Ştiri 12 mai 2011
Mai multe despre viaţa acestui sfânt ne spune Gabriel Tudor de la Radio Trinitas.
Constănţenii sunt invitaţi la o nouă conferinţă.
Tema o constituie “Soluţii pentru viitorul agriculturii tradiţionale româneşti” şi va fi susţinută de prof. univ. dr. Ovidiu Hurduzeu.
Evenimentul se va desfăşura mâine, de la orele 18, la sediul Curţii Brâncoveneşti.
Mai multe detalii despre tema abordată ne oferă chiar invitatul serii, Ovidiu Hurduzeu.
Elevii ar putea fi obligaţi, prin lege, să poarte uniforme.
Senatorii au discutat cu părinţii despre această măsură, însă aceştia din urmă sunt nemulţumiţi că vor fi nevoiţi să plătească pentru uniforme.
Membrii comisiei de învăţământ a Senatului susţin că introducerea uniformelor va reduce diferenţele dintre copiii bogaţi şi cei săraci.
Preşedintele Comisiei, Mihail Hărdău, propune ca elevii să vină la şcoală în uniformă, începând cu anul şcolar viitor.
În plus, introducerea uniformei şcolare este prevăzută în reforma din învăţământ.
Paracetamolul poate dubla riscul de îmbolnăvire de leucemie.
Un studiu arată că luarea regulată a paracetamolului poate dubla riscul de îmbolnăvire de o formă rară de cancer a sângelui, de la 1% la 2%, la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie în urma monitorizării stării de sănătate a aproximativ 65.000 de bărbaţi şi femei în vârstă, pe o perioadă de şase ani.
Ei au constatat că mai puţin de 1% din eşantion, s-au îmbolnăvit de un anumit tip de cancer al sângelui, iar dintre aceştia, 9% au precizat că luau în mod regulat paracetamol.
Populaţia României a scăzut în luna martie cu aproape 8.000 de persoane.
Conform Institutului Naţional de Statistică, în martie au fost înregistraţi aproape 16.000 de nou-născuţi şi peste 23.000 de persoane decedate.
De asemenea, numărul născuţilor a fost mai mic cu 2.000 în martie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar numărul persoanelor care au decedat a fost mai mare cu 850 faţă de martie 2010.
Peste jumătate dintre români consideră că în ţară, lucrurile merg într-o direcţie greşită.
De asemenea, conform unui sondaj, 9% considera contrariul.
Sondajul mai arată că 20% dintre cei chestionaţi sunt de părere că în România lucrurile merg într-o direcţie nici bună, nici greşită.
Totodată, 38% dintre români cred că în România lucrurile vor sta la fel peste un an, 36% au opinat că mai rău, iar 17% ca acestea vor sta mai bine.
Sondajul a fost realizat în perioada 4 – 14 aprilie, pe un eşantion de 2.000 de persoane cu vârste de peste 18 ani.
Taxa radio – TV nu mai este obligatorie pentru firme.
Decizia a aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi a fost publicată luni în Monitorul Oficial.
Curtea a respins din luna februarie recursul formulat de către Guvernul României şi Societatea Română de Radiodifuziune în procesul intentat de o firmă din judeţul Cluj, pentru anularea taxei.
Până în prezent, toate persoanele juridice au avut obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune şi de televiziune, în calitate de beneficiari ai acestor servicii.
Săptămâna viitoare la Constanţa se va desfăşura Festivalul naţional al artei corale.
Cu ocazia Zilelor Constanţei şi a ocrotitorilor spirituali ai oraşului, Sfinţii Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii Constantin şi Elena, în perioada 17 – 19 mai va avea loc cea de-a X-a ediţie a Festivalului naţional al artei corale. Evenimentul cultural se va desfăşura în zilele de 17 şi 18 mai pe scena Casei de Cultură, începând cu ora 17.30 şi va fi deschis de către Înaltpreasfinţitul TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului. Pe data de 19 mai, ora 18.00, Corul Pellas, din Grecia, va fi prezent pe scena Colegiului Naţional de Artă „Regina Maria, din Constanţa.
Festivalul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului şi este structurat pe două secţiuni: Muzică bisericească şi Prelucrări din folclor. Vor concerta: Corul Primăriei din Pellas – GRECIA, Corul „Sfântul Mare Mucenic Mina” al Protopopiatului Slobozia (Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor), Corala „Armonia” (Arhiepiscopia Tomisului), Corul „Teodoxa” (Arhiepiscopia Tomisului), Corala „Cuvânt bun” (Arhiepiscopia Tomisului), Corul „Gherontie Nicolau” al Facultăţii de Teologie Artă-Sacră – Constanţa, Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Dionisie Exiguul” – Constanţa şi Corul „Cantilena” al Colegiului Naţional de Artă „Regina Maria” Constanţa.
Corala „Cuvânt bun” va fi acompaniată, în data de 17 mai, de o orchestră alcătuită din cadre profesorale ale Colegiului Naţional de Artă „Regina Maria”, Constanţa, şi artişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, Constanţa.
Poliţia Locală va avea acces la unele baze de date administrate de Ministerul de Interne.
Bazele de date la care vor avea acces poliţiştii locali sunt cele referitoare la urmăriţi, furturi auto, evidenţa vehiculelor înmatriculate şi evidenţa persoanelor.
Accesul angajaţilor din structurile Poliţiei Locale la bazele de date a fost discutat la sediul Ministerului de Interne, în cadrul unei videoconferinţe.
Aeroportul Mihail Kogălniceanu a fost declarat internaţional.
Certificarea a fost obţinută printr-un ordin al Ministerului Transporturilor publicat ieri în Monitorul Oficial.
În luna februarie, o comisie formată din reprezentanţi ai mai multor ministere, au efectuat o evaluare a aeroportului, şi s-a constatat că acesta îndeplineşte condiţiile pentru a fi declarat internaţional.