Știri 3 iulie 2020
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși duminică, Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” de la Capidava, județul Constanța, de la ora 8:30.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.
Dobrogea se află astăzi sub cod galben de caniculă şi disconfort termic.
Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.
În Dobrogea vremea se va menţine caniculară și la finalul săptămânii.
Comisia Europeană avertizează România că peste o lună va ajunge la Curtea Europeană de Justiţie din cauza tăierilor ilegale de păduri.
Executivul european le cere autorităţilor de la Bucureşti să intervină de urgenţă pentru a opri defrişările din ariile protejate.
intervenţia Comisiei este consecinţa mai multor plângeri depuse în ultimul an de organizaţiile de protecţie a mediului.
Activiştii de mediu îi solicită ministerului de resort să refacă planurile de gestionare a ariilor protejate, pentru a limita cât mai mult chiar şi defrişările legale.
Inspectorii de muncă le atrag atenţia angajatorilor să respecte normele legale în vigoare privind protecţia angajaţilor în caz de caniculă.
Potrivit legislaţiei, patronii trebuie să le asigure angajaţilor o cantitate suficientă de apă, să le permită să aibă pauze dese dacă lucrează în aer liber şi chiar să întrerupă activitatea în perioadele caniculare ale zilei.
Nerespectarea acestor măsuri poate atrage aplicarea unor amenzi semnificative – avertizează inspectorii de muncă.
Singura majorare a pensiilor care poate fi operată de Guvern în acest an este de 10%.
O creştere cu 40% ar însemna o destabilizare pentru România în această perioadă de criză economică globală, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
Acesta a declarat că Guvernul va găsi o soluţie politică pentru a nu încălca legislaţia prin majorarea cu doar 10% a pensiilor de la 1 septembrie.
Sistemele de alarmare publică sunt verificate în această perioadă, în orașul Constanța.
Primăria testează în această perioadă toate cele 54 de dispozitive electrice și electronice de alarmare din oraș pentru constatarea și remedierea eventualelor defecțiuni.
Acțiunea se derulează până pe 17 iulie și face parte din programul anual de mentenanță a mijloacelor de alarmare a populației.
În cadrul acestor activități, vor fi emise impulsuri acustice scurte.
Primăria îndeamnă cetățenii să rămână calmi, deoarece este vorba doar despre o verificare.
Începutul anului viitor ar putea aduce în România taxă pe peturi, sticle și doze din aluminiu.
Astfel, pentru fiecare ambalaj, comercianții vor reține o garanție, iar în momentul în care recipientul este returnat clientul primește banii înapoi.
În vestul Europei sistemul funcționează de mai mulți ani, iar gradul de colectare a pet-urilor, sticlelor și dozelor din aluminiu depășește 90%.
Statisticile arată că la noi jumătate din ambalajele care ar putea fi reciclate nu se mai întorc niciodată în fabrici.
Guvernul va elabora o hartă economică a României pentru a promova produsele autohtone pe pieţele externe.
Aceasta va fi trimisă la toate ambasadele României.
Proiectul face parte din strategia de dezvoltare a exportului românesc.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei, Liviu Rogojinaru, harta va fi gata în două luni și va cuprinde informații despre producția celor mai importante firme din fiecare județ.
Astăzi este ziua internațională fără pungi de plastic.
Acesta este momentul în care ni se cere să acționăm pentru a stopa utilizarea lor chiar și pentru o singură zi.
Ambalaje folosite pe scară largă în ultimele decenii, acestea au devenit o permanentă sursă de poluare a mediului înconjurător.
Ajunse în ape, acestea sunt înghițite de pești, broaște țestoase și alte animale marine, punându-le viețile în pericol.
În anul 2015, Parlamentul European le-a cerut statelor membre ale UE să reducă prin lege utilizarea pungilor de plastic.