Știri 15 mai 2020
S-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie credincioasă din Bucovina.
A intrat în viața monahală pe când avea doar 12 ani, iar la 17 a devenit preot.
Opt ani mai târziu a fost numit stareţ al mănăstirii Putna și ulterior desemnat episcop și mitropolit al Moldovei.
El a înfiinţat prima şcoală elementară rurală din Moldova și a luptat pentru drepturile celor săraci și asupriţi.
Sfântul Sinod a aprobat canonizarea Sf. Iacob Putneanul în vara anului 2016.
Astăzi este Ziua Internaţională a Familiei.
Această zi a fost stabilită în anul 1994, proclamat de Naţiunile Unite Anul Internaţional al Familiilor ca răspuns la schimbările economice şi sociale ce pot afecta structura şi stabilitatea unei familii.
La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, ziua de 15 mai a devenit oficial şi Ziua familiei române şi este susţinută şi de Patriarhia Română.
Tot astăzi este și Ziua Poliției Militare.
La 15 mai 1990, se reînfiinţau unităţile şi subunităţile de Poliţie Militară din cadrul Armatei.
Structuri specializate în cadrul Statului Major General, acestea au responsabilități în paza obiectivelor militare, controlul traficului rutier şi protecția unor persoane importante.
Poliţiştii militari au participat la aproape toate misiunile externe la care România a dislocat trupe.
Patriarhia Română transmite unele îndrumări bisericeşti pentru starea de alertă.
În urma consultării cu Guvernul României, s-a stabilit că la slujbele săvârşite în afara lăcașurilor de cult, distanța între credincioși va fi de 2 m, iar folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți credincioșii.
Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului şi linguriței de unică folosință pentru împărtășirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii.
În cimitire, credincioşii trebuie să respecte regulile de distanță de 2 m între persoane, cu excepția membrilor unei familii.
De asemenea, slujbele de botez, cununie sau înmormântare se vor săvârși în lăcașul de cult cu un număr de maxim 16 participanţi cu respectarea distanţei sociale.
Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor.
Starea de alertă se decretează de astăzi la nivel naţional pentru 30 de zile.
Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile închise, iar ieşirea din afara localităţilor se va face doar din ”motive întemeiate”.
Tot de astăzi, se redeschid parcurile pentru public, cu excepţia locurilor de joacă pentru copii şi cu respectarea măsurilor generale de prevenire şi protecţie.
Operatorii de transport vor avea obligaţia să asigure transportul gratuit al elevilor, sub sancţiunea încetării contractelor.
Anunțul a fost făcut de vicepremierul Raluca Turcan.
De asemenea, probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale din cadrul examenului de Bacalaureat se echivalează sau se recunosc conform metodologiei elaborate prin ordin al ministrului Educaţiei.
Statul va asigura sprijin financiar și pentru unitățile de învățământ particular autorizate provizoriu.
Prescripţiile medicale la distanţă se vor păstra şi de astăzi înainte.
Medicii de familie pot prescrie în continuare pentru pacienţii cronici inclusiv „medicamentele restricţionate” din Lista de medicamente compensate şi gratuite care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate,
Potrivit CNAS, până pe 30 septembrie, consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate, pot fi acordate şi la distanţă, utilizând orice mijloace de comunicare.
Guvernul a decis prelungirea şomajului tehnic până la data de 1 iunie.
Această formă de sprijin va putea fi menținută în domeniile care vor fi în continuare restricţionate, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, a anunţat vicepremierul Raluca Turcan.
Ea a precizat că măsura face parte dintr-o ordonanţă de urgenţă adoptată de Executiv pentru prelungirea unor măsuri de sprijin pe mai multe domenii, printre care şi cel al protecţiei sociale, pentru oameni şi companii după perioada stării de urgenţă.