Știri 2 iulie 2020
Ştefan al III-lea, supranumit Ştefan cel Mare a fost domnul Moldovei între anii 1457 şi 1504.
El a rămas în memoria poporului nostru cu apelativul cel Mare datorită calităţilor sale umane, de om politic, de strateg şi de diplomat.
Totodată, acţiunile sale fără precedent pentru apărarea integrităţii ţării şi a creştinismului, dar şi iniţiativele pentru dezvoltarea culturii au produs admiraţie din partea unor iluştri contemporani.
Papa Sixtus al 4-lea l-a numit “Athleta Christi”, adică atletul lui Hristos, iar medicul veneţian Matteo Muriano îl aprecia ca un om foarte înţelept, îndurător, drept, darnic şi iubit mult de supuşii săi.
Pentru cele 44 de ctitorii de biserici şi mânăstiri dar şi pentru calităţile şi faptele sale, Biserica Ortodoxă Română a hotărât în anul 1992 trecerea sa în rândul sfinţilor, cu data de sărbătorire la 2 iulie, ziua mutării sale către Domnul.
Mormântul sfântului domnitor se află în biserica ctitoriei sale de la Mânăstirea Putna.
Biserica Ortodoxă îi va cinsti miercuri pe Sfinții Mucenici Epictet și Astion.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși duminică, Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” de la Capidava, județul Constanța, de la ora 8:30.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.
Autobuzele etajate vor fi repuse în circulaţie de sâmbătă.
Acestea vor merge pe ruta Gara Constanţa – staţiunea Mamaia, iar traseul acestora include peste 100 de obiective turistice.
Preţul unei călătorii este de 6 lei, iar biletele pot fi achiziţionate de la şoferul autobuzului.
Există şi varianta achiziţionării unui bilet la costul de 10 lei, valabil toată ziua.
Preţul energiei electrice pentru populaţie a scăzut de ieri cu circa 2 %.
Piaţa va fi complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021.
ANRE a pus la dispoziţie, pe pagina proprie de internet, o aplicaţie web denumită „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”.
Acest instrument are scopul de a permite compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizorii de energie electrică, înainte de a face o alegere.
Completarea opţiunilor elevilor în fişele de înscriere pentru admiterea la liceu începe astăzi.
Aceasta se va desfășura până pe 8 iulie și se poate face fie în unitatea de învăţământ absolvită, fie prin formular transmis electronic.
Completarea se face în ordinea preferinţelor candidaţilor.
După verificări şi corectarea erorilor are loc repartizarea computerizată, astfel că rezultatele vor fi transmise pe 10 iulie.
Banii pentru formarea profesională a lucrătorilor trebuie acordaţi angajatorului.
Acesta va gestiona banii în funcţie de noile abilităţi pe care le solicită angajaţilor după pandemie, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Ministrul a precizat că în acele activităţi profesionale care permit, cursurile de calificare trebuie să se desfăşoare online.
Curtea Constituţională a României declară că internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale.
Acestea sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.
CCR a publicat ieri motivarea deciziei din 25 iunie.
Magistrații declară că se impune stabilirea printr-o lege a condiţiilor de instituire a carantinei, a formelor pe care această măsură le poate lua, în funcţie de necesităţi.
Lucrările de asfaltare continuă pe un tronson al bulevardului Tomis.
Acestea se vor desfășura în această noapte pe porțiunea delimitată de strada Poporului și strada Nicolae Iorga a bulevardului Tomis.
Circulația autovehiculelor va fi restricționată alternativ, pe câte un sens de mers, în intervalul orar 19:00 – 05:00.
Lucrările de asfaltare vor continua și mâine noapte, cu aceleași restricții de trafic.