Știri 17 iunie 2020
Ierarhul nostru va oficia de la ora 7.45, slujba de târnosire a bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena, urmată de Sfânta Liturghie.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a 2-a după Rusalii, sau a Sfinților Români.
Cu acest prilej, de la ora 7.45, Ierarhul Tomisului va poposi la monumentul memorial Poarta Albă, unde va săvârși o slujbă de pomenire pentru toți cei ce au murit în închisori.
Apoi, va oficia Sf. Liturghie la mănăstirea Galeșu – Poarta Albă.
Arhiepiscopia Tomisului și CRTS Constanța organizează o campanie de donare de sânge în rândul preoților și monahilor din eparhie.
În acest sens, preoții alături de credincioși sunt convocați mâine, de la ora 12.00, la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga nr.85.
Aceștia vor fi însoțiți de Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Țara noastră se află sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică.
Aceasta este valabilă până mâine dimineață la ora 10.00.
Astfel, în cea mai mare parte a țării vor fi frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii.
Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.
Astăzi este Ziua Mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei.
Aceasta a fost declarată, în anul 1994, de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în vederea conștientizării publice a acestei probleme, precum și pentru promovarea punerii în aplicare a Convenției Națiunilor Unite pentru combaterea deșertificării, în țările care se confruntă cu o gravă secetă sau deșertificare, în special în Africa.
Deșertificarea se numără printre cele mai mari probleme de mediu ale timpului nostru.
Guvernul a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă.
Premierul Ludovic Orban a declarat că se va permite desfășurarea activităților în mall-uri, cu excepția cinematrografelor, restaurantelor și sălilor de jocuri, se va relua activitatea sălilor de fitness, se reia activitatea în after-school-uri și grădinițe pe perioada verii, precum și reluarea jocurilor de noroc.
De asemenea, premierul a mai spus că încetează forma de sprijin pentru părinți, și că se va permite reluarea oficierii slujbelor în biserici, dar cu respectarea unor reguli.
Patriarhia Română a primit cu bucurie decizia de a permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor.
În acest context, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a afirmat că Biserica Ortodoxă Română, ca şi până acum, „va respecta exemplar regulile de natură sanitară și le va reitera constant în recomandările pe care le va face credincioșilor săi”.
Numărul de persoane permis în interiorul bisericilor se va stabili, în funcție de spațiul pe care acestea îl dețin și de respectarea distanței sociale.
Sindicaliștii din Sănătate amenință cu proteste.
Aceștia sunt nemulțumiți că stimulentul de 2.500 de lei se acordă discriminatoriu, iar alte sporuri nu pot fi acordate din diferite motive.
Sindicaliștii spun că Ministerul Sănătății a suspendat dialogul social odată cu declararea stării de urgență și nu mai răspunde niciunei solicitări.
Membrii Federației SANITAS anunță că vor declanșa ample acțiuni de protest imediat ce starea de alertă va fi ridicată și legea va permite acest lucru.
Senatul a interzis orice referire la identitatea de gen în școli.
De asemenea, vor fi interzise, în universități cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse.
Domeniile universitare care oferă studii de gen, masterate specializate vor fi desființate.
Printre inițiatorii proiectului se numără senatorul și teologul Vasile Cristian Lungu, absolvent al Seminarului Teologic din Zalău.
Senatul este forul decizional în contextul proiectului.
Cadrele medicale din Constanța beneficiază în continuare de gratuitate, la transportul în comun.
La această categorie se încadrează și angajații farmaciilor, dar și persoanele care asigură serviciile de întreținere și curățenie în spitale.
Această măsură a fost dispusă încă de la începutul lunii aprilie și va rămâne în vigoare până la sistarea stării de alertă.