Știri 14 mai 2020
În perioada 16 martie – 11 aprilie, în Arhiepiscopia Tomisului, peste 8.000 de persoane (fie aflate în izolare la domiciliu, fie în carantină sau bătrâni, familii aflate în risc social, familii cu mulți copii) au beneficiat de ajutoare constând în produse alimentare neperisabile, hrană caldă, cumpărături de primă necesitate, plată facturi, servicii medicale, produse igienico-sanitare și aparatură medicală în valoare de 493.000 lei.
În plus, au fost achiziționate 10 tablete pentru copiii defavorizați de la sate.
Campania de ajutorare continuă, iar cei ce vor să se alăture pot aduce alimente neperisabile la sediul Arhiepiscopiei Tomisului, la Departamentul Social-Misionar.
Astăzi este marcată Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste.
Ziua a fost instituită în amintirea nopţii de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestaţi numeroşi români care s-au opus regimului comunist.
Operațiunea de arestare din acea noapte a vizat mii de tineri, dar și cultele religioase și partidele politice.
Printre cei care au suferit în temniţele comuniste se numără Părintele Nicolae Steinhardt, Mircea Vulcănescu, părintele Daniil Sandu Tudor și alții.
Propunerea legislativă a fost depusă în Parlament la 16 martie 2016, iar preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la 30 mai 2017, decretul de promulgare a Legii.
CRTS Constanța face apel la cetățeni să vină să doneze sânge.
Potrivit Centrului, este mare nevoie de donatori, indiferent de grupa sanguină.
Centrul este deschis donatorilor de luni până vineri între orele 7.30 -12.30.
Legea stării de alertă a fost votată de parlamentari și intră în vigoare de săptămâna viitoare.
Actul normativ adoptat prevede, printre altele şi posibilitatea deschiderii centrelor comerciale cu suprafaţă mai mică de 15.000 mp şi a teraselor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.
Proiectul va aştepta la Parlament două zile – termen în care acesta poate fi atacat la CCR, iar apoi va fi transmis spre promulgare preşedintelui.
De mâine se poate ieşi din localitate cu motive întemeiate.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a menționat că va fi o declaraţie verbală însoţită de documente, cum ar fi de exemplu un act de proprietate.
Printre motivele bine întemeiate pentru ieşirea din localitate se află şi evenimente restrânse în familie, activități agricole sau îngrijirea unei persoane bolnave.
Nelu Tătaru a precizat că în interiorul localităţii se va circula fără declaraţia pe proprie răspundere.
Prima tabletă educațională românească a fost lansată în această săptămână, în cadrul unei conferințe online.
Tableta oferă acces la aproximativ 100 de aplicații și site-uri educaționale.
Mai multe sute de astfel de dispozitive vor ajunge, într-o primă fază, la copiii care nu au avut acces până acum la educație online.
Europarlamentarul Victor Negrescu, unul dintre inițiatorii proiectului, spune că aproximativ 900.000 de copii din țară nu au acces la educație online, cifră mult mai mare decât cea prezentată de Ministerul Educației.
Comisia Europeană a prezentat un pachet pentru redeschiderea turismului şi a transporturilor în Uniune, pe perioada verii.
Potrivit documentului, restricţiile vor fi ridicate gradual, între ţările cu o situaţie epidemiologică bună, apoi ridicarea lor va fi generală, dar cu măsuri de siguranţă sanitară.
Pentru turism, condiţiile de relaxare prevăd ca numărul de infectări să scadă şi să se menţină scăzut, dar cu măsuri de siguranţă sanitară.
Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean spune că s-a stabilit ca, în avion, pasagerii să poarte măşti de protecţie, iar operatorii aerieni să folosească toată capacitatea de îmbarcare a aeronavelor.
Ordonanţa militară nr. 12 a fost publicată ieri în Monitorul Oficial.
Prin această ordonanţă a fost ridicată carantina pentru municipiul Suceava și opt localități limitrofe.
Pe 30 martie s-a decis carantinarea municipiului Suceava şi a unei zone limitrofe formată din opt comune, dar şi stabilirea unei zone de protecţie asupra unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava.
La acel moment erau confirmate în România 2.109 cazuri pozitive de COVID-19, dintre care 593 la Suceava.
ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică și intensificări ale vântului pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până la ora 23.00.
Astfel, vântul se va intensifica treptat, la început în regiunile vestice și nord-vestice, apoi și în cele centrale, estice și sud-estice, unde rafalele vor depăși, în general, 50…55 km/h.
Pe parcursul zilei de astăzi și la începutul nopții, local și temporar se vor semnala vijelii, averse ce pot avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și izolat grindină.