Știri 5 februarie 2020
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi va avea oaspeți pe ÎPS Ciprian Mitropolit de Sara Zagora, (Bulgaria), PS Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud și PS Macarie, Episcop al Europei de Nord.
Ierarhii vor fi întâmpinați la ora 8.30, de către preoții și credincioșii parohiei „Sf. Haralambie”, la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu, apoi se va merge în procesiune până la biserică, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie.
Credincioșii vor putea cinsti fragmente din moaștele Sfântului Dionisie Erhan și ale Sfântului Nectarie.
De asemenea, vineri, de la ora 17.00, la biserica „Sf. Haralambie” din zona Boema va fi adusă Icoana Maicii Domnului “Portărița” de la Rădășeni jud. Suceava și va rămâne până marți, 11 februarie.
O acțiune de donare de sânge se va desfășura duminică în localitatea Topraisar.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitate, între orele 8.00 și 14.00.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța și parohia Topraisar ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
Preoții ruși nu vor mai binecuvânta armele de distrugere în masă.
O comisie a Bisericii Ortodoxe Ruse a decis că, de acum înainte, preoții vor binecuvânta doar forțele armate și armele de autoapărare.
Relațiile dintre Biserica Ortodoxă a Rusiei și Guvern sau Armată au fost tot mai apropiate în decursul anilor.
De altfel, forțele armate au încorporat preoți care să le insufle militarilor patriotismul și credința în Dumnezeu.
ANM a emis o nouă atenționare cod portocaliu de intensificări ale vântului și ninsori pentru mai multe județe, printre care și Constanța.
Aceasta este valabilă de la ora 17, până mâine dimineață la ora 8.
În Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei și cea mai mare parte a Munteniei vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 70…85 km/h, iar temporar va ninge viscolit.
Trotinetele electrice vor circula doar pe pistele special amenajate.
În cazurile în care acestea nu există, circulația lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50km/h, potrivit unei ordonanțe aprobate, ieri de Guvern.
În actul normativ se mai menționează că, vârsta minimă pentru a conduce o trotinetă pe drumurile publice este de 14 ani, iar acestea trebuie să fie echipate cu dispozitive funcționale de iluminare.
Profesorii din România vor avea statut de autoritate publică.
Așa prevede o lege, votată în Parlament, în cazul în care un profesor este agresat de elevi sau de părinţi.
Pedepsele sunt mai mari cu o treime decât în mod normal, pentru violenţă fizică, sau verbală.
Legea prevede ca atunci când un profesor este agresat, acesta să beneficieze de protecţia acordată funcţiilor de autoritate publică, adică de “respect şi consideraţie, autoritatea de a lua decizii oportune, protecţie juridică şi un climat de ordine în timpul desfăşurării activităţii.”
Violențele petrecute în spaţiul şcolar s-au înmulţit şi sunt necontrolate, spun reprezentanţii sindicatelor.
În baza legii, cei care agresează profesorii riscă până la doi ani şi jumătate de închisoare.
Mai mult de jumătate dintre copii dorm cu telefonul lângă pat.
Un sondaj anual arată că mulţi copii primesc telefoane mobile la o vârstă fragedă, majoritatea având propriul telefon până la vârsta de șapte ani.
Timpul mediu petrecut pe telefoanele mobile de copiii între 7-16 ani este de trei ore și 20 de minute pe zi.
Experții spun că atunci când telefoanele sunt întotdeauna atât de la îndemână, ca „tehnologie privată și personală”, poate fi dificil pentru părinți să limiteze modul în care le folosesc copiii.
Sondajul s-a bazat pe interviuri cu 2.200 de copii din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 5 – 16 ani.
Toate instituţiile publice, pieţele agroalimentare, autogările şi gările urmează să fie dotate cu rastele pentru parcarea bicicletelor.
Este un proiect de act normativ care prevede facilităţi pentru biciclişti şi obligă instituţiile publice să monteze structurile metalice în termen de un an de la intrarea în vigoare a legii, dar şi amenzi cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei pentru instituţiile care nu vor respecta noile reglementări.
Proiectul va merge la vot în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru accesul spitalelor private la programele publice de sănătate.
Autorităţile susţin că oamenii vor avea acces mai rapid la servicii de calitate, dacă privaţii vor putea prelua oricând pacienţi prin programele naţionale de sănătate, și nu doar în cazul în care statul nu face faţă.
Reprezentanţii guvernului spun că pacienţilor li se va asigura totul, de la depistare precoce, terapie până la monitorizare şi recuperare.