 31 ianuarie 2020
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30, Sf. Liturghie la Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” din Năvodari, care își va cinsti cel de al doilea hram, ”Întâmpinarea Domnului”.
Totodată, mâine, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, de la ora 7.45, iar seara va săvârși o slujbă de Priveghere, de la ora 17.00.
Primăria Constanța introduce, de luna viitoare, trei trasee pentru elevi.
Traseul E1, adică elevi 1 Gară, bd. Lăpușneanu, Tomis Nord, acoperă Școlile Gimnaziale 24 “Ion Jalea”, 7 “Remus Opreanu”, 29 “Mihai Viteazul”, 38 “Dimitrie Cantemir”și Grădinița „Amicii”;
Traseul E2 – KM5 –str. Cumpenei – str. Soveja –Tomis Nord, acoperă Școlile 40 “Aurel Vlaicu”, 23 “Constantin Brancoveanu”, 29 “Mihai Viteazul”,38 “Dimitrie Cantemir” și Grădinița „Delfinii Jucăuşi”.
Traseul E3 pleacă din Palazu Mare – bd. Tomis -Tomis Nord și deservește Școlile 14- Palazu Mare, “Mihai Viteazul”, “Dimitrie Cantemir” și Grădinița nr. 39 – Palazu Mare.
Mai multe piețe din orașul Constanța vor intra într-un proces amplu de refacere.
Cea de la Tic-Tac va fi dărâmată complet, iar în locul actualei amenajări va apărea un imobil modern, cu etaj.
În piața Filipescu, lucrarea constă în reabilitarea actualei clădiri și amenajarea platoului pieței.
O altă piață cunoscută din Constanța, anume Piața Unirii, ar putea să dispară, pentru a face loc unei parcări.
Lucrările vor fi realizate de Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public și Privat Constanța.
Potrivit Regiei, proiectul reamenajării Pieței Griviței decurge mai greu, deoarece zona este considerată istorică și este nevoie de mai multe avize.
Prețul gigacaloriei rămâne neschimbat pentru constănțeni.
Primarul Decebal Făgădău a explicat că prețul în domeniul energiei este reglementat de ANRE, iar Electrocentrale Constanța a cerut ANRE o majorare a tarifului.
Potrivit primarului, dar prețul pentru populație rămâne 250 de lei, indiferent de cât de mare este efortul.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia provocată de noul coronavirus ”urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”.
Decizia a fost luată pe fondul dovezilor în creştere că virusul se răspândeşte în aproximativ 18 ţări.
Declararea unei urgenţe globale declanşează recomandări către toate ţările vizând prevenirea sau reducerea răspândirii transfrontaliere a bolii, evitând interferenţele cu comerţul şi călătoriile.
Jumătate dintre români nu merg la dentist.
Potrivit unui studiu, o treime nu își duc nici copiii la cabinetul unui stomatolog.
Cei mai mulți dintre cei intervievați au spus că nu merg la dentist din lipsă de timp, bani sau că nu consideră că au probleme.
67 la sută dintre cei intervievați consideră că nu au de ce să meargă la dentist iar aproape un sfert din participanți recunosc că au teamă de doctor.
Studiul a fost realizat luna aceasta, pe un eșantion de 1000 de persoane.
Beneficiarii Căminului pentru Persoane Vârstnice vor plăti mai mult din acest an, pentru serviciile asigurate.
Calculul se face în funcție de starea socială și starea financiară a fiecărui beneficiar, dar nimeni nu plătește mai mult de 60% din pensia pe care o deține.
Astfel, beneficiarii independenți vor plăti 2.495 de lei pe lună;
cei semi-dependenți: 2.572 de lei, iar beneficiarii dependenți total de îngrijire: 2.641 de lei.
În cazul creșelor, tarifele sunt cuprinse între 1,42 și 5,66 lei pe zi, în funcție de veniturile părinților și de numărul de copii aflați în întreținere.
Comisia Europeană a aprobat măsurile pentru atenuarea riscurilor de securitate în ce privește tehnologia 5G.
Acest lucru vine în urma solicitării Consiliului de a se elabora o abordare concertată cu privire la securitatea reţelelor 5G.
Statele membre au identificat riscurile şi vulnerabilităţile la nivel naţional şi au publicat o evaluare comună a riscurilor la nivelul Uniunii.
Comisia face apel ca măsurile-cheie să fie puse în aplicare până la 30 aprilie 2020.
Astăzi este ultima zi în care Marea Britanie are calitatea de membru al Uniunii Europene.
Cetățenii britanici au decis acum trei ani și jumătate, prin intermediul unui referendum, ca țara lor să iasă din Blocul comunitar.
Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană în această noapte, la ora locală 23:00.
Va urma o perioadă de tranziţie, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.